(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In 2019 vond de HomeGrown Cup tweemaal plaats: eerst de zomereditie met alleen binnenwiet en afgelopen december de eerste wintereditie met alleen buitenwiet. Omdat CNNBS de jaarlijkse Top 50 erin knalde in de laatste weken van december, kan mede-oprichter en columnist Mauro nu pas over het geslaagde winterwietfeestje schrijven. 

Kleiner is soms fijner

Er was een aantal redenen om 2 cups te houden. Onder andere dat 2019 het 5-jarig jubileum van de HomeGrown Cup was, maar ook omdat de 2018 editie ons wat te groot was geworden. De oplossing bleek te liggen in twee kleinere edities. Hierdoor blijft het overzichtelijk en kunnen we als organisatoren met iedereen een praatje maken.

We hadden een aantal sceptici, maar die zijn nu de mond gesnoerd. Onder andere door de kwaliteit, maar ook dankzij het aantal inzendingen. Net zoals bij eerdere edities komt er één foto per dag van iedere inzending op de Instagram-pagina @homegrowncup. Op het moment van schrijven staan bijna alle inzendingen uit de categorie Mostly Sativa er op.

Winnende formule

Een van de regels was ook dat de hasj en concentraten gemaakt moesten zijn van de bloemen (toppen) die ze óók moesten laten deelnemen. Dat was ter controle; immers werd het anders erg lastig om uit te vogelen of de hasj of concentraten wel echt van buitenwiet waren gemaakt.

Verder viel op dat er ook op Nederlandse bodem goede buitenwiet kan worden gemaakt. De winnende formule? Unieke genetica + (kleine) kas + verduisteren. Het verduisteren is belangrijk om de plant al te doen bloeien wanneer het mooi weer is, en zodat de plant al klaar is wanneer het slechte weer hier begint. Dat laatste kan namelijk leiden tot toprot.

Opvallend was ook dat meerdere deelnemers informatie hadden ingewonnen bij de Franse hasjmaker Frenchy Canoli

De hasj inzendingen waren deze keer niet verdeeld in een drysift of iceolator categorie, maar gewoon samen in een categorie. Top drysift en iceolator is immers nauwelijks uit elkaar te halen en we hadden al voorzien dat we minder inzendingen zouden krijgen. Uiteindelijk waren we met 9 deelnemers zeer tevreden.

Opvallend was ook dat meerdere deelnemers informatie hadden ingewonnen bij de Franse hasjmaker Frenchy Canoli. En dat er voor het eerst ook hasj van Zkittlez kruisingen bij zat: Rainbow Belts, Fruit Flambé.

Looks, smell, taste en burn

Dit jaar pakten we ook de VIP jurering serieuzer aan en daar zijn we zeer trots op. In Mostly Sativa hadden we namelijk Karel Schelfhout, oprichter van BioTabs, Super Sativa Seed Club en schrijver van ‘The Organic Growbook’. In Mostly Indica de legende Karma Genetics (bekend van strains als Headbanger, Sweets, Karma OG etc). De VIP jury voor Hasj was Karel’s zoon Kees (@ex.tractor) die eerder al deelnam en in 2018 de iceolator categorie won met Karel’s Haze. Voor de concentraten hadden we Ambrosia Extracts gevraagd.

Hun scores zijn apart bekendgemaakt op onze Instagram pagina en telden niet mee met de rest van de jurering. Dat blijft namelijk hetzelfde: de deelnemers jureren elkaar en de score aan je eigen inzending telt niet mee. De jurering is op looks, smell, taste en burn (hoe het brandt). Effect wordt dus niét meegenomen…

De winnaars van The HomeGrown Cup wintereditie

Mostly Sativa

1. OG Naj met Napoleon Haze

2. CBG Seeds met Phantom OG van Barney’s Farm

3. UGC met Karel’s Haze van Super Sativa Seed Club

Mosty Indica

1. Kushman nr.1 met Zkittlez

2. De Kroon 420 met Lemon Tree

3. Skyth met Fruit Flambé van Aficionado Seeds

Hasj

1. Skyth met Fruit Flambé van Aficionado Seeds

2. Terrence met Headbanger van Karma Genetics

3. The Big Tree Farm met Purple Punch x Dosidos van Ripper Seeds

Concentraten

1. South East Dank met Sour Banana Sherbert van DNA Genetics

2. Kushman Nr.1 en Southern Terps Extracts met Zkittlez

3. Sky Sports Extracts met Grape Ape van Barney’s Farm.

Dit jaar vinden er naar alle waarschijnlijkheid weer op dezelfde wijze twee edities plaats. Een aankondiging zal je op deze site kunnen lezen, maar als je nog dichter op het vuur wilt zitten raden we aan de Instagram pagina @homegrowncup te volgen. Luister vooral ook de laatste High Tea Potcast van het jaar om meer te leren over deze laatste HomeGrown Cup (op YouTube, Spotify en Soundcloud).

(advertentie)