(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het D66 voorstel om de commerciële wietteelt voor coffeeshops te reguleren kreeg veel media-aandacht. De chief van The Stoned Society is er niet onverdeeld happy mee. Want nergens wordt er iets over de regulering van verwerkte cannabisproducten gezegd – denk aan concentraten en edibles – terwijl juist die wietproducten alsmaar populairder worden!

Alleen commerciële teelt 

Het nieuws van vorige week luidde eigenlijk op eigenzinnige manier het ‘serieuze’ seizoen aan: de zomer is voorbij en we moeten weer hard aan het werk. Het D66 voorstel om coffeeshop wietteelt te reguleren, is niet een heel grote verrassing, wel de manier hoe het in de media kwam en werd verspreid en ontvangen.

shutterstock_317434535

De populariteit van eetbare cannabisproducten en hasjolie (dab, shatter, wax, concentraat, BHO) neemt gigantische vormen aan, maar in Nederland wordt dit wietveld compleet vergeten in de hervormingsplannen van o.a. D66 [beeld: SFerdon/Shutterstock]

Belangrijk in dit geheel is dat het niet zozeer een directe regulatie wet is. Eerder een manier om de (commerciële) teelt te gedogen. Op het gebied van thuisteelt zou er dus niks veranderen, mits een aantal gemeentes het voorbeeld van Tilburg volgt, net zoals Bart Hissink poogt in de gemeente Hof van Twente. Het gedogen van de teelt betekent ook dat een Wilders (om een voorbeeld te noemen), het initiatief ook zo weer van tafel zou kunnen vegen.

Reguleer ook de cannabisolie

Maar goed, belangrijker is dat we niet meer praten OF we moeten gaan reguleren, maar HOE. Hierin wil ik ook mijn bijdrage leveren, door te hameren op het niet vergeten van de verwerking van cannabis in een uiteindelijke, volledige cannabiswet. Dit kan zijn het maken van cannabis olie (THC en/of CBD), van ice-o-lator tot CO2 extracties tot vaporizer (dab) pennetjes, tot zalfjes en natuurlijk edibles (eetbare/drinkbare cannabis ‘infused’ eten en drinken).

Wat ik ook immer vreemd vind is dat coffeeshops überhaupt producten aan mogen leveren (en zover ik weet ook in de toekomst) waar tabak in zit

In Nederland word hier namelijk niet zomaar aan gedacht. Vooral omdat we hier met coffeeshops zitten en niet vanuit een medicinaal systeem komen met dispensaries zoals Colorado bijvoorbeeld. Wat ik ook immer vreemd vind is dat coffeeshops überhaupt producten aan mogen leveren (en zover ik weet ook in de toekomst) waar tabak in zit. Dat mensen het zelf mixen, daarin zijn ze vrij om die keuze te maken. Maar ik neig ernaar om te beargumenteren dat we af moeten van die voorgedraaide joints met tabak.

Wiet stagneert, edibles en concentraten floreren

Maar goed, terug over het verwerken van cannabis. In de bijgeleverde grafiek kan je zien dat de groei in verkoop van flowers (dus simpelweg wiet zoals we die kennen in Nederland) stagneert, terwijl edibles en concentraten (hasj olie) aan een immense opmars bezig zijn.

schermafbeelding-2016-09-30-om-11-04-30

Het gemak van vapen

Dit gaat gepaard met een enorme industrie, die mede verantwoordelijk is voor de grootste doelgroep aan de cannabis te krijgen (ouderen, maar ook nieuwe potentiële gebruikers) die niet bezig willen zijn met een joint te draaien en roken. Zij zien het gemak in het eten dan wel vapen van verwerkte cannabis. Ik ben er van overtuigt dat op deze manier cannabis de mainstream bereikt. De echte die-hard enthousiastelingen, zullen nog steeds wiet in bloemvorm kunnen kopen, danwel als hasj of als concentraat. En als ze willen, het consumeren met tabak.

Verder, hoop ik ook nog steeds dat de mensen die geïnteresseerd zijn in dabs en concentraten, het niet gaan proberen door middel van ‘open blasting’ en zonder vacuüm oven (het is het niet waard!) maar zoals ik al eerder aanprees in een column door middel van rosin en de stijltang methode. Ondertussen zijn er ook al handigere (betaalbare) apparaatjes te koop overigens… even Googlen raad ik aan.

Falende VVD

En laten we afsluiten met onze ‘favoriete’ partij VVD en hun falende drugswoordvoerder Foort van Oosten. Na het fragment van Doede, zul je begrijpen wat ik bedoel. Help dan ook vooral met het delen van onderstaand fragment!

[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)