(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat hebben we gelachen toen South Park aan kwam zetten met hun uitstekend seizoen over Tegridy Farms. Randy, pa van Stan, is namelijk een legale kwekerij begonnen in Colorado – South Park ligt in die Amerikaanse staat – dat in 2014 wiet legaliseerde.

South Park dist Med Men

Ineens was daar ook de parodie van de peperdure reclame van Med Men. Een van de bedrijven die ondertussen onderdeel van ‘Big Marijuana’ genoemd kan worden.

South Park maakte gehakt van het bedrijf. In een brief aan de gouverneur van New York State, Cuomo, hadden ze hem namelijk gevraagd specifiek legalisatie van thuisteelt niet op te nemen in hun plannen voor legalisering.

Integriteit in de cannabizz

In de South Park aflevering zie je dat Randy met zijn Tegridy Farms (heerlijke naam ook, tegridy = integriteit) op een gegeven moment moeite heeft om goede omzet te draaien. Omdat – zo blijkt – mensen zelf thuis aan de slag zijn gegaan en daardoor is Tegridy Farms niet meer nodig.

Mede daarom wordt Randy benaderd door Med Men (die ze doodleuk steeds bij naam blijven noemen in het seizoen) om ervoor te zorgen dat mensen stoppen met thuisteelt, zodat zij meer kunnen verdienen. Het scenario klinkt mij bekend in de oren. En dat South Park het ook nog eens luid en duidelijk laat zien, getuigt van grote klasse.

Het zou me niet verbazen als ze juist nog méér geld en capaciteit gaan steken in het oprollen van mensen die voor hun eigen behoefte kweken

Misschien lijkt het een ver weg-van-je-bed-show, maar ik kan je vrij simpel beargumenteren dat dit hier ook aan de gang is. Eerst was daar de historische, aangenomen wet tot regulering van de achterdeur van Vera Bergkamp.

Thuis je eigen wietje mogen kweken, daar hoor je nou nooit iemand over in de politiek… [foto: Novoselov/Shutterstock]

Later werd die ‘in de la’ gehouden, omdat ze nu eenmaal met het CDA gingen regeren en er een compromis moest worden bereikt. D66 wilde legaliseren, CDA wilde alle coffeeshops dicht. Als ze er niet uitkwamen, zo had de formateur gezegd, dan konden ze altijd nog een experiment doen. Het werd een experiment (als dat er echt gaat komen).

Monopolie op cannabis

Zowel in de wet van Vera Bergkamp als in het wietexperiment is thuisteelt niet opgenomen. Sterker nog; vindt 1 van de 2 plaats dan zou het me niet verbazen als ze juist nog méér geld en capaciteit gaan steken in het oprollen van mensen die voor hun eigen behoefte kweken.

Op dit moment is er al een monopolie in Nederland op cannabis en dat is in handen van de coffeeshops. Met de wietwet zou dat monopolie gelegaliseerd worden. Met het wietexperiment is er een monopolie voor een klein deel van Nederland. Een monopolie is nooit goed.

Achterdeur én thuisteelt

Daarom ben ik het ook steeds meer eens aan het worden met bijvoorbeeld onze eigen Doede de Jong: het verbod moet opgeheven worden. Regulering van de achterdeur én het toelaten van thuisteelt voor eigen gebruik.

Liefst zonder restricties, maar er mogen best een paar regeltjes voor thuisteelt zijn. Qua brandveiligheid bijvoorbeeld. Er zijn gecertificeerde kastjes en tenten die echt geen brandgevaar opleveren. En je stroom moet je natuurlijk niet aftappen maar gewoon betalen. Verder zijn er weinig regeltjes nodig om thuisteelt toe te laten. Voor verdere tips voor een eventuele wet hebben we alvast de website Veilig Thuis Kweken opgetuigd.

Zelf kweken is controle

Mede om deze redenen ben ik steeds meer een gevoel aan het kweken om nog harder in te gaan tegen de plannen van de wietproef (en de wietwet): GEEN REGULERING ZONDER THUISTEELT!

Niet omdat ik het per se zelf wil doen, maar omdat iedereen een zaadje in de grond kan doen en daarmee een controle uitvoert op de legale markt. Thuisteelt houdt de coffeeshops in bedwang en voorkomt dat ze belachelijke prijzen hanteren, of slechte wiet verkopen die we thuis beter en goedkoper zelf hadden kunnen maken…

[openingsbeeld: ProStockStudio/Shutterstock]
(advertentie)