(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Barney heeft een beetje pech gehad met zijn wietzaadjes deze week. Twee van de vijf zijn nog steeds niet boven de grond, en dus gaat het deze week nog eens over ontkiemen. Om snel twee nieuwe zaailingen te hebben gebruikt Barney daarvoor wattenschijfjes én …waterstofperioxide?

Hollands Glorie ten top hier! Bløf bezingt Zeeuwse kust en ik kweek Nederwiet. Althans… ik kweek wiet in Nederland, al zijn de plantjes nog maar klein. Je begrijpt het, mijn tweede verslag over de Sweet ’n Sour is begonnen. Met twee van de vijf zaden is het een beetje dramatisch gesteld; ze verdommen het om boven de grond te komen. En dat terwijl twee van de drie anderen inmiddels al bijna naar een groter potje over kunnen… #$*$%#!!

Ontkiem perikels

Zaden die niet uitkomen is altijd een risico wanneer je zoals ik, je wietzaden direct in de grond stopt. Het probleem is dat je dan geen zicht hebt op wat er gebeurt. Een zaadje kan moeite hebben om zich naar boven te vechten of te droog staan of juist te nat. Alleen jij weet het niet omdat je het zaadje niet kunt zien onder de grond. Waarom ik dan toch voor deze methode koos? Een deel gemakzucht denk ik, en een deel omdat ik dan niet hoef te priegelen met uitgekomen zaadjes wanneer ze de grond in moeten.

Ondertussen heb ik pas drie zaailingen en ik wil toch vijf Sweet ’n Sour wietplanten kweken uiteindelijk. Vandaar dat ik opnieuw drie zaden laat ontkiemen, en deze keer met behulp van een beetje waterstofperoxide. Ik heb een mengsel gemaakt van één deel waterstofperoxide 3%, en vijf delen water. Daarmee heb ik twee wattenschijfjes nat gemaakt en daar heb ik drie nieuwe zaden tussen gedaan. Zodra ik worteltjes zie, zal ik de zaden alsnog in de aarde doen, en kunnen ze in de groeikast.

Waterstofperoxide

Misschien heb je nog nooit van deze methode gehoord met waterstofperoxide maar dat heeft een ontsmettende werking tegen schimmels. Daarnaast zorgt het voor extra zuurstof zodat het eerste worteltje meteen een boost krijgt. Om het echt te begrijpen moet je de scheikundige samenstelling van waterstofperoxide bekijken. Dat is namelijk H2O2; twee waterstofatomen dus en twee zuurstofatomen.

H2O2 valt uit elkaar in een zuurstofatoom (O) en water (H2O). Het enkele zuurstofatoom is ontzettend reactief en zal zich proberen te hechten aan een ander zuurstofatoom en wordt dus zuurstof (O2). Mocht dit niet lukken dan valt het een organisch molecuul in de buurt aan (ontsmetting). Het stabiele zuurstofmolecuul en het enkele zuurstofatoom verhogen de concentratie aan opgeloste zuurstof in het water.

Scrog tegen ongelijkheid

Ik hoop dat de drie nieuwe zaden snel en gezond ter wereld komen. Maar hoe snel ze ook zijn, ze zullen de drie andere zaailingen niet meer inhalen. Dat wordt dus scroggen deze ronde, om ongelijkheid qua hoogte te voorkomen, en toch voor een egaal bladerdek te zorgen. Wanneer de grootste planten ongeveer 20 centimeter hoog zijn, zet ik ze in de kweektent zodat ze het scrogrek kunnen vullen. Als dat dan mooi gevuld is en de planten het hele kweekoppervlak bedekken, mag de klok op 12/12 om de bloeifase in te luiden. Goed, zover is het voorlopig nog niet helaas.

Zodra de zaden uitgekomen zijn, gaan ze in de groeikas. Daar is het 25 graden met een luchtvochtigheid van 65 procent. Ik geef weinig water en kijk daarom wel vaak. Dit omdat ik niet wil dat ze droog komen te staan. De twee potjes die ik voorzien had van een zaadje ploeg ik eerst om in de hoop de zaden te vinden.

Even resumeren: wil je dus dat je planten gelijk opgaan, dan kun je het beste ontkiemen tussen twee watjes of  in een glas water maar in ieder geval niet direct in de grond. Volgens mij zijn er vier erg succesvolle ontkiem methodes te vinden op CNNBS, geef ze een kans. Ik wens jullie een fijne week. Smoke on!

Barney Green

(advertentie)