(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alweer de laatste column voor mij van het jaar, dus weer tijd voor een terugblik op het afgelopen cannabis jaar. Eerder blikte ik – voor de liefhebbers – al terug over 2018, 2017 en 2016. Maar nu dus 2019.

Januari

15 januari markeerde de datum voor precies 10 jaar stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). En dat zou ook gevierd worden later in het jaar. Op de VOC site kan je de allereerste notulen doorlezen.

Een van mijn meest controversiële columns van afgelopen jaar dropte al in januari. Joints delen vind ik niet vanzelfsprekend, maar de kanttekening die ik daarbij wel maak is dat het meer gaat over het aannemen van andere mensen hun joint, dan het delen van wat ik zelf heb. Zware shag of voorgedraaide joints zijn namelijk een no-no.

Februari

In februari ging ik wat dieper in op de onstuitbare opmars van Gorilla Glue en gaf ik een handleiding voor het verschil tussen Nederlandse, Spaanse en Amerikaanse wiet.

In februari presenteerde we ook ons nieuwe bidbook (brochure) van VOC in Nieuwspoort in Den Haag.

Maart

In maart kan je concluderen dat het thema van mijn twee columns was kinderen en cannabis, over hoe je het uitlegt aan je kinderen en wat te doen als je kind gaat blowen.

Ook goed nieuws voor Johan van Laarhoven deze maand met een vernietigend oordeel van de Nationale Ombudsman. Maar ondertussen zit hij er nog steeds… En in maart gingen we weer naar Spannabis in Barcelona.

April

In april had ik het over de overheersende logo mania in de cannabis wereld. En de donut hype.

Mei

In mei een andere controversiële column over dat de kweker wordt onbetaald. Een verlengde vertaling hiervan is twee keer geweigerd bij twee verschillende andere opdrachtgevers. En had ik het over het fenomeen White Ash.

En met VOC vierden we het 10 jarig jublieum met de Veiligthuiskweken.nl campagne.

Juni

In juni had ik het over het stigma van cannabisgebruikers in Nederland wat er nog steeds is. En veranderde ik de website van The Stoned Society. Aan het publiceren op eigen website kwam een eind en daarvoor in de plaats publiceer ik nu op andere platformen. Doel is dat verder uit te breiden. Bij interesse kan je contact opnemen.

En organiseerden we de 5e HomeGrown Cup, de eerste in de zomer. De eerste keer ook dat we er twee per jaar deden, maar of we die intensiteit voortzetten… ik acht de kans klein. Verwacht er eentje weer aan het eind van het jaar.

CNNBS-columnist Mauro van achteren, in zijn ‘eigen’ HomeGrown Cup shirt…

Juli

In juli had ik liefdesverdriet, mede dankzij de wiet vrees ik. En had ik het over onmogelijkheid van het staatshasj experiment.

Verder een horror jubileum voor Johan van Laarhoven: hij zat afgelopen juli precies vijf jaar vast in de Hel van Bangkok.

Augustus

In augustus had ik het over het combineren van cannabis en drank (ga alsjeblieft niet rijden daarna) en over de vele onzin die helaas te vinden is in de cannabis wereld.

2019 was ook vooral het jaar van Jan en Jannie, de man met twee wietplanten voor zijn vrouw uit Zwartewaterland.

September

Ik werk nu in de niche cannabis, maar dat had ook iets anders kunnen zijn bedacht ik me. En kwam de wietproef weer ter sprake.

Oktober

In oktober begon ik met maandelijkse vaporizer reviews hier op CNNBS. Verwacht begin januari de volgende. En begon de inschrijving van de HomeGrown Cup, winter editie.

Ook startten we een nieuwe foto wedstrijd voor cannabis kwekers, De Gouden Gieter.

November

In november had ik het over indica en sativa. Aanleiding daarvoor was de website Leafly die van deze tweedeling is afgestapt. En over binnenkweek vs buitenkweek, die andere typische vergelijking.

En publiceerden we met VOC de tweede brochure, of bidbook, van het jaar. Het Cannabis Manifest. Hoog nodig.

December

Mijn laatste column, deze niet meegerekend, gaf ik wat tips over hoe je een cannabis cup jureert. Immers, de 6e HomeGrown Cup winter editie is dit weekend alweer.

En maakten we de winnaars bekend van De Gouden Gieter 2019

Een hele hoop dus. Hopelijk heb je er iets aan gehad en/of vond je het leuk om te lezen. Vanaf januari 2020 ben ik weer iedere twee weken hier te vinden met een stukkie. Fijn jaaruiteinde! En niet vergeten dat het een hele maand 4/20 is in 2020 🙂

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock, illustratie canna-kerstboom:  Andrei Verner/Shutterstock]
(advertentie)