(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We gaan verder met onze introductie in hydrokweken. Eerder keken we al naar de voor- en nadelen van hydrokweken en behandelden we de diverse hydrosystemen in vogelvlucht. We gingen dieper in op het simpelste hydrosysteem en druppelsysytemen. Vandaag kijken we hoe zogenaamde DWC systemen precies werken.

Deep Water Cultuur (DWC) is een gemakkelijke manier van kweken waarmee ook beginnende hydrokwekers doorgaans goede resultaten halen. Het is puur hydrologisch omdat er geen kweekmedium zoals kokos, aarde of zelfs steenwol bij aan te pas komen. Op een paar hydrokorrels na om de wortels wat houvast te geven, staat de plant in een DWC systeem slechts in een voedingsoplossing waardoor planten explosief snel kunnen groeien! Deze manier van kweken is niet moeilijker dan de teelt op aarde, alleen zijn er wel wat zaken waar je op moet letten.

rdwc-20ltr-4-pot-800x800

In het kort uitgelegd is een DWC systeem (zoals de populaire bubble buckets) een hydrosysteem waarbij de wortels in een reservoir met een voedingsoplossing hangen. De voedingsoplossing wordt van zuurstof voorzien door middel van een aquarium luchtpomp die aangesloten is op een bruissteen onder in het reservoir.

In de groeifase zullen planten in een DWC systeem aanzienlijk sneller groeien dan planten die op aarde of kokos staan. Dit komt omdat de wortels het in een DWC systeem erg makkelijk hebben, ze hoeven niet op zoek naar water en voeding want dat is ruimschoots aanwezig. In de bloeifase zullen de toppen aanzienlijk zwaarder worden, hoewel de lengte van de bloeifase natuurlijk gewoon hetzelfde blijft.

Bubbelen

Het kweken in een DWC systeem is niet moeilijker dan het kweken op aarde of in kokos, en als je weet waar je op moet letten zelfs makkelijker omdat het systeem zo weinig aandacht van de kweker vraagt. Wanneer het op DWC aankomt is het enige wat je extra hoeft te doen, eigenlijk het reservoir in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de wortels gezond blijven en om de voedingsoplossing te onderhouden. Net zoals wanneer je je aarde in de gaten houdt, met als belangrijk verschil dat de omstandigheden in een voedingsoplossing sneller kunnen veranderen.

Een aquarium luchtpomp zorgt voor de zuurstof in je voedingsoplossing en heb je absoluut nodig wanneer je met DWC aan de slag gaat. Zonder zuurstof zullen de wortels in de voedingoplossing verstikken en verdrinken. De luchtpomp moet daarbij ook continue doorgaan met pompen, dus ook ’s nachts wanneer het donker is. Gelukkig verbruikt een luchtpompje maar weinig stroom dus er is ook geen reden om hem uit te zetten. De pomp maakt uiteraard wel een beetje geluid, maar zeker niet meer dan een ventilator.

Steenwol & minerale voeding

Een DWC kweeksysteem is net zo veilig als de teelt op aarde, let er alleen extra goed op dat je geen kabels en stekkers op de grond hebt liggen, maar dit geldt eigenlijk voor alle kweeksystemen. Om een zaadje in een DWC systeem te starten kun je hem het beste eerst laten ontkiemen in een steenwolplugje. Je zet het steenwolplugje dan gemakkelijk over in de hydrokorrels in het netpotje van het systeem.

In een DWC systeem gebruik je een minerale voeding die direct door de plant opgenomen kan worden. Er zit immers geen bodemleven in de voedingsoplossing zoals bij aarde. Wanneer je de voedingsoplossing net in het systeem hebt gedaan zul je vaak merken dat de pH waarde ervan omhoog schiet. Dit komt voornamelijk door de luchtbellen. Maar na een uurtje zou de pH waarde stabieler moeten worden en kun je de pH waarde bijsturen naar de juiste waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 is goed. 6,0 tot 6,3 Is beter voor de groeifase en 5,7 tot 5,9 is meer geschikt voor de bloeifase. Controleer de pH-waarde in een DWC systeem regelmatig.

bubbler-dwc-system

Voeden

Houd de EC- of voedingswaarde aan de lage kant in een DWC systeem. Begin met de helft van de aangegeven concentratie volgens de richtlijnen van de voeding die je gebruikt. Een lagere EC waarde van bijvoorbeeld 1.1 in het begin, zorgt voor een hogere opname van water waardoor de groei zal versnellen.

Ververs de voedingsoplossing ongeveer na een tot twee weken, afhankelijk van de EC waarde die je dus wel regelmatig dient te checken. Sommige soorten verbruiken de voeding namelijk veel sneller dan anderen.
Vul de oplossing wel dagelijks aan met gewoon afgezuurd water zodat het reservoir altijd goed gevuld blijft en de pH-waarde op peil blijft.

Wanneer de temperatuur in je kweekruimte goed is (23 tot 28 graden) hoef je je geen zorgen te maken over de temperatuur in het reservoir. Maar als de temperatuur in je kweekruimte aan de lage kant is kun je overwegen om er een verwarmingselement in te hangen om de temperatuur te verhogen tot zo’n 17 tot 20 graden. Maar nogmaals, als de  temperatuur in je kweekruimte goed is hoef je je daar geen zorgen over te maken.

(advertentie)