(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Net zoals niemand dacht dat Donald Trump president ging worden of Boris Johnson MP, zul je zien dat er toch écht een wietexperiment aankomt. Daarom in deze column aandacht voor een onderdeel daarvan waar ik een heleboel vragen bij heb: hasj.

 

Staatskweker kan aan de bak

Namelijk, als ik me niet vergis zou een aangesloten kweker 20 verschillende soorten wiet en 10 verschillende soorten hasj moeten kunnen produceren. Laat staan dat dat eerste al een hele klus wordt in Nederland met de hoeveelheden die nodig zijn, wordt hasj toch nóg wel iets ingewikkelder.

Om toch aan de vraag van – een kleiner deel van – de cannabis consumenten te voldoen, willen ze ook hasjproductie in het experiment opnemen. Alleen daar lijkt niet zo goed over nagedacht vooralsnog.

Nederland is geen Marokko

Nu is het deze week hier wel Marokkaans warm, maar dat betekent niet dat we naast wijn uit Nederland ook binnenkort hasj kunnen gaan verwachten van de Nederlandse buitenvelden. Naast dat je ontzettend grote wietpercelen nodig zou hebben – die ook nog eens moeilijk te beveiligen zijn – heb je ook pollen van omringende planten die zich ermee zullen mengen (industriële hennep of planten uit mensen hun achtertuin). En andersom.

En al zou het lukken, dan heb je een gigantische hoeveelheid geoogst en moet het nog worden verwerkt. Hoe gaat dat dan?

Wietveld voor de hasjproductie in het Marokkanse Rifgebergte… [foto: Stefano Zaccaria/Shutterstock]

Marokaanse hasj van Nederlandse wiet?

In principe zou dat kunnen net zoals je met binnenwiet zou doen. Als ze in gedachten hebben om hasj te maken van binnenwiet, wordt er namelijk geen rekening mee gehouden dat wat wij hier binnen zouden produceren een heel ander product is dan dat uit Marokko. Nu kweken ze in Marokko ook wel steeds meer met genetica die we hier ondertussen gewend zijn (de 24K, Amnesia, Gorilla Glue, Strawberry Banana etc), maar dan nog zal het anders zijn dan dat je die soortjes hier binnen gaat kweken en daar hasj van gaat maken.

Willen ze het drysiften? Of er ice-o-lator van maken? Mag full-melt? Of moet er nog steeds plantmateriaal in het product zitten?

Het wietexperiment is gedoemd om te mislukken en hasj liefhebbers zullen massaal weer naar de zwarte markt gaan

En waarom zitten andere landen die willen reguleren/legaliseren niet met dit probleem?

Nou eenvoudig omdat zij wel lijken te kijken naar wat er allemaal mogelijk is met cannabis. In Nederland is het gros van de mensen nog steeds ervan overtuigd dat je of wiet zoals we het kennen in bloeivorm of hasj kunt roken. Nu is de vloeibare hasjolie wel in opkomst (met THC en/of CBD), maar er bestaan ook dingen als edibles (niet alleen spacecake, maar zelfs drinkbare cannabisproducten) en concentraten.

Staatswiet kweken is tot daar en toe, maar Marokaanse hasj (na)maken in Nederland is een opgave van formaat! [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Geen regulering voor concentraten en edibles

Dat laatste, concentraten, daar valt hasj namelijk onder. Hasj is eigenlijk maar een kleiner deel van de concentratenmarkt in landen of staten waar het al gelegaliseerd is. Met de hasj of concentraten kunnen weer andere dingen worden gemaakt, zoals edibles maar ook voorverpakte hasj olie vaporizer cartridges. 

Om het echt allemaal op te lossen, zou er dus regulering moeten komen voor edibles en concentraten en zou daarnaast een fair-trade handelsprogramma moeten worden opgesteld met Marokko.

Nieuw wietpas-drama in de maak

Gaat deze utopische uitkomst er ook daadwerkelijk komen? Ik vrees van niet, dus is dat wietexperiment gedoemd om te mislukken en zullen hasj liefhebbers massaal (als ze dat niet al deden) weer naar de zwarte markt gaan. Die kunnen namelijk niet wachten tot er weer een experiment begint. Ging ook goed met die wietpas…

[openingsbeeld: Lucky Business/Shutterstock]
(advertentie)