(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zinderende zomertip van Barney voor binnentuinders die last hebben van te hoge temperaturen tijdens de allerheetste dagen; maak een airco voor je wietplanten! Zo hoef je je kweeklamp niet te dimmen en kun je met een gerust hart op het strand gaan liggen.

Terwijl ik me zelf een ongeluk zweet, hebben mijn meiden het iets beter dan mij. Komt omdat ik een airco voor de planten heb gemaakt. Doordat ik in de zomer een ledlamp gebruik, heb ik weliswaar veel minder last van te hoge temperaturen maar afgelopen week was toch ook hier in de tent 35 graden. En hoewel wietplanten best van een tropisch klimaat houden, is 35 graden toch wat te gortig voor ze.

Hittestress

Wietplanten houden best van een beetje warmte. Onder de 15 graden groeien ze nauwelijks tot niet en draaien op volle toeren bij een graad of 28. Maar als het kwik tot dertig graden of hoger stijgt, kan dat toch ook voor vervelende problemen zorgen. Je merkt het snel aan de bovenste toppen en bladeren van je plant die het dichtst bij de lamp groeien, of je wietplanten onder de warmte te lijden hebben.

Temperaturen boven de 30 graden kunnen voor luchtige gestrekte topjes en opkrullende en verdorde bladeren zorgen. 

Een te hete kweekruimte zorgt ervoor dat wietplanten via de bladeren veel vocht verliezen. Op een gegeven moment kunnen de wortels dat vocht niet meer snel genoeg aanvullen. En dan beginnen de hitteproblemen. De bladeren krullen zich op en vouwen dicht om nog meer verdamping tegen te gaan en zullen, wanneer het probleem blijft aanhouden, ook uitdrogen en verbranden.

  • Bladranden krullen op en verdrogen
  • Toppen strekken en worden wollig en luchtig
  • Toppen en bladeren verbleken
  • Wietplanten kunnen snel uitdrogen

Bij wietplanten die in bloei staan kan overmatige hitte ervoor zorgen dat de toppen grote internodes zullen vormen. De top krijgt dan een wollig en uitgerekt uiterlijk, en de dichtheid is ver te zoeken. Alle reden dus om de warmte te lijf te gaan tijdens die hittegolf.

Maak je eigen airco

Om de hitte van de afgelopen dagen te lijf te gaan, heb ik van de week een airco gemaakt van een oude koelbox en een hoop koelelementen. Ik laat de lucht eerst door de koelbox heen stromen door hem aan te sluiten op de luchtinlaat van mijn kweektent.

Ik heb in de korte kant van de koelbox twintig gaten van ongeveer een centimeter in diameter geboord. Aan de andere korte kant heb ik een groot gat gemaakt voor mijn luchtslang. Met tape kun je de luchtslang gemakkelijk luchtdicht aansluiten op de koelbox. Over de kleinere inlaatgaten heb ik horrengaas gespannen zodat er geen ongedierte door naar binnen kan.

Ik heb vervolgens wat extra koelelementen gehaald (tip: bij de Action verkopen ze koelelementen voor een prikkie). De koelelementen leg je in de vriezer tot dat ze bevroren zijn. Plaats ze strategisch in de koelbox zodat de lucht langs alle elementen stroomt en de lucht goed afkoelt; gebruik desnoods karton tussen de elementen.

Nou kan ik hem zo direct op de luchtinlaat van de tent aansluiten maar dan zorgt het voor extra luchtweerstand en moet mijn afzuiger extra hard werken om dezelfde hoeveelheid lucht de tent in en uit te blazen. Vandaar dat ik een extra buisventilator in de luchtslang heb geplaatst die dient als een actieve inlaat en de koude lucht de tent inblaast. Een half uur nadat de lampen uitgaan doe ik de koelelementen weer terug in de vriezer zodat ik ze de volgende dag weer kan gebruiken.

Dit idee heb ik van een Chinees die op een vergelijkbare manier een airco van een visdoos (die zijn van piepschuim) maakte. Mocht er een MacGyver zijn die het kan perfectioneren, deel het. Een fijne week en ik spreek jullie donderdag weer, smoke on!

Barney

[Openingsfoto: John T Takai & drohn, Shutterstock]
(advertentie)