(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er dendert een terreurgolf over coffeeshops in Amsterdam. Lafbekken die ’s nachts een paar keer schieten op de gevel van een shop, die vervolgens gesloten wordt door de burgemeester vanwege ‘veiligheid’. Makkelijke manier om je van je concurrentie te ontdoen of iemand een afpersingsloer te draaien. Maar 1 van de eikels staat nu op video…

Afpersing of concurrentiestrijd?

Het is inmiddels een lang, treurig rijtje van coffeeshops die in Amsterdam beschoten worden. Al zeven keer was het prijs sinds oktober vorig jaar, met in de laatste maanden een piek in het zinloze geweld. Het begon met coffeeshop Roxy op 23 oktober vorig jaar en daarna volgden De Kroon, The Power (twee keer zelfs), DNA (ook 2x), Green Place en in de afgelopen week was het twee keer raak bij shops op de Overtoom: Blue Lagoon en Vondel.

shutterstock_462541603

Amsterdamse coffeeshops worden geteisterd door schutters die weten dat er na een schietpartij onverbiddelijk een sluiting van 3 maanden volgt… [foto: Lumppini/Shutterstock]

Hoewel de shop er zeer waarschijnlijk helemaal niets aan kan doen als er geschoten wordt, timmert de gemeente zo’n zaak steevast dicht, met als argument dat de openbare veiligheid in het gedrang is. Ziekmakende praktijken dus van deze schutters, waarbij er twee scenario’s rondgaan over mogelijke motieven: afpersing van de eigenaren (niet betalen is schieten) en/of het uitschakelen van concurrentie (schieten is sluiten).

Schutter bij Green Place staat op beeld

Zoals we van onze politie gewend zijn is er nog niemand gearresteerd, maar de onverlaat die vanaf een scooter  op coffeeshop Green Place aan de Kloveniersburgwal schoot is wel gefilmd door bewakingscamera’s. De politie deed woensdag op Facebook onder de noemer ‘#WantedWednesday: Wie herkent deze klungelige schutter?’ een oproep aan het publiek of ze de man – die o.a. even in de loop van zijn gun kijkt om te zien wat er aan de hand is! – herkennen.

‘Deze man heeft op 27 september een coffeeshop aan de Kloveniersburgwal beschoten. Het vuurwapen lijkt niet te doen wat hij wil, want hij staat er enige tijd mee te klungelen. De man heeft zichzelf goed vermomd, maar wie herkent hem wellicht toch aan zijn kleding, houding of scooter?’ vraagt de Amsterdamse politie ons.

Welnu, hier komen die beelden:

Hoewel wij van nature een pesthekel hebben aan ratten (verraders, klikkers) willen we voor deze gelegenheid een uitzondering maken, anders houden we verdomme geen coffeeshop meer over: herken jij de schutter of zijn scooter geef zijn naam dan door aan… de politie!

(advertenties)