(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De beren die je zoal kunt tegenkomen op weg naar je eerste oogst… Kleine vlekjes of lichte kleurverschillen die lijden tot slapeloze nachten of uren speurwerk op diverse cannabis websites. Lezer Kenny is zo’n beginnende hobbykweker. Hij maakt zich zorgen om het hangen van de bladeren van zijn wietplanten. Kijken of Lieve Muna hem gerust kan stellen…

Als thuiskweker herinner je je eerste wietplanten waarschijnlijk nog wel. De eindeloze reeks bezoekjes die je bracht om te checken of alles nog steeds goed ging met je zaailingen. De vele producten die je gebruikte om wortels, toppen en bladeren mee te verwennen. Achteraf gezien lijkt het allemaal overdreven maar het hoorde natuurlijk ook gewoon bij de lessen die die eerste wietplanten je probeerden te leren.
De wietplanten van Kenny proberen hem misschien ook wel wat te vertellen, kijken wat dat is. Lees je mee?

 

Naam
Kenny
Onderwerp
Slappe bladeren na 18 uur licht
Bericht
Dag Muna, Ik ben een beginend kweker en heb mij onlangs een kweektent van Spider Farmer aangeschaft (70x140x200), met daarin de SF2000 LED van hetzelfde merk. Ik heb gekozen om te beginnen met 3 Wedding Cake Autoflowers van Barneys Farm. De lichten staan op 18/6 en de plantjes groeien goed. De bladeren staan na hun 6 uur donker fier omhoog zoals het moet.
Zes uur later staan ze nog steeds mooi omhoog maar als ik ’s morgens ga kijken (na 15u licht) merk ik dat de blaadjes zich iets laten hangen. Na de volgende rustpauze staan ze weer mooi omhoog zonder ook maar iets te veranderen of water te geven. Wat zou de reden kunnen zijn dat de bladeren naar beneden hangen? Is dit normaal of moet ik iets aanpassen? Alvast bedankt voor je antwoord. Mvg Kenny
Bijlagen

 

De natuurlijke dans van wietbladeren

Hoi Kenny, mooie set hoor die Spider Farmer tent en LED. Zo te zien waarderen die Wedding Cakes het ook wel want ik zie een paar wietplanten die blaken van de gezondheid. Ze zijn mooi groen van kleur en de bladeren staan mooi omhoog, in een prima positie om zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen. Ik kan me voorstellen dat je even schrikt als ze hun blaadjes aan het einde van de dag (na 15 uur licht) laten hangen, maar dat is nergens voor nodig. De beweging maakt deel uit van de natuurlijke dans van de bladeren van (wiet)planten. Deze dans merken wij normaal gesproken niet op, omdat ie daarvoor te langzaam is. Versnellen we de tijd echter, dan zien we de dans van moeder natuur wel.

Heb je het filmpje even bekeken? De bladeren gaan constant op en neer en lijken wel te dansen. Overigens zien de planten in het filmpje er een beetje overbewaterd uit maar je ziet de beweging van de bladeren duidelijk. Jouw Wedding Cakes voeren dezelfde voorstelling uit.

’s Ochtends staan bladeren namelijk van nature mooi omhoog, en aan het einde van de dag laten ze hun bladeren wat hangen. Als je bepaalde kamerplanten hebt, dan herken je het misschien wel, want er zijn veel plantensoorten die hun bladeren ’s avonds laten hangen. Dit verschijnsel wordt in het Engels nyctinastic movement en in het Nederlands gewoon slaapbeweging genoemd. Het is een natuurlijke beweging van bladeren als gevolg van hun biologische klok.

Binnen verandert er waarschijnlijk weinig aan de omstandigheden tussen het 14e en 15e uur licht, maar de beweging is in de natuur geëvolueerd als reactie op veranderingen in de omstandigheden. ’s avonds koelt het af, het zonlicht wordt roder en neemt af in intensiteit etc. etc. Op deze manier kunnen ze ’s nachts even rusten, en staan de bladeren overdag in de beste positie om licht op te vangen.

Wél alarmerende bladstanden

Er is dus niets vreemds met jouw wietplanten aan de hand. Het is echter wel goed dat je het even checkt want er zijn wel degelijk situaties waarin de stand van het blad een probleem verraadt.
Wanneer bladeren bijvoorbeeld de hele dag naar beneden hangen, dan kan het zijn dat de plant uit staat te drogen. Zeker als de bladeren daarbij slap aanvoelen. Krullen ze stevig naar beneden, in de vorm van een klauw, dan krijgen ze vaak juist te veel water. Maken de bladpunten daarbij een soort knik naar beneden, en zijn ze al diep groen van kleur, dan geef je misschien wat te veel stikstof. En zo kan ik nog wel even doorgaan maar hier is een artikel waarin de meeste bladstanden worden uitgelegd.

-xxx- Muna

(advertenties)