(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over hoe je je wietoogst kunt boosten kan je boeken vol schrijven, maar wij houden het voor nu op een 10-delige zomerserie. Vandaag staat de techniek van het regelmatig bladeren snoeien centraal, ofwel we gaan schwazzen in deel 8!

To schwazz or not to schwazz

Schwazzing kan natuurlijk vooral een manier zijn van schrijver Joshua Haupt om zijn boek ‘Three a Light’ te verkopen, waar wij deze techniek signaleerden. We kunnen ons zo voorstellen dat als je boek voor 500 dollar aan de man wil brengen, dat je dan wel met iets speciaals op de proppen moet komen. Aan de andere kant zijn er kwekers die zweren bij de techniek, al noemen zij dit niet schwazzing, maar gewoon snoeien.

Door op vaste momenten flink in het bladerdek van wietplanten te snoeien, zouden de toppen beter moeten ontwikkelen en je opbrengst verhogen. Zo veel dat je 3lbs (1,36 kilo) per lamp (1000 Watt) kunt halen, vandaar de naam van het boek, Three a light.

Werkt het nou, dat schwazzen?

Snoeien van schutbladeren blijft controversieel onder cannabiskwekers. Aan de ene kant zijn er kwekers die vinden dat bladeren nooit of zo min mogelijk gesnoeid zouden moeten worden. Zij redeneren dat de bladeren de energie voor de groei moeten leveren, dus dat wanneer je die weghaalt, je in feite de motor uit je wietplant verwijdert. Aan de andere kant is er een groep kwekers die hun planten met veel succes snoeien of schwazzen als je het zo wil noemen. Wij hebben het boek niet gelezen, maar hebben wel een idee over waarom en hoe de techniek werkt.

Schermafbeelding 2016-08-17 om 15.07.10

Fragment uit het duurste kweekboek dat wij ooit tegenkwamen…

Bij de techniek worden wietplanten vroeg in de bloeifase voor de eerste keer flink gesnoeid, deze planten leveren dikkere en compactere toppen af dan planten met al hun bladeren er nog aan. Dat kan komen doordat cannabis in de natuur door de wind bestoven wordt. De toppen die het meeste wind vangen worden hebben ook het meeste kans om door de wind gedragen stuifmeel op te vangen. Daarnaast is het zo dat een wietplant boven de grond altijd in evenwicht is qua volume onder de grond. Snoei je de wortels dan staat de bovengrondse groei stil, totdat het volume onder de grond weer is aangegroeid en weer in evenwicht is met de bovengrondse groei. Door de bladeren aan het begin van de bloei weg te snoeien, kan het zo zijn dat de plant zich volledig focust op de bovengrondse groei, wat op dat moment dus het vormen van toppen betekent. Tenslotte kan het ook een stressreactie zijn die ervoor zorgt dat de wietplant meer energie in het vormen van toppen steekt. Als een laatste overlevingsstrategie wanneer de plant er bijna geweest is.

Zo schwazz je zelf

Let op, dit is niet de officiële scwazztechniek uit het boek Three a Light, we hebben het boek immers niet gelezen. Het is een vergelijkbare snoeitechniek van Nebula, een bekende kweker op internet.

  1. Vlak voordat je wietplanten op 12-uur licht zet, snoei je bijna alle schutbladeren weg. Wees rigoureus, op de voor- en na afbeeldingen hieronder zie je wat je te doen staat.
  2. Drie weken nadat je de planten op 12/12 hebt gezet, zouden er overal toppen moeten beginnen te groeien. Nu ga je nog een keer bladeren wegsnoeien. Haal de grotere schutbladeren weg en snoei alles onderaan de plant wat bijna geen licht krijgt. Snoei deze keer alleen niet zo heftig als de eerste keer. Dat gaat ook niet want de plant heeft als het goed is al minder blad dankzij de eerste snoeibeurt. Dit stelt de nieuwe toppen bloot aan veel lucht en veel licht.
  3. Na deze tweede snoeibeurt laat je de planten gewoon afbloeien zonder verdere snoeibeurten. De toppen krijgen nu veel direct licht maar ze hebben nog wel wat bladeren nodig om de energie voor de bloei te leveren.

 

Snoeimoment week 1:

Schermafbeelding 2016-08-17 om 15.04.54

De eerste en derde week van de bloeifase zijn gekozen als snoeimomenten omdat wietplanten tijdens deze eerste weken van de bloei nog nieuwe bladeren kan aanmaken, na de derde week van de bloeifase doet een wietplant dat niet meer. Wanneer je teveel blad weghaalt, of later in de bloeifase gaat snoeien, dan kan de plant de bladeren die je weg hebt gehaald niet meer aangroeien. Door alleen in weel 1 en 3 te snoeien houdt de plant nog voldoende blad over om zich tot het einde van de bloeifase staande te houden.

Snoeimoment week 3:

Schermafbeelding 2016-08-17 om 15.06.01

Mocht je ergens 500 dollar hebben slingeren, dan kan je HIER het boek Three A Light bestellen bij Amazon.

Volgende keer in de serie deel 9: scroggen

(advertenties)