(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wietzaadjes ontkiemen is helemaal niet moeilijk maar goede wietzaden zijn wel kostbaar. Het laatste wat je dus wil, is dat die kostbare juweeltjes een voortijdige dood sterven. Geef je plantjes daarom een goede start met één van deze vier kiemtechnieken, dat is volgens het gezegde immers het halve werk! 

Wietzaadjes hebben niet veel nodig om te ontkiemen. Een beetje water en een aangename temperatuur is eigenlijk alles wat ze nodig hebben. In de natuur bestaan er nu eenmaal geen vochtige watten, schoteltjes of natte koffiefilters in gripzakken. Maar ze helpen wel om je kans op een ontkiemsucces te vergroten. We bespreken de vier meest gebruikte methodes om wietzaadjes te laten ontkiemen.

Ontkiemen in een glas water

In een glas water ontkiemen is verreweg de simpelste methode. Je stopt je zaden daarvoor gewoon in een glas water op kamertemperatuur van ongeveer 20 graden Celsius, dat je dagelijks ververst. Na enkele dagen zie je bij de zaden een klein wit puntje, oftewel het worteltje, tevoorschijn komen. Dat is het moment om de babyplantjes direct maar voorzichtig en met het worteltje naar beneden, ongeveer een halve centimeter diep in de grond te stoppen.

Ontkiemen in water is wel een snelle maar niet de meest veilige methode. Er komt geen zuurstof bij de zaden onder water, waardoor de kans bestaat dat je zaden verliest door verdrinking.

Ontkiemen tussen vochtige watten

De een ontkiemt ze in het licht, de ander in het donker. De meningen over ontkiemen tussen vochtige watten zijn wat dat betreft verdeeld. Het uitgangspunt blijft toch min of meer hetzelfde. De meest simpele methode is twee watjes vochtig maken en daar de zaden tussen te leggen.

Controleer de vochtigheid van de watjes zorgvuldig, in ieder geval iedere dag. De watten moeten niet te nat, maar zeker niet te droog zijn. Wanneer de worteltjes na twee tot drie dagen tevoorschijn komen, stop je de wietzaadjes met de wortel naar beneden in de aarde. Zoals vaker met zaden: behandel ze voorzichtig. Nat betekent dus niet zeiknat. Geef de zaailingen in de grond nog geen voeding, maar gewoon water.

Mocht je de voorkeur geven aan ontkiemen in het donker, dan kun je de watten met de zaden ook tussen twee schoteltjes leggen. Ook hierbij duurt het twee tot drie dagen voordat de zaden uitkomen.

Direct in de grond ontkiemen

Wanneer je ervoor kiest om direct in de aarde te ontkiemen, neem dan stekgrond. Het voordeel van het in de grond laten ontkiemen, is dat je de uitgekomen wietzaden niet meer hoeft te verplaatsen. Daarbij zouden ze namelijk kunnen beschadigen. Het nadeel is dat je pas kunt zien of je zaadjes goed gekiemd zijn, als ze boven de grond uitkomen. Een ongekunstelde manier; in de natuur gebeurt het niet anders. Stop de zaden 0,5 centimeter in de grond en na drie tot zeven dagen zul je de eerste zaailingen zien.

Het groeimedium moet wel voldoende vochtig blijven. Cannabiszaden hebben in de eerste week na het ontkiemen nog geen voeding nodig. Ook in de periode daarna bevat goede aarde vaak nog voldoende voeding voor de kleine plantjes. Overvoeding belemmert de groei en kan zelfs schadelijk zijn voor je toekomstige plant. Een ideale grondtemperatuur ligt rond de 22 graden.

100% succesvol ontkiemen!

Wil je er zeker van zijn dat al je wietzaadjes snel uitkomen, laat ze dan verticaal in een nat koffiefilter ontkiemen. De methode werkt altijd en tenzij je zaden dood zijn zullen ze allemaal snel uitkomen.

Neem een ongebleekt koffiefilter en maak die nat onder de kraan. Je hoeft het filter niet uit te knijpen want de vocht/zuurstofverhouding is bij deze methode altijd goed. Plaats je wietzaadjes tussen het natte filter en stop het filter met zaden en al in een gripzak (plastic diepvrieszakje). Deze hang je vervolgens met een plakbandje aan de binnenkant van een kastje bij kamertemperatuur.

Het voordeel van deze methode is dat wietzaden altijd precies bij het juiste vochtgehalte ontkiemen, en dus snel uitkomen. De worteltjes groeien kaarsrecht naar beneden omdat ze verticaal ontkiemen. Dit maakt het een stuk makkelijker om ze in de aarde te poten wanneer ze uitgekomen zijn. Wacht daar overigens niet te lang mee maar stop de uitgekomen wietzaadjes direct in de grond wanneer je een worteltje ziet. Door het zakje tegen het licht te houden kun je dit checken zonder de zaden aan te raken.

Algemeen bewaaradvies

Heb je ze al wel gekocht, maar gebruik je ze nog niet, bewaar wietzaden dan in de koelkast. Zaden zijn in de koelkast heel lang te bewaren. Let op! Voorkom dat de wietzaadjes met water in aanraking komen als je ze wil bewaren. Zoals je gezien hebt, beginnen de zaadjes dan meteen met ontkiemen.

[Openingsfoto: Yarygin, foto ‘watten’: Mironmax Studio, foto ‘aarde’: Yarygin. Via Shutterstock]
(advertenties)