(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ik schreef er al eens eerder over, maar de Wet van de Remmende Voorsprong is het herhalen waard nu de wietproef aanmelding ineens werd aangekondigd voor 1 juli. Het is een van die anekdotes en verklaringen die ik heb geleerd van mijn collega en mede-columnist Derrick Bergman over waarom het cannabisbeleid in Nederland gaat zoals het gaat.

Wet van de Remmende Voorsprong

Ontzettend vaak heb ik het ook proberen te vertalen, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden. Maar dat weerhoudt me er niet van om het uit te leggen aan buitenlandse vrienden, want het voorbeeld wat gegeven wordt maakt het direct duidelijk. Ik leg eerst dat voorbeeld uit en leg daarna uit waarom dit van toepassing is op ons cannabisbeleid.

Voor het beste voorbeeld van de Wet van de Remmende Voorsprong gaan we naar Londen, wat een van de eerste steden was met een netwerk van straatverlichting. Dit systeem werkte prima en het werkte op gas.  Maar juist omdat het prima werkte, was Londen een van de laatste grote steden die overstapte op – nu nog steeds gebruikte – elektriciteit.

Toepassing op het cannabisbeleid

Deze redenatie is ook van toepasbaar op het cannabisbeleid in Nederland. We waren de eerste met een liberaler drugsgebruik en de scheiding van soft- en harddrugs, ook wel bekend als het gedoogbeleid. In de redenatie van de Wet van de Remmende Voorsprong waren wij dus een van de eersten die gingen werken op ‘gas’ en dat werkte prima.

Maar naarmate de tijd vorderde konden er toch vraagtekens gesteld te worden bij het functioneren. Helemaal aan buitenlanders is het niet uit te leggen dat de toevoer en de legale kweek van cannabis voor de coffeeshops niet is geregeld. Het komt uit de lucht vallen, zoals coffeeshopondernemers vaak uitleggen.

Wat mensen ook nog steeds wel eens vergeten is dat cannabis niet legaal is in Nederland

Het werkte best redelijk, zeker in de tijd toen de growshops en kwekers wat meer met rust werden gelaten voordat we de rechtse en vooral christelijke kabinetten kregen, maar juist omdat we een voorloper zijn is die laatste stap naar volledig legale cannabis een moeilijke. We hebben gek genoeg al verkooppunten, maar de toevoer moet eindelijk geregeld worden.

Cannabis ook niet legaal met wietproef

Wat mensen ook nog steeds wel eens vergeten is dat cannabis niet legaal is in Nederland. Ook de wietproef maakt wiet niet ineens legaal. De wiet wordt legaal gekweekt en wordt naar een legale winkel gebracht, maar zodra je de drempel over stapt van de coffeeshop heb je weer net zoals in de rest van Nederland een illegaal product bij je. Ondanks dat het niet vaak gebeurt, kan de politie het van je afnemen als ze besluiten je om een of andere reden te fouilleren.

Daarnaast kan je ook nog steeds uit je huurhuis worden gezet als je in 1 van de 10 ‘wietproef gemeenten’ een paar planten in de tuin hebt staan. Want wietproef aan de ene kant, ‘ondermijning’ tegengaan aan de andere kant. Dat is de deal.

BTW-bonnetje erbij meneer?

Heel veel slechter dan de gemiddelde kwaliteit van illegale gedoogwiet zal het met de wietproef niet worden. Maar als je kijkt naar Canada zijn daarvoor zeker geen garanties. En als ik het met een BTW-bonnetje zou kunnen krijgen en dat aan kan slaan als freelancer, nog mooier.

Maar ook dat zal niet doorgaan, want cannabis is niet legaal in Europa en dat zal het voorlopig nog niet worden ook. En dat BTW-verhaal is al eens aangevochten in het Siberië arrest. Het zal me benieuwen…

[openingsbeeld: osbkin/Shutterstock]
(advertentie)