(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maak kennis met Asamiko-Chan, professioneel hennepmascotte uit Japan. Je zou haar ook een hennep-activist kunnen noemen, ze leert Japanners namelijk alles over de duurzaamheid van hennep. Rare jongens die Japanners? Welnee, wij zouden ook wel een hennepmascotte kunnen gebruiken. 

Zoals je kunt verwachten van een land dat bol staat van de symboliek is de naam Asamiko niet zomaar gekozen. Het betekent iets als meisje van heilige hennep. Het karaktertje is in het leven geroepen om boeren aan te sporen om meer hennep te telen, een nobel streven want zoals jullie weten is hennep zo’n beetje het meest veelzijdige en duurzaamste plantje ter wereld.

asamiko

Hennephistorie

Wanneer het op cannabis aankomt om lekker stoned of high van te worden is Japan niet echt een paradijs, het land heeft ongeveer de strengste straffen en wetten omtrent cannabis en drugs in het algemeen. Toch heeft het land een lange geschiedenis met het kweken van industriële vezelhennep. Zogenaamde Shinto priesters, de keizer himself incluis, gebruikten het gewas voor gewaden die tijdens speciale ceremonies gedragen werden. Hennep werd verder gebruikt om touw en rituele gordijnen te maken voor Shinto en sumo rituelen.

First hennep-lady

De geboorte van Asamiko-Chan, die het hennepwoord onder meer via haar twitter account verspreidt, begon toen Aka Abe, de vrouw van de Japanse premier Shinzo Abe de Japanse hennepgeschiedenis onder de aandacht bracht. Ze overwoog vorig jaar zelfs publiekelijk om zelf een hennepboer te worden om de plant in het land terug te laten brengen. Gezien de strenge anti drugswetten kwam deze aankondiging als een verassing.

Weet jij wat hennep is?

Aka Abe kreeg bijval van Hachijuhachiya, eigenaar van de grootste hennepkwekerij van Japan. Hachijuhachiya bedacht Asamiko-Chan, een hennepmascotte die uiteraard een goed achtergrondverhaal heeft. Asamiko leeft in Chizu, is geboren op 2 mei 2013 en heeft als eerste doel om iedereen eraan te herinneren dat Japan een rijke hennephistorie heeft, en als tweede doel om de mensen over de voordelen van de cannabisplant te leren. Haar geboortedag valt samen met de lancering van de hennepkwekerij in Chizu, na een 60 jarig verbod op hennepteelt in de regio.

De schattige mascotte met het roze haar eet naar verluid het liefst rijstballetjes met miso van hennep, een bekende Japanse smaakmaker. Haar specialiteit is het genezen van mensen zonder levenslust en ze heeft één favoriete one-liner, en die luidt, ‘Weet jij wat hennep is?’.

(advertenties)