(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geen kweekvraag deze week voor Lieve Muna, maar een vraag die misschien nog wel belangrijker is. Want hoeveel wiet je ook kweekt; als je er niets van merkt dan heeft het ook weinig zin. Kevin heeft er last van en hij is schijnbaar niet de enige. Zelfs na een half jaar onthouding merkt hij na een paar dagen alwéér niks van zijn cannabis. Wat kan hij doen?

Ik hoop niet dat Kevin cannabis rookt tegen pijn, want hij voelt er helemaal niets meer van. En dan heb ik het dus niet over de pijn maar over het effect van de wiet die hij rookt. Kevin is kennelijk ook niet de enige in zijn buurt die er last van heeft en hij heeft zelf al van alles geprobeerd. Zelfs na een half jaar geen cannabis meer te roken, is het effect al na een paar dagen wel roken weer weg, vervelend hoor!

 

Naam
Kevin
Onderwerp
Ik voel niets meer van cannabis roken
Bericht
Hey Muna, ik heb al gelezen van anderen hier die hetzelfde probleem hebben, van het niets meer voelen van wiet roken. Ik heb al van alles geprobeerd ik ben al eens paar weken gestopt, tot zelfs een half jaar. Als ik weer terug wiet rook en een aantal dagen een paar gram gerookt heb, dan voel ik er weer niks meer van. Wat kan ik hieraan doen?

Tolerant voor THC

Hoi Kevin, ik heb met je te doen hoor. Geen effect van cannabis meer voelen betekent eigenlijk dat wiet waardeloos voor je geworden is. Hoewel… het smáákt je blijkbaar wel goed want je rookt er behoorlijk wat van als ik je mail zo lees. Een paar gram per dag zelfs! Daar wordt je inderdaad een tolerant mens van, en dan bedoel ik niet alleen je naastenliefde maar vooral je tolerantie voor THC die omhoog schiet.

Kijk, iedereen heeft een bepaalde tolerantiegrens voor cannabis; een hoeveelheid THC in het bloed waarbij je het effect gaat voelen. Die grens kun je oprekken door heel veel wiet te roken. Zoals bijvoorbeeld een paar gram per dag. Rook je een periode geen wiet, dan verlaagt die grens vanzelf weer.

Wanneer er altijd veel THC in het bloed is, verdwijnt een deel van de receptoren daarvoor. Beeld: About time, Shutterstock

Dit hele proces van een tolerantie opbouwen, heeft te maken met de CB1 (en CB2) receptoren in je hersenen die door cannabis geactiveerd worden. Standaard heb je een bepaalde hoeveelheid receptoren, die al snel geactiveerd worden door het roken van wiet, waardoor je stoned of high wordt.
Maar stoned of high zijn is een bedwelmde staat, en voor je lichaam (biologisch gezien dus) is dat een ongewenste staat. Om je tegen al die THC in je bloed te beschermen, verwijdert het enkele receptoren. Hoe meer cannabis je rookt, hoe meer receptoren zullen verdwijnen, tot je uiteindelijk dus nauwelijks meer wat merkt van je wiet.

Tolerantie break

Gelukkig groeien zulke verwijderde receptoren snel weer terug als je een tijdje geen wiet meer gebruikt. Zo’n periode van onthouding wordt een tolerantie break genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat een week ongeveer lang genoeg is om de meeste receptoren weer terug te krijgen. Net zo snel dus als ze na ongeveer een week elke dag een paar gram gerookt te hebben weer verdwijnen. Je hoeft voortaan dus geen half jaar meer te stoppen om je tolerantiegrens voor wiet weer te laten dalen.

Een tolerantie break is eigenlijk de enige manier om weer wat minder tolerant te worden voor THC. Het kan echter ook helpen om niet altijd dezelfde wiet te roken. Een ander terpenenprofiel (bouquet aan geuren en smaken van een wietsoort) kan er ook voor zorgen dat je weer meer van je wiet merkt. Wat je tot slot ook nog zou kunnen doen is een keer een goede edible te nemen. Als die sterk genoeg is kun je daar behoorlijk stoned van worden, en dat effect duurt doorgaans ook veel langer.

Wil je daadwerkelijk ALTIJD in een roes leven?

Minder wiet roken

Op zich heb ik nu wel uitgelegd waarom je niks meer merkt, en hoe je het effect weer terug kunt krijgen. Maar ik kan een verhaal als dit natuurlijk niet afsluiten zonder je ook voor te stellen om gewoon wat minder wiet te roken. Dat is namelijk de reden dat je überhaupt zo’n hoge tolerantiegrens hebt voor cannabis.

Vraag jezelf eens af waarom je elke dag een paar gram wiet rookt? Ik wil je natuurlijk geen problemen aanpraten die je niet hebt, maar als je elke dag zoveel wiet rookt dan moet daar een reden voor zijn. Misschien probeer je iets weg te stoppen, een gevoel of iets waar je niet aan wil denken? Misschien wil je graag erbij horen en rook je zoveel wiet omdat je ‘vrienden’ dat ook doen? Ik bedoel maar, wil je daadwerkelijk ALTIJD in een roes leven?
Soms is het ook goed om gewoon nuchter en fris te zijn, al is het alleen maar omdat je dan daarna weer ouderwets knetterstoned kunt worden.

-xxx- Muna

(advertentie)