(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Medicinaal cannabispatiënt Bart Hissink is wellicht geen onbekende voor jullie, hij was een van de eersten die meedeed aan de campagne ‘Cannabis Aangenaam’. In zijn eigen gemeente Hof van Twente pleitte hij dinsdagavond voor het recht op thuisteelt, in navolging van Tilburg. RollingStoned publiceert zijn pleidooi, copy-past het gerust en eis ook in jouw gemeente het recht om je eigen medicijn te kweken op!

Wie is Bart Hissink?

Bart (47) was o.a. tv-presentator van ’t legendarische Veronica-programma ‘De Grote Beurt’ en navigator in autorally’s. Na een crash raakte hij gehandicapt – o.a. hersenletsel – en gebruikt hij wiet als medicijn. Hij was ook een van de gezichten van de campagne ‘Cannabis Aangenaam’, die bekende Nederlanders op camera laat verklaren over het nut van cannabis.

Voor we zijn fraaie pleidooi publiceren dat Bart dinsdagavond voor de gemeenteaard in Hof van Twente hield om zijn recht op thuisteelt van wiet te claimen, stelt ie zich eerst nog even voor:

Joint vooraf

“Vanavond gebruik gemaakt van het spreekrecht voor burgers om cannabisteelt ook in Gemeente Hof van Twente op korte termijn mogelijk te maken. Vooraf kreeg wethouder Van Zwanenburg een joint aangeboden van JOVD Twente. De wethouder nam de joint dankbaar aan en had er meteen een goede bestemming voor. De rollen werden omgedraaid. Nooit gedacht dat een wethouder mij een joint zou aanbieden. Bedankt!” schrijft Bart. Goed, hier komt zijn pleidooi!

Geachte voorzitter, raadsleden, wethouders, pers en belangstellenden, 

Op deze avond had ik me goed voorbereid maar politici en media hebben afgelopen dagen al het gras voor mijn voeten weggemaaid. Alles is al gezegd en geschreven. Daar heeft u ongetwijfeld iets van meegekregen. Ik heb het over cannabisteelt.

14463026_1421413637873160_1197578777413102133_nMijn naam is Bart Hissink. Mijn vriendin en ik wonen sinds 2007 in Goor. Ik vraag uw aandacht voor een groot sociaal-maatschappelijk probleem dat zich overal afspeelt: het verbod op cannabisteelt. Daartoe deel ik graag mijn verhaal met u.

In 2009 deed ik als navigator mee aan een rally in België. We knalden op hoge snelheid, zijwaarts, aan mijn kant, tegen een boom. Mijn ingewanden en mijn hersenen waren zwaar gekneusd en ik was in acuut levensgevaar. Ik heb twee weken in coma gelegen. Totaal drie weken gedwongen verpleging in het ziekenhuis van Genk, vier weken MST en zes weken intern in Het Roessingh. Daarna nog 3,5 jaar als externe patiënt verder revalideren. Artsen schreven medicijnen voor die nog erger waren dan de kwaal. Die “geneesmiddelen” waren zwaar verslavend en zelfs slecht voor de gezondheid. Ik besloot om af te kicken en ging op zoek naar een beter alternatief. Die zoektocht bracht me bij cannabis. Het eerste trekje van een joint was een verademing. Hoe mooi dat we in Nederland wonen, dacht ik. Niets bleek minder waar en ik liep al snel tegen het gedoogbeleid aan.

Apotheek biedt geen soelaas

Het eerste jaar kocht ik nog cannabis bij de apotheek hier in Goor. Weliswaar duurder dan de coffeeshop maar het scheelt een ritje naar Hengelo. In beide gevallen weet je niet wat je consumeert. De kwaliteit van mediwiet is echter minder en de keuze is beperkt. Daarbij komt dat medicinale cannabis nagenoeg niet wordt vergoed en mijn inkomen meer dan de helft is gedaald. Mijn vader heeft een agrarische achtergrond en kwam met een oplossing voor het financiële probleem: “Dan kweek je dat gerei toch zelf”.

Ik heb me goed verdiept in het gedoogbeleid en kwam al snel achter de verschillende belangen bij het verbod op cannabisteelt. Zo kwam ik erachter dat medicinale cannabis uit de apotheek alleen bestaat d ankzij het verbod. Het cannabisverbod is slecht voor de volksgezondheid en is werkverschaffing voor Justitie, politie en het OM. De helft van de politiecapaciteit en maar liefst 75% van de recherchecapaciteit wordt hieraan verspild.

Niet de plant is het probleem maar het verbod!

Begin 2015 ben ik uit de kast gekomen door deel te nemen aan de mediacampagne “Cannabis? Aangenaam!” van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, VOC Nederland. Sindsdien probeer ik een steentje bij te dragen aan de legalisering van cannabis.

Twee weken geleden heeft een doorbraak plaatsgevonden in de gemeente Tilburg. Naar aanleiding van een persoonlijk gesprek met Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers, heeft burgemeester Noordanus het in de lokale driehoek met het Openbaar Ministerie en de politie, mogelijk gemaakt dat inwoners van zijn gemeente, cannabis voor eigen medicinaal gebruik mogen kweken. Ook binnenshuis. Meteen daarna kwamen raadsleden uit Bergen op Zoom en uit Arnhem met hetzelfde voorstel.

Dit gaat over uw bereidheid om het verschil te willen maken. Dit gaat over gezondheid, veiligheid, huisvesting en over Justitie. Dit gaat over het recht op zelfbeschikking, recht op zelfmedicatie en het recht op gelijkheid

Wat Brabanders kunnen, kunnen Tukkers ook. Als het in andere gemeenten mogelijk is, kan het ook in gemeente Hof van Twente.

14524592_1424978194183371_7889306641624322091_o

Bart (links) in het gemeentehuis na afloop van zijn pleidooi als hij de wethouder een joint tube geeft…

Dit gaat over uw bereidheid om het verschil te willen maken. Dit gaat over gezondheid, veiligheid, huisvesting en over Justitie. Dit gaat over het recht op zelfbeschikking, recht op zelfmedicatie en het recht op gelijkheid. Dit gaat over het leven van chronisch zieken en gehandicapten die zelf iets aan hun gezondheid willen doen. We kunnen nu alleen verhuizen naar de gemeente Tilburg.
Dat kan nooit de bedoeling zijn van dit wanbeleid.

Kwart bevolking chronisch ziek of gehandicapt

Afgelopen dagen werd ik bedolven onder positieve reacties op de berichtgevingen in de media. Ik spreek namens alle zieken en gehandicapten in Hof van Twente die zelf hun medicijn willen kweken. 25% van de bevolking is chronisch ziek of gehandicapt…

Twee jaar geleden stond er een artikel in de Tubantia over de gevolgen van mijn hersenletsel. Slechts een regeltje ging over cannabis. Een paar dagen later zat ik bij een gepensioneerde ondernemer en lotgenoot in Bentelo. Een vriend uit Markelo heeft MS en gebruikt ook cannabis om zijn leven aangenamer te maken. Een bejaarde buurvrouw in Goor vroeg hulp om twee planten te kweken. Daar maakt ze olie van, voor haar dochters. Een heeft MS en de ander heeft kanker. Wie niets meer te verliezen heeft, durft er soms wel voor uit te komen. De meeste patiënten doen het nog stiekem. Er staat een grote groep burgers burgers achter mijn verhaal, wij zijn het wel met elkaar eens. Ik praat liever met die mensen die nog tegenover ons staan.

Legale cannabisteelt

Daarom vraag ik, via de voorzitter, of raadsleden die vraagtekens bij mijn verhaal zetten, zich straks willen voorstellen en hun bedenkingen willen uiten. Eventuele bezwaren neem ik graag meteen weg met feiten.

Tenslotte heb ik een prangend verzoek, via u mevrouw de voorzitter, aan alle raadsleden. Ik verzoek u dringend om het college te overtuigen en uw uiterste inspanningen te verrichten zodat cannabisteelt, in eerste instantie voor medicinaal gebruik, ook in onze gemeente op korte termijn mogelijk wordt gemaakt. En ga over tot de orde van de dag.

Actiepunt in Hof van Twente

We spraken Bart nog even na afloop. “De spreekbeurt ging goed. Een paar raadsleden stelden vragen uit belangstelling en onwetendheid. Alle fracties staan achter mijn verhaal en ondanks enige terughoudenheid, noem ik dat unaniem”, zegt de Tukker. “Voorzitter en burgemeester Ellen Nauta heeft toegezegd hier een actiepunt van te maken zodra de agenda dat toelaat.”

Bart: “Na afloop heb ik een joint tube, gemaakt van hennep, aan de wethouder gegeven. Burgemeester Nauta kreeg een flesje CBD olie van The Hemp Dispensary. Wellicht geeft dit anderen inspiratie om ook in hun eigen gemeente gebruik te maken van het spreekrecht voor burgers. Tot hier aan toe is het al gelukt! #BaasineigenBrein”

(advertentie)