(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat zullen ze zich de ballen uit de broek lachen in de Verenigde Staten. Terwijl de rest van de wereld krampachtig war on drugs blijft voeren, klotst het geld dat verdiend wordt met gelegaliseerde wiet bij de uitvinder van diezelfde drugsoorlog tegen de plinten. Wat heet; volgens het rapport ‘The U.S. Cannabis Report: 2020-2021 Industry Outlook’ wordt er in de VS in 2025 voor liefst 35 miljard dollar aan legale medicinale en recreatieve cannabis omgezet!

Van war on drugs naar groene revolutie

Het kan snel veranderen in de wondere wereld die wiet heet. Het treffendste voorbeeld daarvan zijn de VS. In een decennium of zo is het land bijna volledig omgedraaid: van felle wiethaters die de hele wereld meesleurden in een kostbare en zinloze war on drugs naar gelegaliseerde en commerciële cannabismarkten die onvoorstelbaar veel geld in het laatje brengen. Zij wel.

New Frontier Data, een zeer kundig in cannabis gespecialiseerd Amerikaans onderzoeksbureau, publiceerde woensdag zijn nieuwste business rapport over de legale cannabisindustrie in hun thuisland. En die cijfers in het ‘U.S. Cannabis Report: 2020-2021 Industry Outlook‘ liegen er bepaald niet om. Het gaat al lekker en het zal alleen nog maar lekkerder gaan in de komende jaren!

Staten bepalen zelf hun cannabisbeleid

Even voor alle duidelijkheid; wiet is federaal gezien nog steeds verboden in de VS. Maar in de praktijk mogen de 50 staten en/of hun inwoners zelf beslissen of ze dat verbod handhaven of dat ze de cannabismarkt legaliseren. Inmiddels zijn er 33 staten met legale mediwiet en 11 met ook nog eens legale recreatieve wiet. En daar komen er gegarandeerd nog enkelen bij na de verkiezingen op 3 november, omdat legalisering van cannabis in een aantal staten ook op het Trump/Biden-stembiljet staat.

De huidige Amerikaanse cannabiskaart ziet er zo uit – de grijze staten zijn die waar cannabis nog steeds volledig verboden is:

Amerikanen gaven vorig jaar $80 miljard uit aan legale en illegale wiet

Glashelder dat er van een echte war on drugs in Amerika geen sprake meer is, hoogstens kun je hier en daar nog van een achterhoedegevecht spreken. Die veranderingen van de laatste jaren zien we dus ook terug in het nieuwste business rapport voor ‘the transformational growth and evolving dynamics of the U.S. cannabis industry’.

New Frontier CEO Giadha A. DeCarcer: “In 2019 spendeerden Amerikaanse consumenten bijna 80 miljard dollar aan legale en illegale cannabis producten. Een imposant bedrag op ieder moment, maar zeker gedurende een economische crisis. Wanneer gevestigde mainstream merken – in het bijzonder voedsel & drank en gezondheid & persoonlijke verzorging – kijken naar groeiende consumentengroepen om mee in contact te komen, staat de cannabis sector bovenaan hun lijstjes. Zeker als de voorheen illegale consumptie zich razendsnel verplaatst naar de rustige legale omgeving en dus toegankelijk wordt.”

70% van inwoners heeft toegang tot legale wiet

Tot slot nog wat imponerende cijfers uit het 499 dollar kostende rapport over de legale wietmarkt in de VS:

  • De totale gecombineerde legale verkoop van medicinale en recreatieve cannabis in de VS bedraagt naar schatting 35 miljard dollar in 2025
  • De omzet van de illegale wietmarkt in de VS bedroeg in 2019 ongeveer 66 miljard dollar
  • 5 extra staten kunnen in november 2020 een legaliseringswet aannemen, waarmee ze nog eens 3,3 miljard dollar per jaar aan legale verkopen toevoegen voor 2025
  • Relatief de meeste cannabis consumenten kom je tegen in Oregon, Colorado (duh), Vermont en de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.
  • 67% van de Amerikanen steunt nu volledige legalisering, tegenover 41% in 2010
  • 230 miljoen Amerikanen leven in staten met gelegaliseerde medicinale of recreatieve wiet, goed voor 70% van de totale bevolking
[openingsbeeld: ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)