(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet kweken is een aanstekelijke hobby; Thomas werd erdoor gegrepen na de kweek van een huisgenoot. Deze zomer heeft hij voor het eerst zijn eigen wiet gekweekt, wat ook best goed ging want hij kon succesvol twee Lemon Skunks en twee autoflowers oogsten. Zijn drie Purple Haze x Malawi planten staan echter nog steeds buiten. Hoe zouden die nog kunnen afbloeien? Enter Lieve Muna voor het antwoord…

De drie grote wietplanten op het dakterras van Thomas zien er indrukwekkend uit. De kleinste van het trio is ruim twee meter hoog en van toprot is nog geen sprake. Van toppen trouwens ook niet maar twee van de drie planten hebben wel een soort knopjes, zoals Thomas het omschrijft. Zouden het misschien hermafrodieten zijn? En als dat zo is, hoe en wat kan er dan nog afbloeien?

 

Naam
Thomas
Onderwerp
Naar binnen en hermafrodiet?
Bericht
Lieve Muna, nadat ik twee jaar geleden met een huisgenoot heb meegekeken, heb ik in april besloten om aan mijn eerste zelfstandige kweek te beginnen. Met succes heb ik twee mooie Lemon Skunks en twee autoflowers geoogst.
Met mijn Purple Haze x Malawi van Ace Seeds heb ik echter wat meer moeite. De een gaat iets beter dan de ander. De meest linker plant gaat eigenlijk het beste, hoewel die met een ruime twee meter de ‘kleinste’ is.

Dik twee maanden geleden heb ik de twee rechter planten nog verpot van 50L naar 85L potten. Zo’n 3 tot 4 weken geleden zijn de eerste meeldraden gevormd. En ben ik van Alga Grow naar Alga Bloom overgestapt. Echter begon me op te vallen dat er sinds vorige week in voornamelijk de rechter twee niet zozeer toppen groeien, maar dat er een soort knopjes aan komen. Het lijken (laten we hopen van niet) wel bijna zaden. Zelf dacht ik dat ze misschien hermafrodiet zijn geworden. De linker plant heeft hier geen last van, maar daar zet de bloei niet echt door. Wat kan ik hier het beste mee doen?
Tot slot is de oogsttijd van de planten volgens Ace Seeds zelf eind november, wat het nu is. Ik ben een beetje bang dat ze het buiten niet veel langer gaan volhouden. Kan ik ze nu nog naar binnen halen, of heeft dat geen zin? Wat zijn goede lampen en filters die ik er dan bij moet zetten?
Ik hoop dat je me kan helpen zodat alle liefde, tijd en moeite in deze boompjes niet voor niets is geweest!
Thomas

Bijlagen

Lieve Thomas, wat geweldige kweekplek heb je daar! En die kleinere wietplant in de hoek mag er volgens mij ook wel zijn. Wacht niet te lang met oogsten van haar paarse toppen want het gevaar van toprot ligt op de loer nu het buiten koud en nat is. Maar goed, je schreef me niet voor advies over deze plant maar over de drie joekels die ernaast staan; de Purple Haze x Malawi planten.

Ik herhaal de wietsoort nadrukkelijk, en met opzet. De voornaamste reden waarom deze drie planten niet allang in bloei staan – of zelfs al gerookt kunnen worden – is namelijk hun genetische achtergrond. Ik heb de soort even opgezocht op de website van Ace Seeds maar ik wist het eigenlijk al: deze planten zijn pure sativa’s en niet zo geschikt voor het Nederlandse klimaat. Ze zijn een F1-kruising tussen Purple Haze en Malawi en moeten 13 tot 15 weken bloeien. Dat begon 3 tot 4 weken geleden, dus kun je wel nagaan dat dat buiten niet meer gaat lukken. Ze hebben nog zo’n 10 bloeiweken voor de boeg, dus dan zouden ze begin februari klaar zijn.

Een soort knopjes

Binnen is de enige plek waar deze planten nog zou kunnen afbloeien maar wacht nog even met het naar binnen halen. De twee rechter planten zijn namelijk geen hermafrodieten maar mannelijke wietplanten. De knopjes die je 3 tot 4 weken geleden zag verschijnen zijn geen zaden maar mannelijke bloemknopjes. Op de foto’s is zelfs te zien dat sommige van de knopjes al geopend zijn, en hun stuifmeel dus ook al los hebben gelaten. Als je op de foto’s inzoomt dan zie je het duidelijk, kijk maar.

Binnen afbloeien?

Resumerend heb je dus twee mannelijke planten en één dame. De twee mannelijke planten met de knopjes kunnen de groenbak in helaas, maar de dame zou je theoretisch binnen kunnen afbloeien. Je moet je echter wel afvragen of dat de moeite waard is. De plant is enorm hoog, en heeft daardoor een heel ongunstige vorm om binnen onder een kweeklamp te zetten. Je hebt een hoog plafond nodig, en een lamp die twee meter in het bladerdek kan doordringen.

Maar buiten de ongemakkelijke hoge vorm van de plant, voorzie ik nog meer problemen als je deze binnen zou willen afbloeien. Om te beginnen staat ze al een beetje in bloei, en zit ze waarschijnlijk ook onder het stuifmeel van de twee heren naast haar. Haar toppen zullen daardoor sowieso vol met zaad zitten, en bovendien slecht ontwikkelen aangezien zaad maken de grootste prioriteit voor de plant heeft. Verder heeft de plant al de hele zomer buiten gestaan, en zit ze waarschijnlijk ook vol met insecten en ongedierte, en anders zitten die wel in de 85 liter aarde. Als je deze plant nog 10 weken binnen zet, krijg je gegarandeerd plagen.

Hoe jammer het ook is, ik raad je aan om nog een paar mooie foto’s te maken en de drie planten daarna in de kliko te deponeren. Je hebt er waarschijnlijk al veel van geleerd en plezier aan beleefd want ze zijn prachtig om te zien. En als je graag binnen verder wil kweken, doe dat dan gewoon met nieuwe wietzaadjes. Het is vandaag Black Friday dus je kunt ze nu met flinke korting bestellen. Een mooie kweekkast vind je op CNNBS.shop, en check de CaNNaBiS kweekcursus om te leren hoe je met binnen kweken kunt beginnen.

-xxx- Muna

(advertenties)