(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De loting van de telers voor de wietproef is voorbij; de afgelopen dagen is er veel gejuicht en nog meer gevloekt in cannabisland. Op dit moment worden de tien uitverkorenen door de Bibob gehaald; verwacht wordt dat ze eind februari volgend jaar formeel aangewezen zullen worden. Een mooi moment om de toekomst van de wietproef onder het volgende kabinet onder de loep te nemen.

Wietproef tweede (en mindere) keus

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de wietproef is een politiek compromis om het CDA aan boord te houden bij de formatie van het huidige derde kabinet van Mark Rutte. De wietwet van D66 die de achterdeur van alle coffeeshops zou reguleren, is in februari 2017 door de Tweede Kamer aangenomen maar tijdens de formatie in rook opgegaan.

In de plaats kwam het beperkte experiment in tien gemeenten. En dat experiment is ook nog eens zo opgezet dat het pas echt van start gaat onder het volgende kabinet dat aantreedt ergens na de verkiezingen van maart 2021.

Cannabiswereld verandert razendsnel

Sinds de formatiebesprekingen in 2017 is er veel gebeurd in de cannabiswereld. Het aantal landen dat medicinale cannabis heeft gelegaliseerd is de 50 gepasseerd en vorige maand kwamen er weer 4 Amerikaanse staten bij waar cannabis helemaal legaal wordt.

De Verenigde Naties hebben cannabis geschrapt van Lijst IV van het Enkelvoudig Verdrag uit 1961 en de medicinale waarde van de plant erkend. Een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, stemde vorige week voor de MORE Act, die cannabis op landelijk niveau legaliseert.

Stop huisuitzettingen van thuistelers!

De wietproef was altijd al too little too late, maar dat geldt na deze doorbraken nog sterker. Daarom zou de wietproef voor het nieuwe kabinet een stepping stone moeten zijn om veel grotere stappen te zetten richting legalisering. We hebben al veel te veel tijd verloren.

Sowieso moeten de huisuitzettingen van thuistelers onmiddellijk stoppen. Iemand dakloos maken voor het telen van een paar wietplanten voor eigen gebruik, terwijl om de hoek duizenden kilo’s worden geteeld voor de wietproef: dat is onrechtvaardig en onhoudbaar.

Het wordt tijd dat cannabis helemaal uit het Nederlandse strafrecht verdwijnt, en weer opduikt in de economische regelboekjes (regulering net als alcohol zeg maar)… [foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock]

Waarom moet de rest van Nederland blijven aanklooien?

En dan zijn er nog de ongeveer vijfhonderd coffeeshops die níet mee (mogen) doen aan de wietproef. Moeten zij echt nog jaren lang cannabis van onduidelijke herkomst verkopen, al dan niet bespoten met pesticiden of verzwaard met allerhande rotzooi? Moeten ze blijven aanklooien met een onwerkbare maximale voorraad van 500 gram? Blijft het hen verboden om hun cannabis in een lab te laten testen op vervuiling en werkzame stoffen zoals THC en CBD?

Een nieuw kabinet kan en moet gemeenten die willen reguleren veel meer ruimte geven.

Een Amsterdamse wietproef

Amsterdam bijvoorbeeld. Burgemeester Femke Halsema zei op 22 oktober in de gemeenteraad dat zij de discussie over softdrugs langs twee lijnen wil voeren. Halsema: ‘De eerste is kijken of het toch mogelijk zal zijn om te komen tot een voorstel voor een experiment voor het legaliseren van de achterdeur, waarmee je het illegale deel van het softdrugsbeleid meer buiten de deur kan plaatsen.’

Een Amsterdamse wietproef dus. En zo zijn er nog veel meer steden die af willen van de paradox van de achterdeur. Sowieso de ruim 60 gemeenten die het ‘Joint Regulation Manifest’ uit 2014 hebben ondertekend.

Nieuw kabinet moet met wiet aan de bak

Een nieuw kabinet mag de spectaculaire internationale ontwikkelingen op het gebied van cannabis niet langer negeren. De smoes dat de VN drugsverdragen legalisering onmogelijk maken is niet langer bruikbaar. De opdracht voor dat nieuwe kabinet is heel simpel: thuisteelt vrij, achterdeur open!

[openingsfoto: Yelo Jura/Shutterstock]
(advertentie)