(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een slechte ervaring in een coffeeshop in zijn hometown, die de vriendin van onze columnist bewerkte wiet aansmeert besluit Mauro tot het opschrijven van zijn persoonlijke kooptips voor een gezonde en verantwoorde shopping experience. Doe er je voordeel mee!

‘Daily driver’ aanvullen in de shop

Van de week was het weer eens zo ver. De ‘daily driver’ zoals we dat noemen – de wiet of hasj die je overdag/altijd kan roken – begon op te raken en het werd tijd om dat wat aan te vullen. Op aandringen van mijn vriendin zijn we daarom dinsdag naar de dichtstbijzijnde coffeeshop gelopen. Daar liepen we namelijk de week eerder ook voorbij en toen had ik wat critical hasj gekocht die lekker was en betaalbaar.

Niet bijzonder, maar ik klaag er ook niet over. En lekker zacht zoals een goede polm. Immers het is een coffeeshop die gerund wordt door een Turkse familie en dat betekent dat je beter hasj kunt kopen.

Geur van wiet met een smaakstof

Mijn vriendin daarentegen heeft liever wiet dan hasj en besloot toen ze in de rij stond toch wat wiet te kopen. Zonder te ruiken kocht ze ‘Blueberry Haze’. Toen had ik moeten ingrijpen, maar ze kocht ook wat van de eerder genoemde hasj en zelf haalde ik ook daar ook weer wat van.

Toen ze een jointje maakte om te roken tijdens het lopen (ook deze coffeeshop laat gasten niet toe te blijven om te blowen), dacht ik toch even te checken en ruiken wat ze nou eigenlijk had gekocht. Verdomd, het is die ‘too good to be true’ geur van wiet die ze een smaakstof hebben gegeven!

Of het nu shisha smaakstof is waar de wiet in is gedoopt of een andere manier: het is niet gezond en ik wenste dat we in Eindhoven ook meededen aan de wietproef. Dan waren we in ieder geval van deze rotzooi af. Wel kon ik dan niet meer die buitenlandse hasj daar kopen, maar dat had nog wel gekund via de zwarte markt.

Kooptip 4: ruik eerst eens aan je wiet voordat je ‘m koopt! [foto: content_creator/Shutterstock]

Coffeeshop kooptips

Deze ervaring gaf me het idee om in deze column enkele coffeeshop kooptips te geven.

#1  Let op wat voor soort coffeeshop het is

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is het logisch. Als het een coffeeshop is die gerund word door een Turkse of Marokkaanse eigenaar/familie, dan zit je waarschijnlijk beter bij het kopen van hasj dan wiet. Immers, daarvoor zijn de connecties (vaak) beter en hun eigen vrienden en familie roken waarschijnlijk eerder hasj dan wiet.

Dat betekent ook vaak dat de goedkoopste hasj misschien wel de beste of in ieder geval prima is. Voor de vaste klanten, deze is meer voor de vaste klanten. De autochtone Nederlanders gaan eerder voor het ‘duurste’ of ‘sterkste’ op de kaart. Maar zij zullen vaker teleurgesteld zijn.

#2  Voor constante kwaliteit, ga voor hasj

De kwaliteit van wiet schommelt nogal, zelfs van dezelfde soort (andere planten bijvoorbeeld). Hasj heeft de coffeeshop vaak voor langere tijd en daardoor blijft de kwaliteit constant. Komt er een nieuwe lading van dezelfde soort, merk je al snel of het in de buurt komt van de eerdere of niet.

#3  Ga niet voor soortjes met een kleur in de naam of fruit

Er zijn uitzonderingen op de regel, maar een kleur of een fruit in de naam wordt meestal gebruikt om iets wat niet zo denderend is aan te prijzen.

#4  Ruik voordat je het koopt

Is het ‘too good to be true? Then it probably is’. Simpel gezegd: ruikt het te goed dan is er waarschijnlijk iets mis mee. Helemaal als het geen bekende wietgeur is.

Dit lijstje kan ik (bijna eindeloos) verder uitbreiden, maar met deze paar tips kom je al een heel eind hopelijk…

(advertentie)