(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Amsterdamse burgemeester en GroenLinks boegbeeld Femke Halsema wil buitenlandse toeristen uit de coffeeshops gaan weren. Door haar plan twee maanden voor de landelijke verkiezingen te presenteren, gooit ze niet alleen de coffeeshops voor de bus, maar ook haar eigen politieke partij.

Bedorven kliekje van Ivo Opstelten

Het plan om toeristen uit de coffeeshop te verbannen, feitelijk een bedorven kliekje van voormalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD), leidde tot een tsunami aan berichtgeving in binnen- en buitenlandse media. NRC/Handelsblad blameerde zich door zowel in een artikel als een hoofdcommentaar te beweren dat het zogenaamde i-criterium in de rest van Nederland al geldt. Een leugen, want dit criterium wordt in vrijwel geen enkele coffeeshopgemeente gehandhaafd en is dus een dode letter.

Het is dus ook niet zo dat Amsterdam een uitzonderingspositie heeft bedongen voor het i-criterium, zoals NRC/Handelsblad schreef: in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en tientallen andere steden zijn toeristen nog nooit één dag geweigerd in de coffeeshops. Doen alsof Amsterdam nu een regel gaat handhaven die overal in Nederland al wordt gehandhaafd is dus een frame, een verdraaiing van de werkelijkheid. Fake news eigenlijk.

Eén enquête – op de Wallen zelf – bepaalt Halsema’s beleid

Zelfs in mijn eigen stad Eindhoven, een kilometer of twintig van de Belgische grens, wordt het i-criterium niet meer gehandhaafd. De reden is simpel: de overlast door dealers, waar we hier eerder nooit last van hadden, was door het weren van niet-ingezetenen uit de coffeeshops te groot. Het lijkt alsof Femke Halsema geen benul heeft van de ervaringen die haar collega-burgemeesters sinds mei 2012 hebben opgedaan met het i-criterium.

Bijna alle artikelen over Halsema’s heilloze plan noemen een onderzoek waaruit zou blijken dat een buitenlanderverbod voor coffeeshops tot minder toeristen zou leiden. Het gaat hier om een enquête van de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Aan 1.100 toeristen in het Wallengebied werd gevraagd waarom zij naar Amsterdam komen. Let wel: IN het Wallengebied. Dat is alsof je bezoekers van de Keukenhof vraagt of bloemen een belangrijke reden zijn voor hun bezoek.

Eén en al The Bulldog wat de klok slaat op deze Wallen-foto, maar de vraag is voor hoelang nog..? [foto: Giannis Papanikos/Shutterstock]

4 op de 5 Wallen-toeristen komen niét voor de coffeeshops

Van de 1.100 ondervraagde toeristen op de Wallen zei 22% dat de coffeeshops de belangrijkste reden waren voor hun bezoek aan Amsterdam. Bijna 80% vond andere zaken dus belangrijker. Want dat is wat Halsema maar niet lijkt te begrijpen: mensen komen naar Amsterdam omdat het een toffe stad, waar veel te doen en te zien is én waar je naar een coffeeshop kunt, als je dat wilt. En wie cannabis wil kopen maar bij de coffeeshop wordt geweigerd, die koopt natuurlijk gewoon op straat. Voor dealers, en alle andere mensen die snel geld willen verdienen, is het i-criterium de Mega Jackpot.

In theorie kan Halsema dit plan zelfs zonder steun van de gemeenteraad doordrukken, zoals Het Parool meldde: ‘Overigens is instemming van de gemeenteraad niet noodzakelijk. Op veiligheidsgebied heeft de burgemeester een eigenstandige bevoegdheid. Als politie en OM de invoering van het ingezetenencriterium blijven steunen kan Halsema de plannen doorzetten.’

Een partij die zich landelijk profileert als voorstander van volledige legalisering van cannabis, maar in de hoofdstad een faalplan van de knetterrechtse faalminister Ivo Opstelten doordrukt, is moeilijk serieus te nemen

La Halsema gaat zelfs zover dat ze alvast heeft berekend hoeveel coffeeshops er straks dicht kunnen als de toeristen de straat op worden gestuurd: 98 van de huidige 166 shops.

Oh ja, en ketens van coffeeshops moeten worden terug gedrongen, vindt Halsema. The Bulldog, Greenhouse, Boerejongens en Othala kunnen hun buik nat maken. Ironisch genoeg allemaal pico bello coffeeshops met een uitstekende reputatie, in veel gevallen met buurtgastheren voor de deur en met prachtige interieurs.

ChristenUnie juicht Halsema’s plan van harte toe

Wat Halsema zich misschien niet realiseert, is dat ze niet alleen de Amsterdamse coffeeshops voor de bus gooit, maar ook haar eigen partij GroenLinks. Over dik twee maanden zijn er immers landelijke verkiezingen en in de peilingen staat GroenLinks al zwak. De tsunami aan publiciteit en de felle kritiek op dit belachelijke plan zal zeker doorwerken in de verkiezingsuitslag.

En terecht. Een partij die zich landelijk profileert als voorstander van volledige legalisering van cannabis, maar in de hoofdstad een faalplan van de knetterrechtse faalminister Ivo Opstelten doordrukt, is moeilijk serieus te nemen. Niet voor niets juicht de ChristenUnie, de partij die Nederland “drugsvrij” wil maken, Halsema’s kruistocht tegen de coffeeshops hartstochtelijk toe.

Nooit eerder vonden we zo’n geschikte foto voor bij een artikel als deze kiek uit 2020 van Amsterdams eerste (bange) burger…

‘Dit is moralistische symboolpolitiek’

Het kwalijkste is nog wel dat heel duidelijk is wat het probleem van Amsterdam is met toerisme en ook wat effectieve oplossingen zouden zijn. In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen, vatte Tim Verlaan, onderzoeker van stadsgeschiedenis en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het uitstekend samen:

‘Het gaat niet om de kwáliteit van de toerist, maar om de kwantiteit. Als je die aantallen wil terugbrengen, dan moet je iets anders doen dan gewoon zeggen dat mensen niet meer naar een coffeeshop mogen. Ik denk dat dit moralistische symboolpolitiek is die door de burgemeester wordt bedreven. Als je het probleem wil aanpakken, dan moet je de groei van de budgetvluchten op Schiphol inperken, het aantal hotelkamers terug brengen en iets doen aan de vakantieverhuur.’

Halvering aantal coffeeshops maakt voor toeristendrukte niets uit

Kortom, als dit plan doorgaat, zullen de Britse budgettoeristen gewoon blijven komen en zich klem blijven zuipen op de Wallen. De drukte en overlast zullen niet minder worden, zoals ook al bleek uit het volledig mislukte 1012-plan van toenmalig wethouder Lodewijk Asscher, nu leider van de PvdA. 34 coffeeshops in het centrum werden gesloten, maar voor de drukte en overlast maakte het geen enkel positief verschil.

Het maakt de verzuchting van Andre van Houten, eigenaar van coffeeshop Chapiteau, begrijpelijk. Tegen de New York Times zei Van Houten: ‘Wat is hier het probleem, drugs of alcohol? Wij krijgen altijd de schuld van alles dat verkeerd gaat in deze stad.’

[openingsbeeld: Dutchmen Photography/Shutterstock]
(advertentie)