(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om het maximale uit 5 wietplanten te halen is het aan te raden om je plant(en) in een SCROG (screen of green) opstelling te laten groeien. Hierdoor benut je het licht van je kweeklamp en je ruimte optimaal. Door een apart rek per plant te maken kun je iedere plant ook nog afzonderlijk uit je kweekruimte halen voor het broodnodige onderhoud.

Scrogrekken kun je op verschillende manieren maken. Van hout en metaalgaas tot kunststof roosters of zelfs van die droogrekken die bij je moeder in het washok staan kun je ervoor gebruiken. De meeste kwekers zijn gewend om hun complete kweekoppervlakte te bedekken met één groot scherm. Makkelijk, maar het heeft als nadeel dat alle planten met elkaar vergroeien. Een plant uit de tent nemen om bijvoorbeeld wat lager groeiende topjes weg te dieven is daardoor niet meer mogelijk. Om dit probleem te voorkomen, kun je per plant of liever gezegd, per pot een scrogrek maken.

Belangrijk bij het maken van een goed scrogek is de stevigheid. Uiteindelijk zal je rek namelijk een deel van het gewicht van je wiettoppen moeten gaan dragen. Neem daarom stevig materiaal voor het frame van je bouwwerk. Bamboestokken of PVC-pijpen zijn stevig materiaal om mee te werken.

Een SCROG-rek voor al je planten kan onhandig zijn als een van de (achterste) planten plotseling uit de kast of tent moet.

Eén scrogrek voor al je planten kan onhandig zijn wanneer je een van de planten plotseling uit de kast of tent moet nemen.

Stap 1: meten

De maat van je scrogrek hangt af van het aantal planten en de oppervlak van je kweekruimte. Heb je bijvoorbeeld een kweektent van één vierkante meter waarin je vier planten wil scroggen, dan krijgt iedere plant dus een scrogrek van 50 x 50 centimeter. Zou je negen planten zetten dan was dat 30 x 30 centimeter per scrogrek en bij slechts twee planten 50 x 100 centimeter.

Door de scrogrekken per plant te maken en niet aan je kweektent, maar aan de pot van de plant te bevestigen kun je iedere plant met scrogrek en al uit de kweekruimte nemen als dat nodig is. Mocht er namelijk ergens in het bloei- of groeiproces reden zijn om een plant uit je kweekruimte te nemen dan is dit geen probleem.

Stap 2: zagen

Om een passend frame te maken voor het rek zaag je 8 stukken PVC of bamboe op de juiste lengte en breedte van de gewenste oppervlakte (Stap 1). In het voorbeeld van 4 planten op een vierkanten meter zaag je dus 8 stokken van 50 centimeter af. Mocht je een scrogrek maken dat niet veel groter is dan je pot dan kun je ook volstaan met een rek dat niet uit 8 maar uit slechts 4 stokken bestaat. Daarnaast heb je nog vier stokken nodig die in de grond gaan, om je scrogrek aan vast te maken.

Stap 3: maak een rooster

Tie wraps zijn superhandig om je stokken mee aan elkaar te binden. Maak eerst een vierkant van vier van de acht stokken. Vervolgens verdeel je de overige vier stokken over dit vierkant zodat je een soort dambord-motief krijgt met 9 vlakken. Op de middelste vier ‘kruispunten’ komen de vier stokken waarmee je scrogrek in de grond zit.

scrogrek

 

Stap 4: plaatsen

Prik de vier ‘staanders’ voorzichtig in de hoeken van je pot. Deze gaan dienen als benen voor je zelfgemaakte SCROG-rek. Deze stokken horen ongeveer 25 tot 30 cm boven de bovenste rand van je pot uit te komen. Op deze hoogte komt je scherm namelijk te hangen. Bindt nu het rooster stevig met tie-wraps vast aan de steunpalen. Controleer nog even of alles goed vastzit.

Stap 5: maak een rooster

Je hebt nu een grof scrogrek, te grof. In deze laatste stap ga je kleinere mazen maken om straks je wietplant doorheen te laten groeien. Het is het gemakkelijkste om gewoon een stuk tuingaas op maat te knippen, op je scrogrek te leggen en vast te binden met nog wat tie-wraps. Een andere optie is om met binddraad van stok tot stok te weven tot je een rek krijgt met openingen van een centimeter of vijf bij vijf.

Stap 6: scroggen!

De laatste stap is om je wietplanten door je scrogrek te laten groeien en daarna natuurlijk af te bloeien voor een dikke oogst per plant. Maar dat is weer een heel ander verhaal

(advertenties)