(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een nieuw kweekverslag van Bassie Basic, die het leven graag simpel houdt. Vandaag maakt hij een eerste begin aan het snoeien ter voorbereiding op het ‘schwazzen’, wat hij deze kweekronde zal toepassen. Geen idee wat schwazzen is, lees dan snel verder want Bassie weet er alles van!

Twee weken geleden startte ik een nieuwe ronde. Mocht je dat verslag gemist hebben dan kun je het hier nog eens teruglezen. Vandaag neem ik je in ieder geval opnieuw mee naar mijn kweekruimte, oftewel Bassie’s Bos daar waar de bomen onder een lamp groeien.

Batmix + Lightmix + Perlite

Vorige keer heb ik het een en ander uitgelegd over de kweekplannen en het ‘schwazzen‘ voor deze ronde. Ook heb ik jullie voorgesteld aan de OG Double Bubble dametjes van Zamnesia. Deze keer begin ik met het verpotten van de ladies naar 25-literpotten waarin ik ze zal laten afbloeien. Daarvoor heb ik eerst Plagron Batmix gemengd met wat lightmix en perlite om een mooi luchtig groeimedium te krijgen, en het totale volume op 125 liter te krijgen.

Ik heb 2 zakken van 50L Plagron Batmix en heb daar ongeveer 10 liter lightmix en 15 liter Plagron perlite doorheen gemengd. Het geheel heb ik op een groot zeil op de grond door elkaar gemengd. Als je dan de punten van het zeil oppakt, rol je zo de aarde de naar andere kant van het zeil. Tussendoor wat met de handen mengen en weer terug rollen naar de andere kant. Dat idee heb ik ooit eens opgedaan van een filmpje van mensen die een huis van leem en stro bouwden en daarvoor dezelfde techniek gebruikte.

Even spoelen voor gebruik

Na het mengen heb ik de potten gevuld en flink ingewaterd om de Batmix even door te spoelen. Bij Plagron Batmix vind ik dat altijd nodig omdat er anders te veel direct beschikbare voedingstoffen in de aarde zitten.

Door het microleven in de aarde worden meststoffen afgebroken tot voedingstoffen die voor de plant opneembaar zijn. Dat proces gaat in de zak gewoon door… dus het door de microben opgebouwde overschot aan voedingstoffen spoel ik er de eerste keer altijd even uit. Doe je dat niet dan is de kans aanwezig dat er veel te veel voeding beschikbaar is in de aarde.. en daar houden de jonge plantjes niet van.

 

De OG Double Bubble dames zijn op dit moment ongeveer 14 dagen oud vanaf het moment dat ze hun kopje boven de lightmix uit staken. De 0,5 liter cups zijn mooi volgegroeid met wortels. Het is duidelijk tijd voor een ander huisje, anders remt de ruimtebeperking de dames in de groei. En dat is natuurlijk niet gewenst.

Omdat de kiempjes toch wel wat gestrekt waren heb ik de onderste blaadjes verwijderd zodat ik ze iets dieper in de grond kan zetten in de nieuwe pot. Deze blaadjes kunnen de plantjes prima missen. Over het algemeen ontwikkelen deze delen van de plant zich toch niet goed. Ze staan immers in de schaduw van de rest van de plant krijgen automatisch minder energie dan de bovenste delen.

Blast 400

Na het verpotten heb ik de OG Double Bubble weer onder de Spectrolight Blast 400 geparkeerd en nog snel besproeid met Plagrons Vita start. De Spectrolight brand 18 uur per dag en hangt nog steeds op ongeveer 80 cm van de planten… dat gaat prima zo! Ze krijgen naar behoefte wat water met Plagron Power Roots. Dat is letterlijk natte-vinger-werk 😉

De plantjes blijven mooi compact en groeien toch heel hard. Dat word aanpoten straks met het snoeien voor het schwazzen…

Apicale dominantie

Ongeveer 1,5 week na het verpotten zijn de dames flink gegroeid. En dus ben ik begonnen met snoeien door de dames te toppen. Een wietplant groeit van nature graag in de vorm van een kerstboom, met 1 grote hoofdtop. Om het schwazzen zo goed mogelijk uit te laten pakken, haal ik de top er af op de 5e node.

Nodes zijn de vertakkingen die de plant aanmaakt en worden altijd van onderaf geteld. De eerste vertakking vanaf de grond is dus de eerste node, en zo tel je verder door naar boven. Door de top op de 5e node weg te halen, groeit de plant verder bij de al aanwezige vertakkingen. Deze worden dan allemaal ‘hoofd’ toppen en krijgen de hoogste prioriteit om te groeien. Een dure term voor dit effect is apicale dominantie.

Het resultaat van het toppen op de vijfde node zijn dan ook 10 vertakkingen die verder groeien als hoofdtoppen. Eén plant doet overigens wat anders dan de rest, en maakt om een of andere reden extra vertakkingen aan. Waarschijnlijk is dat iets genetisch, soms komt zo’n kleine afwijking wel voor… en voor mij is het nu alleen maar een bonus. Meer vertakkingen betekent vanzelfsprekend ook meer toppen.

Snoeien om te groeien

Om de groei in de gewenste vorm nog wat te versnellen, heb ik enkele dagen na het toppen ook de eerste snoeibeurt gegeven. Zodra de bovenste vertakkingen van de OG Double Bubble na het toppen wat groei vertoonden, heb ik op strategische plekken blad weg gehaald om de planten te overtuigen meer energie te sturen naar de delen waar ik het graag zie (zie de foto hieronder).

Op de foto heb ik zo goed mogelijk geprobeerd aan te geven welke delen ik weggesnoeid heb. De rode kruizen geven aan wat ik heb weggehaald. Dit zijn alleen de schutbladeren. Verder snoei ik na het toppen geen takken meer. De blauwe pijltjes op de foto geven aan welke delen ik probeer te stimuleren door het snoeien.

De bladeren knip ik trouwens niet af zoals de kruisjes suggereren maar trek ik in het geheel van de plant. Als je het stengeltje van het blad naar onder tegen het stammetje vouwt, knakt het meestal al los van de stam, soms moet je het dan nog een klein rukje geven. Op die manier krijg je een mooi schoon wondje wat de plant makkelijk kan herstellen. Laat je een stukje van het stengeltje zitten, dan kan dat mogelijk gaan schimmelen.

Het resultaat van mijn snoeiwerk wordt hopelijk duidelijk door deze voor-en-na foto’s.

Ik heb aardig wat weg gehaald zo, dus nu is het zaak de plantjes even rust en voldoende licht te geven om ze te laten herstellen. Je kan de bladeren wel snoeien, maar hou er altijd rekening mee dat dit de energievoorziening van de plant is. Te veel snoeien zal meteen resulteren in een stilstand/rem in groei, en dat is niet de bedoeling. Ik snoei hier al aardig extreem wat dat betreft.

Ben je bang dat je plant hier last van krijgt, trek er dan om de andere dag een stuk of 4 blaadjes af tot je hetzelfde gewenste resultaat hebt bereikt. Op die manier gaat het allemaal wat geleidelijker voor je plantje en zal het niet zo snel in de stress schieten.

IJzersterk!

Ikzelf neem een beetje risico door op deze manier te snoeien. Maar ik heb er ook vertrouwen in dat het goed komt onder de Spectrolight Blast 400, met de voetjes in de Batmix. Voor de zekerheid besproei ik de planten nog met Plagron Vita Race.

Vita Race is een ijzerspray voor de groeifase en de eerste drie weken van de bloeifase. IJzer is een belangrijke bouwsteen van bladgroen. Bladgroen stimuleert het fotosyntheseproces en zorgt ervoor dat de planten er gezond en groen uitzien. Daardoor kan de plant gemakkelijk energie produceren voor de groei en de bloei. Dat helpt hopelijk ook om het snoeiwerk wat sneller te laten herstellen en de nieuwe groei meteen in goede gezondheid te krijgen.

Laat ik nu de plantjes maar weer even het werk doen… Volgende keer ga ik verder met het snoeien en zal ik het een en ander vertellen over plantenvoeding …welke ik tot nu toe nog steeds niet gegeven heb, gezien de voedselvoorraad in de Batmix.

Heb je vragen of opmerkingen, dan ben ik daarvoor beschikbaar via Facebook. Stuur je gerust een vriendschapsverzoek of bericht maar hou het wel ‘on topic’ aub. Tot de volgende!

Bassie

(advertentie)