(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is bijna precies 15 jaar geleden dat de uitvinder van de eerste cannabis vaporizer overleed: Eagle Bill. Sindsdien zijn er talloze modellen ontwikkeld en op de markt gekomen. Een markt die in Nederland lastig blijkt te veroveren. Komt daar nu verandering in?

Global Drugs Survey

In tegenstelling tot de Canadezen en de Amerikanen is het in Europa nog steeds het meest populair om cannabis te mixen met tabak. Het 2014 Global Drugs Survey wees uit dat in Nederland maar liefst 90% van de cannabis consumenten dat consumeren doet met tabak. In tegenstelling tot 10% in de VS.

Alleen in Nieuw-Zeeland was het ook vrij laag met iets meer dan 20%. In Australië was het iets meer dan de helft. De rest van Europa gebruikte gemiddeld ruimschoots allemaal tabak in in hun joints. Gemiddeld over de hele 2014 Global Drugs Survey gebruikt 70% van de ondervraagden tabak in hun joints.

Coffeeshops

Nog voordat de coronacrisis van start ging, is het je allicht niet ontgaan dat de rookruimtes in de ban werden gedaan. Voor de coffeeshops werd een uitzondering gemaakt gelukkig. Cannabis met tabak mag niet meer in de coffeeshop worden gerookt. Wat wel mag is pure joints of met een ander kruidenmengsel. En verdampen natuurlijk.

Wanneer de coffeeshops weer klanten gaan toelaten in hun rookruimtes, en in bredere zin ook de horeca weer klanten toelaat op het terras, zal er dus anders geconsumeerd moeten worden. Natuurlijk kan je thuis nog steeds met tabak roken zoveel als je wilt, maar in de coffeeshop zal je toch echt puur moeten gaan roken dan wel met een vaporizer.

Er zijn nog maar heel weinig argumenten in te brengen waarom je niét zou switchen van tabaksjoint naar vaporizer…

Sociale druk neemt af

Een van de dingen waar ik het zelf moeilijk mee had als ik een vaporizer met me mee nam, was de sociale druk. Leuk zo’n vaporizer, maar iedereen wil het graag zelf eens proberen. Jouw persoonlijke vaporizer uitlenen aan een bekende (of onbekende) voelde alsof ik mijn mobiele telefoon aan hun gaf.

Geef maar snel weer terug! Wist je dat het gevoel dat je krijgt als je je telefoon thuis bent vergeten, hetzelfde gevoel is wat mensen hebben die een ledemaat missen?

Ik voelde me daarin vaak een soort ambassadeur voor de vaporizer. Op zich logisch, want ik heb er inmiddels talloze gereviewd. Soms leuk, maar de talloze vragen waren soms redelijk irritant. En ik wilde hem toch liever niet aan die onbekende uitlenen. Ook omdat het altijd van mijn wiet moest natuurlijk – of hun eigen troep – maar ook vanwege de hygiëne. Voor de coronacrisis werd je toen bestempeld als een freak. Nu is het de normaalste zaak van de wereld.

Gezondheid

Daarnaast is verdampen ook simpelweg beter voor de longen. Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) raadt patiënten aan om te verdampen of thee te zetten, maar absoluut niet te roken. De crisis toont aan hoe fragiel onze gezondheid is en des te belangrijker het is om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan, ook als cannabis consument.

Hopelijk zien we ook snel gereguleerde cannabisolie. Immers, ‘dabben’ is simpelweg verdampen, alleen dan met olie. Concentraten worden in Californië bijvoorbeeld vooral verkocht als voorverpakte cartridges. In 2018 was dat voor het eerst meer dan de hoeveelheid wiettoppen die werden verkocht.

Benieuwd wanneer we die producten hier kunnen verwachten…

[foto:  Mc_Cloud/Shutterstock]
(advertentie)