(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #50  Daar is die weer mensen, de lijst die jullie helemaal zelf hebben samengesteld, simpelweg door te lezen: de 50 meest gelezen RollingStoned artikelen van 2015! We trappen af met een kweektechniek die voor grotere toppen zorgt. Want grotere toppen, die wilden jullie ook in 2015 dolgraag kweken, en daar hebben jullie natuurlijk groot gelijk in. Dieven is een kweektechniek waarmee het kan, door de kleine topjes onderaan wietplanten ongeveer in de tweede week van de bloei weg te snoeien, zal er meer energie naar de hoofdtoppen gaan en zullen die beter ontwikkelen, oftewel: groter worden! 

TOP502015-50

Je tijd, energie en licht niet aan kleine topjes onderin je wietplant verspillen, maar des te meer werk steken in de hoger gelegen toppen met meer potentie. Dat is de essentie van dieven of zoals ze het in het Engels noemen, lollypoppen. Zo gaat het in zijn  werk.

Wietplanten maken in de bloeifase op ieder takje toppen aan, alleen zullen de onderste toppen nooit zo groot en mooi ontwikkelen als de bovenste. Dit komt doordat de onderste delen van de plant ten eerste minder licht, en ten tweede minder auxine krijgen. Auxine is een hormoon dat zich in de bovenste plantdelen concentreert. Sommige topjes zijn daardoor gewoonweg de moeite niet waard en kosten je alleen maar meer knipwerk. Door ze tijdig weg te halen, kan de plant haar energie op de toppen concentreren die wel potentie hebben om flink te groeien, die daardoor beter zullen ontwikkelen, comprende?

Lollypoppen

In het Engels noemen ze deze techniek ook wel lollypoppen, omdat extreem gediefde planten erdoor op een lolly gaat lijken. Een bossige bovenkant met een kaal stammetje, als een lolly op een stokje. Kijk maar eens naar de volgende foto.

lollipopping2

Lolly’s van wietplanten, een bossige bovenkant met een kale stam, als lolly’s op een stokje…

Hoe werkt het?

Dieven en lollypoppen is dus helemaal hetzelfde, en het werkt als volgt. Wanneer je wietplanten een week of twee in de bloeifase zitten en de groei eruit is, maak je een inschatting van welke topjes je gaat wegsnoeien. De nodige kweekervaring is een pre, want sommige takjes die laag op de stam groeien, kunnen wel degelijk tot noemenswaardige toppen uitgroeien, mits ze hoog genoeg komen om het nodige licht op te vangen. Maar in de regel snoei je de zijtakken tot ongeveer een derde deel van de hoogte van de plant weg.

Een kleine plant voor (links) en na het dieven. Zie je waar de kleine scheuten zijn weggehaald? Deze zouden maar magere topjes, en een hoop knipwerk opleveren

Dieven is geen nieuwe techniek en wordt ook bij andere gewassen toegepast. Tomatenkwekers dieven hun planten bijvoorbeeld ook om een mooie hoofdtak te krijgen die ze langs een stok kunnen binden en die mooie grote vruchten draagt. Een bewezen effectieve techniek dus haal die kleine energie- en lichtdieven onderaan je plant maar beter weg 😉

20150115_132255

Dit soort topjes zullen nooit erg groot worden… Dief ze!

(advertentie)