(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Drie maanden geleden hoorden we voor het laatst iets van Bassie Basic toen hij ons deelgenoot maakte van zijn kweekervaring met Kalichakra. Daarna bleef het stil. Tot vandaag, want Bassie is back in cannabusiness met OG Double Bubble zaden, extra grote potten en een gloednieuwe kweektent!

 

Nieuwe ronde, nieuwe herkansing

Door omstandigheden heb ik helaas even de kweek op een laag pitje gehad, maar ik wil jullie graag weer eens mee nemen voor een tripje naar Bassie’s jungle om wat mooie plantjes te bekijken en uiteraard voor de nodige kweektips.

Door het fiasco met de temperatuur bij mijn laatste kweekronde heb ik besloten een kweektent aan te schaffen. Een mooie tent van 120x120x200 is ruim voldoende als huisje voor 5 mooie plantjes.

Als lichtvoorziening maak ik weer gebruik van de Spectrolight Blast 400, die heeft de vorige ronde wel indruk gemaakt… Helaas ging dat door de koude niet optimaal, dus wil ik deze keer eens het maximale eruit proberen te persen. Ofwel: tijd voor een hele dikke herkansing!

Batmix en OG Double Bubble

Om me over de voeding geen zorgen te hoeven maken, maak ik gebruik van Plagrons Batmix uit de ‘100% Natural’ voedingslijn en alle beschikbare additieven. Daarover zal ik af en toe wat meer vertellen, zodra de verschillende producten aan bod komen.

Ik gebruik 25 liter potten deze keer. Wat aan de grote kant, maar heel bewust gekozen ook om er voor te zorgen dat er geen enkel tekort op kan treden. Want het moet knallen deze ronde!

Als je wilt knallen moeten er natuurlijk ook nog zaadjes in de potten, anders kan je wel heel lang op toppen wachten. Dus heb ik een paar mooie OG Double Bubble zaden van Zamnesia uitgekozen voor deze ronde. Deze soort reageert goed op training en snoeitechnieken. LST (low stress training), toppen, supercroppen en de scrog methode… ze zijn allemaal mogelijk.

We gaan schwazzen!

Dat bracht mij op het idee om jullie eens een ronde te laten zien waar ik gebruik ga maken van de schwazzen-techniek. Schwazzen is een snoeitechniek waarbij je steeds op strategische plaatsen blad weg haalt, om zo de plant te stimuleren meer energie voor de groei naar andere delen te sturen.

Het is een wat ingewikkeld verhaal over planthormonen en allemaal andere moeilijke termen… dat zal ik jullie besparen en gewoon stap voor stap laten zien hoe ik dat aanpak.

Inmiddels heb ik de boel opgestart en staan de plantjes vrolijk te groeien…

De 5 OG Double Bubble zaadjes heb ik eerst weer voorgekiemd met de koffiefilter methode en daarbij gebruikgemaakt van Plagron’s Seedbooster Plus.

Ontkiemen en voorgroeien

Seedbooster Plus is een krachtige en veilige kiemversneller, die niet alleen de kiemcyclus van vers zaad versnelt, maar tevens verouderd zaad zijn kiemkracht teruggeeft. Mede dankzij de samenstelling van de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, verbetert het de weerstand van zaden en jonge planten tijdens het kiemproces.

Na dat de zaadjes gekiemd waren en er een worteltje van ongeveer 5 to 10mm zichtbaar was bij alle zaadjes, heb ik ze in een 0,5L bekertje (zogenaamde solo of pingpong cups) met lightmix gezet.

Die bekers zijn bij de meeste supermarkten zo te krijgen en zijn heel mooi geschikt als eerste potje om de plantjes een week of 2 (max.) in te laten voorgroeien.

Soms zie je wel eens een competitie voorbij komen op het world wide web waar mensen de hele kweek in zo’n potje doen: een solocup challenge.

Das even een zijsprong in het verhaal.. maar kan jullie zeker aanraden zoiets eens te volgen. Het is heel leuk om te zien wat sommige mensen voor resultaat weten te persen uit zo’n 0,5L beker en alle kweektechnieken komen aan bod. Enorm leerzaam!

Iedereen zijn eigen broeikasje

De dames staan dus de eerste tijd in de ‘solocups’ en omdat het toch wel warm is en de luchtvochtigheid laag, zet ik er nog een doorzichtige beker overheen. Op die manier hebben de dames allemaal hun eigen kleine broeikasje.

Hou als je dit doet wel goed in de gaten of de plantjes boven de grond komen. Door de condens aan de binnenkant van het bekertje is dat toch wat lastiger te zien soms, en je wilt liever niet dat de plantjes te lang groeien onder de beker.

Ondanks dat deze bekers doorzichtig zijn, houden ze toch heel veel licht tegen en dat resulteert meteen in strekkende plantjes. Ze doen dan hun best zo hard mogelijk in de richting van de zon te groeien.

In de natuur kan het voorkomen dat het zaadje kiemt tussen grote planten en zo moet vechten voor wat licht.

In dit geval is dat ongewenst, dus let er op wanneer ze boven de grond komen en haal dan de beker eraf zodat voldoende licht het plantje bereikt.

Iets te laat en iets te hoog

Ik was zelf wat te laat, waardoor de plantjes ietsje gestrekt zijn. Dat herstel ik weer door ze wat dieper te zetten tijdens het verpotten naar de grote potten, hoe ik dat aanpak laat ik de volgende keer even zien want dan is het tijd om de dames een grotere woning te geven.

Nadat de OG Double Bubble dames allemaal hun hoofd boven de lightmix uit hadden gestoken, heb ik ze onder de Spectrolight Blast 400 in de tent gezet met het lichtschema op 18/6 ofwel 18 uur licht, 6 uur donker.

Omdat de plantjes nog moeten wennen aan het licht van de LED, heb ik de lamp op ongeveer 80 cm boven de plantjes gehangen. Te weinig licht is niet goed maar te veel ook zeker niet! We willen de plantjes ook niet verbranden, iets waar je met kunstlicht ook zeker op moet letten.

Hang je lamp liever te hoog dan te laag… je plantjes kunnen niet bukken om wat minder licht te krijgen. Hangt je lamp wat te hoog dan groeien ze er wel naartoe 😉

Standje 100%

De plantjes groeien heel hard onder de Spectrolight Blast 400 die ik op 100% heb staan, vanaf het begin. Er zitten 2 standen op de lamp: 60% en 100%. Dat geeft je de mogelijkheid om de eerste tijd wat stroom te besparen. Daar heb ik in dit geval geen gebruik van gemaakt, want ik wil knallen als een malle!

Dat doen de plantjes dan ook keihard! Waarschijnlijk mede door de Power Roots van Plagron, een wortelstimulator die je gebruikt in de groeifase en de eerste weken van de bloeifase. Tevens verhoogt het de weerstand en verkleint het de kans op overbemesting – gezien mijn keuze voor Batmix geen slechte bijkomstigheid dacht ik.

Wortel- en groeistimulatie

Buiten dat ze elke waterbeurt Power Roots mee krijgen, spuit ik de plantjes elke week ook een keer in met Vita Start van Plagron. Dat is een groeistimulator voor zaailingen, stekken en moederplanten. Het stimuleert ook de wortelgroei, zorgt voor betere weerstand en voedingsopname maar bovendien zorgt het voor een snellere celdeling en meer vertakkingen en scheuten.

Dat laatste komt bij het schwazzen van de planten zeker van pas, want 1 van de doelstellingen is zoveel mogelijk vertakkingen te krijgen waar een mooie top op kan groeien. Volgende keer ga ik jullie het verpotten laten zien en meteen de eerste snoeibeurten.

Heb je in de tussentijd vragen of vind je het leuk me te volgen: ik ben HIER te vinden op Facebook. Geniet van de zon samen met je plantjes… en tot de volgende!

Bassie

(advertentie)