(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kun je het je voorstellen dat we na 12-18 maanden ineens terug gaan naar hoe het voor de crisis was? Ik niet. De goede vraag om nu te stellen is niet ‘Wanneer eindigt het?’ maar: ‘Hoe gaan we verder?’.

Volksgezondheid bij cannabis terug op 1

We, aangestuurd door Den Haag, kunnen het goede doen en onze longen beschermen en niet halfslachtig voor alleen de inwoners van 10 gemeenten door middel van een wietproef. Volksgezondheid moet weer op 1 komen te staan.

Om echt in te zetten op volksgezondheid en preventie, moet het mogelijk worden om legaal cannabis te produceren om daarna te mogen verwerken tot schone cannabisolie (en concentraten), zalfjes, tincturen, edibles (eetbaar), noem maar op. Geen regulering zonder regulering van concentraten en edibles, om die kreet en column nog maar weer eens te herhalen. Wiet zoals we het kennen moet nog steeds verkrijgbaar zijn natuurlijk. Of je het rookt is aan jou, maar beter verdampen.

Coffeeshop en bezorgservice

Coffeeshops blijven bestaan. Goed idee is om de maximale voorraad te vergroten en dat je niet slechts 5 maar 30 gram maximaal per keer kan kopen, zoals vroeger. Contactloos betalen, mits de banken vrijer zijn in het aantal transacties. Naast de coffeeshops komen er misschien ook automaten die eerst je ID kaart scannen waarna je contactloos kan betalen.

Ook zou er eindelijk ook een legale bezorgservice moeten komen. Afzonderlijk van de coffeeshops (farm to table, wanneer de kweek legaal is natuurlijk), maar coffeeshops zouden zelf ook een bezorgservice mogen opzetten.

Regulering alleen als daar thuisteelt bij zit. Geen gelul. Sterker nog, daar zouden we mee moeten beginnen

Ik vrees alleen voor de sociale functie van de coffeeshops. De 1,5 meter maatschappij lijkt er aan te gaan komen. Ik verwacht onder andere dat het leuke jointjes delen voorbij is. Gelukkig deed ik dat al niet. En ik vrees voor nog veel meer consequenties. De sociale functie van de coffeeshop is inmiddels naar huis verplaatst en brengt een aantal consequenties met zich mee waar iemand als ikzelf zonder gezin niet aan denk.

Thuisteelt niet langer verbieden

Ook kan Den Haag niet meer volhouden om mensen te verbieden cannabis in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik te verbouwen en te bezitten. Als deze crisis iets heeft aangetoond heeft is het dat hoe meer we zelfvoorzienend kunnen zijn des te beter het is.

Gelukkig hebben we daar wel ideeën voor. Regulering alleen als daar thuisteelt bij zit. Geen gelul. Sterker nog, daar zouden we mee moeten beginnen.

Spaanse cannabis social clubs zijn gedoemd

Wiet blijft gelukkig bestaan – net zoals de coffeeshop – en voorradig. In tegenstelling tot Spanje en de Cannabis Social Clubs daar. Die gaan nooit meer open vrees ik. De clubs kunnen bestaan omdat de cannabis die gedeeld is door de kwekers van de clubs, en daar wordt en moet worden geconsumeerd. Je mag het niet bij je hebben op straat. Hier in Nederland eigenlijk ook niet overigens. Die Spaanse clubs gaan failliet nog voordat de 1,5 meter maatschappij is ‘opgeheven’.

Hoop en realisme

Is dit scenario wat ik schets wat ik wil of hoop? Voor een gedeelte wel. Een gedeelte niet.

Tijdens de Vietnam-oorlog werd vice-admiraal James Stockdale 7 jaar gemarteld in een gevangenis in Hanoi. Hij liet weten dat zijn meer optimistische medegevangenen uiteindelijk toegaven en braken, wanneer ze weer langs de zoveelste denkbeeldige deadline gingen.

Zijn winnende methode was een mix van hoop met realisme. Dat is wat ik wil meegeven…

[openingsfoto: Steve Heap/Shutterstock, foto wiethond: sandis sveicers/Shutterstock]
(advertentie)