(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Natuurlijk viel er genoeg te klagen en betreuren in het jaar dat nu bijna achter ons ligt. Maar laat ik het daar in mijn laatste CNNBS column van 2020 niet over hebben. Liever sta ik stil bij zes hoogtepunten, want voor cannabis was twintig-twintig eigenlijk een topjaar.

#1 Kabinet erkent: coffeeshops zijn essentiële winkels

Zelf zat ik in Barcelona toen onze regering op 15/16 maart binnen 24 uur haar beslissing om alle coffeeshops te sluiten terug draaide. De shops mochten de volgende dag weer open voor afhaalverkoop en ook tijdens de strenge lockdown die deze week is ingegaan blijven ze open. Daarmee erkent het kabinet Rutte III dat coffeeshops essentiële winkels zijn, al zegt geen minister dat hardop.

#2 Johan van Laarhoven vrij

Op 28 augustus haalde Frans van Laarhoven zijn broer Johan op bij de gevangenis in Vught. We zagen de beelden terug als slotscène van de documentaireserie ‘Cannabis’, waarin het ongelofelijke verhaal van zijn vervolging de rode draad was. Heel Nederland kon zien hoe deze coffeeshop-pionier en zijn vrouw Tukta door de Nederlandse justitie in een nachtmerrie belandden. Laten we hopen dat zij in 2021 eindelijk met elkaar herenigd worden.

#3 Green Sweep bij de verkiezingen in de VS

De Amerikaanse verkiezingen van 2020 kenden een duidelijke winnaar: cannabis. Alle zogenaamde ballot initiatives – wetsvoorstellen vanuit het volk – over cannabis kregen een meerderheid op 3 november. Het aantal volledig legale Amerikaanse staten staat daarmee nu op 15. Het aantal staten met legale medicinale cannabis steeg naar 33. Oregon gaat op de Portugese tour: gebruik en bezit voor persoonlijk gebruik van álle drugs worden in deze staat gedecriminaliseerd.

#4 Steun bevolking VS voor legalisering naar 68%

Een Gallup-poll wees in november uit dat de steun van de Amerikaanse bevolking voor legale cannabis groter is dan ooit tevoren: 68 procent. In 1969 was niet meer dan twaalf procent van de Amerikanen voorstander van legalisering. Deze steun van de gewone man voor legalisering is uiteindelijk de sterkste drijvende kracht achter de veranderingen die we overal ter wereld zien.

#5 VN schrappen cannabis van Lijst IV

Op 2 december schreef de CND, de Commission on Narcotic Drugs, van de Verenigde Naties geschiedenis. De commissie stemde vóór een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over cannabis en schrapte de plant van Lijst 4 van het Enkelvoudig Verdrag inzake Verdovende Middelen. Daarmee erkennen de VN voor het eerst sinds hun oprichting de medicinale waarde van cannabis.

Een doorbraak waar activisten jarenlang voor hebben gevochten. Mijn gedachten gingen op 2 december als vanzelf terug naar de eerste grote Europese demonstratie tegen de war on drugs bij het CND hoofdkwartier in Wenen, in april 2003. Activisme werkt, maar vereist wel veel geduld en uithoudingsvermogen.

#6 Huis van Afgevaardigden neemt MORE Act aan

Als we aan tafel eten is het bij ons thuis verboden om op een schermpje te kijken. Op 4 december maakten we een uitzondering op die regel, omdat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden rond etenstijd stemde over de MORE Act, voluit de Marijuana Opportunities Reinvestment and Expungement Act. Deze ‘Cannabis Kansen, Herinvestering en Strafblad-schoonveeg Wet’ legaliseert de plant op landelijk, federaal niveau.

We keken niet voor niets: het voorstel kreeg een meerderheid. Na de CND-stemming in Wenen was dat de tweede mijlpaal met mondiale impact in één week. Dat de wet waarschijnlijk sneuvelt in de Senaat doet daar weinig aan af. Het signaal aan de nieuwe regering van Joe Biden is glashelder: stop het cannabisverbod.

Op naar 2021

Trump is weg, de corona vaccins komen eraan en op 17 maart mogen we naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen en daarmee een nieuwe regering. We weten welke partijen legalisering van cannabis blokkeren: de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, de PVV en de VVD.

Het VOC werkt met andere organisaties aan de grootste campagne om de cannabisconsument naar de stembus te krijgen die Nederland ooit heeft gezien. We zijn met een miljoen: laten we die macht deze keer gebruiken om de cannabis-haters weg te stemmen. We hebben lang genoeg achter de feiten aangelopen.

Fijne en veilige feestdagen, de beste wensen voor het nieuwe jaar en GA STEMMEN OP 17 MAART!

[foto’s: Dougie Jones/Shutterstock]
(advertenties)