(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie dacht dat we na 2020 een heel ander jaar gingen krijgen, die zal nu toch moeten erkennen dat de jaarwisseling niet veel betekent voor een virus. Als vorige week een voorproefje was voor wat er komen gaat dit jaar, maak je borst dan maar nat. Uiteraard focus ik in deze column alleen op cannabis.

Amsterdam vs VS

De grootste dreun voor de cannabisliefhebber in Nederland, maar vooral ook iedere buitenlander die graag naar Amsterdam komt, kwam nota bene van de burgemeester zelf. Ondanks dat het vorig jaar nog is afgeketst, vond ze het blijkbaar een goed idee om het jaar 2021 te beginnen met het aankondigen van het plan van haar, de politie en het OM om toch proberen door te zetten om toeristen in de coffeeshops te weigeren.

Dat gebeurt allemaal terwijl ze in de Verenigde Staten staten aanhikken tegen federale legalisatie, dus landelijk. Ondergesneeuwd in het nieuws van de Capitool bestorming, waren er twee late overwinningen in Georgia van de Democraten voor de Senaat, de Amerikaanse Eerste Kamer. Dat betekent dat de zetels in de Senaat nu precies 50-50 zijn. Mocht er in een stemming precies de helft voor zijn en de helft tegen, zal de vice-president Kamala Harris de doorslag geven. 

Wordt Joe Biden dé wietpresident?

Laat dát nou goed nieuws zijn voor cannabisliefhebbers in de Verenigde Staten (en daarbuiten), dat in december nog een wet door het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) kreeg om cannabis te legaliseren, de MORE Act. Daar werd weinig van verwacht, omdat weinig mensen verwachtten dat de Democraten de beide extra verkiezingen in Georgia zouden winnen. Maar toch gebeurde het.

Het kan zomaar zijn dat nog dit jaar die wet door de Senaat zal gaan en ondertekend zal worden door de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. 

Tegelijkertijd gebeurt in Mexico iets vergelijkbaars. Het Mexicaanse Huis van Afgevaardigden stemde in met een cannabis legalisatie wetsvoorstel, waarna het nu aan de Mexicaanse Senaat is. Die zou er eigenlijk in december 2020 al over stemmen, maar dat is uitgesteld naar februari 2021.

Blijven opletten, ook ná de war on drugs

Dus ja, je leest het goed. In heel Noord-Amerika, want Canada legaliseerde al in 2018, zal cannabis als legaal worden bestempeld. Of het ook direct in de praktijk zal in gaan, is maar de vraag natuurlijk. 

Op zich is dit goed nieuws, maar ook opletten geblazen. Aan de ene kant zal het land dat de War on Drugs begon, er nu ook mee ophouden. Maar ze hebben ook samen met Canada een voordeel dat ze al even bezig zijn met legale cannabis en er inmiddels beursgenoteerde bedrijven bestaan. Deze grote bedrijven zijn ook een gevaar, met mogelijke ‘bad business practices’ die op de loer liggen en vooral lobbyen ten behoeve van zichzelf.

Op cannabis roadtrip door Noord-Amerika

Dat Amsterdam geen cannabis toeristen wil toelaten: ik zie het niet gebeuren. Doen ze het toch, dan kunnen cannabisliefhebbers binnenkort van Mexico, door de Verenigde Staten en Las Vegas waar het ook legaal is en toeristen wel mogen gebruiken, door naar Canada op een prachtige roadtrip waar de hele tijd cannabis legaal is. Dus kom op Amsterdam, ga mee met je tijd…

[openingsbeeld: 7500jacks/Shutterstock, illustratie: Al.geba/Shutterstock]
(advertentie)