(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Alex zal zeker niet de eerste maar hopelijk wel de laatste zijn die zijn wietplanten in een biologisch afbreekbaar potje zet. Dit soort potjes maken namelijk meer planten stuk dan je lief is en zijn dus ook de reden voor het kleine formaat en het vergelen van deze vier Pineapple Chunk planten.

Ik ben erg blij met de vraag van Alex. Het geeft me een goede reden om dit soort potjes nu eens lekker af te zeiken. Het maakt me ook helemaal niet uit waar je biologisch-afbreekbare potjes van gemaakt zijn, want voor wietplanten zijn ze allemaal ruk. Of ze nu van kokos, turf, karton of suikerriet zijn gemaakt. Maar ik wind me misschien te snel op, eerst even de vraag van vandaag doornemen…

 

Naam
Alex
Onderwerp
Steeds lichter groen
Bericht
Lieve Muna, ik heb na ontkiemen mijn Pineapple Chunk zaadjes in 6 cm turfpotjes gedaan, en gevuld met zaai- en stekgrond. Na een week heb ik deze, met bio-afbreekbaar potje en al, in 9 liter air-pots geplaatst en gevuld met Plagron batmix. Geen voeding of andere toevoegingen gegeven, steeds goed opgelet om niet te veel water te geven. Ik heb zelfs afgezuurd op pH 6,5 ook al hoeft dit niet op aarde.

Na het verpotten begonnen de onderste bladeren geel te kleuren en al het donkergroen verdween. Het blad wordt steeds lichter groen. Na totaal twee weken voorgroei op 12/12 gezet. Op de foto zie je de planten na één week op 12/12. Heb ik ze te vroeg verpot met nog onvoldoende ontwikkeld wortelstelsel? Zijn ze nog te redden en zo ja: hoe? Een mindere opbrengst neem ik voor lief. Of kan ik beter opnieuw beginnen? Wat doe ik fout?

Alvast bedankt, Alex

Bijlage

Uitgehongerde Pineapple Chunk dames

Hoi Alex, ik kan vandaag kort zijn: de vergeling (en het kleine formaat van je Pineapple Chunk planten) wordt veroorzaakt door de biologisch afbreekbare potjes. Jouw bedoeling was waarschijnlijk dat je wietplanten na het verpotten, de nieuwe potten snel zouden vullen met wortels. Helaas alleen voor je planten stonden ze nog in hun biologisch afbreekbare potjes, en konden hun wortels hier niet doorheen groeien.

In feite staan deze wietplanten dus nog steeds in kleine turfpotjes. Misschien is er inmiddels een enkel worteltje doorheen gegroeid maar het zou me niets verbazen als in de Air-Pots nog geen enkele wortel groeit. Deze Pineapple Chunk dames staan dus eigenlijk uit te hongeren, en daarom vergelen ze. Hun wortelstelsel zit opgesloten in een klein turfpotje, waardoor het formaat van de planten ook niet veel is toegenomen.

Het is jammer van deze ronde, want aangezien je planten al in bloei staan, zullen ze niet veel groter meer worden. Je kunt proberen om even voorzichtig te kijken of er inderdaad geen enkele wortel door de turfpotjes is doorgebroken. In dat geval kun je misschien voorzichtig de onderkant uit de turfpotjes knippen, zodat de wortels alsnog door kunnen groeien. Als dat lukt kan het nog wel de moeite zijn om met de kweek door te gaan, van deze vier planten kan best nog wat geoogst worden mits ze eenmaal genoeg wortels hebben en water en voeding kunnen opnemen.

Biologisch afbreekbare potjes zijn goed voor lang levende planten. Niet voor wietplanten die binnen enkele weken volwassen moeten worden. Foto: C. Nass, Shutterstock

Biologisch afbreekbare potjes: niet voor wiet!

Volgende ronde dus geen biologisch afbreekbare potjes meer gebruiken voor wietplanten. Gewone kleine plastic potjes ter grote van een kopje gebruiken, en dan na een week of twee tot vier verpotten, zodra de blaadjes over de rand van het potje gegroeid zijn. Turfpotjes of andere biologisch afbreekbare potjes zijn niet geschikt voor wietplanten, omdat die een heel snelle cyclus doormaken, zeker bij de binnenteelt.

Biologisch afbreekbare potjes zijn inderdaad wel biologisch afbreekbaar, maar ze zijn gemaakt voor perkplantjes en huiskamerplanten. Na een paar maanden breken de potjes daarbij inderdaad wel af, en vergaan ze, maar dit duurt veel te lang voor wietplanten. Als je een jong wietplantje verpot, dan wil je eigenlijk de wortels een week later al door de hele nieuwe pot gegroeid zijn. Als je elke keer zou moeten wachten tot de wortels door het biologisch afbreekbare potje gegroeid zijn, dan zou een gemiddelde kweekronde maanden duren…

Volgende keer beter Alex, in ieder geval weet je nu dat het niet aan je groene vingers heeft gelegen…

-xxx- Muna

(advertenties)