(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tegenstanders van legalisering zullen gaan steigeren, want in Colorado is in de eerste helft van dit jaar inmiddels 600 miljoen dollar verkocht aan mediwiet, funwiet en aanverwante producten. En het gaat maar door: analisten voorspellen 1,35 miljard dollar aan verkochte cannabis voor heel 2016, een absoluut record!

Sinds de volledige legalisering van wiet in januari 2014 gaat het de Rocky Mountain-staat voor de wind. Afgelopen april bereikte de wietverkoop al een verkooprecord van 117,4 miljoen dollar in één maand. Dat had natuurlijk alles te maken met de wereldwijde cannabisfeestdag 20 april (4/20). De media spraken al van een monster month.

Belasting voor goede doelen

Nu zitten ze daar na 6 maanden dus op 600 miljoen volgens data van het Department of Revenue (zeg maar, de Belastingdienst). En volgens een analist van de cannabisindustrie zal er aan het eind van dit jaar maar liefst 1,35 miljard dollar aan wietproducten verkocht zijn. Dat is ruim 40 miljoen dollar meer dan de totale opbrengst van 2015 (996 miljoen).In de eerste maanden van 2016 zou de legale cannabisindustrie de staat Colorado al 88 miljoen dollar aan belastinggeld hebben opgeleverd. Dat belastinggeld wordt gebruikt voor goede doeleinden, van het verbeteren van wegen tot aan het helpen van daklozen.

grafiek verkoop colorado

Deze grafiek laat het toegenomen bedrag aan verkochte wietproducten zijn in miljoenen dollars, grijs is mediwiet, bruin is funwiet. [Beeld: Colorado Dept. of Revenue]

Markt blijft groeien

BDS Analytics verzamelt data van alle wietwinkels in de staat. “De enorme groei van deze industrie blijft ons verbazen”, zegt Roy Bingham, oprichter en directeur van BDS. “De gecombineerde medicinale- en recreatieve markten zijn meer dan twee jaar oud en toch blijven ze groeien, vooral de recreatieve. Op elk vlak blijft de verkoop stijgen, van concentraten tot wiet tot edibles”, aldus Bingham. 24 procent van alles dat verkocht is zijn extracten, dat is meer dan de helft dan in 2015. 13 procent waren edibles en de verkoop van wiettoppen daalde iets tot 56 procent.

Kijk en leer

Dus beste wereldleiders (ja, Nederland en België, we hebben het ook tegen jullie): kijk naar Colorado. Aanschouw de inkomsten die legale wiet opleveren in Colorado en wat je allemaal zou kunnen verbeteren dankzij dat belastinggeld. Twijfelen aan het economische nut heeft geen zin meer!

[Openingsfoto: Stepan Kapl, Shutterstock.com]
(advertenties)