(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook voor mij is het aantal digitale vergaderingen sinds de tweede corona-golf exponentieel gegroeid. Eén van de boeiendste online bijeenkomsten was de eerste ledenvergadering van ECAN, het gloednieuwe European Cannabis Advocacy Network.

ECAN: veel energie, weinig cynisme

De datum voorspelde weinig goeds: de eerste ECAN zoom meeting was op vrijdag de dertiende november. Eerder had ik al een lang overleg gehad met de Engelse initiatiefnemers van het netwerk, Paul North en Katya Kowalski, beide verbonden aan Volteface, een relatief nieuwe organisatie voor hervorming van het drugsbeleid. Slimme, jonge mensen met veel energie en weinig cynisme.

In feite wil ECAN doen op Europees niveau wat het VOC sinds 2009 op Nederlands niveau doet: mensen en organisaties verbinden die gericht zijn op hervorming van het cannabisbeleid. Voornaamste doel van het nieuwe platform is het delen en verder verspreiden van cannabis gerelateerd nieuws uit heel Europa naar een breed, wereldwijd netwerk. De input en informatie van de leden wordt samengevat in korte updates die voor iedereen beschikbaar zijn.

Banger voor speekseltest dan voor strafrechter

Aan de eerste zoom meeting deden zeventien mensen mee, uit acht Europese landen: Engeland, Ierland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Malta. Wat meteen opviel was hoe gedisciplineerd en rustig het overleg verliep. Iedereen luisterde naar elkaar en liet elkaar uit praten. Daar kan de gemeenteraad van Amsterdam, om er maar eentje te noemen, nog een puntje aan zuigen.

De bijzonder vrijgevige Duitse cannabisactivist Georg Wurth doet ook mee aan ECAN

Georg Wurth, de man die een miljoen euro won en elke cent daarvan in de Duitse cannabisbeweging stopte, gaf een update over de situatie bij onze Oosterburen. Het aantal Duitsers dat op recept en vergoed door de verzekeraar medicinale cannabis krijgt, is gegroeid tot honderdduizend. En de extreem lage grenswaarde voor THC in het bloed bij verkeersdeelname veroorzaakt veel ellende. Cannabisconsumenten zijn veel banger voor een speekseltest dan voor de strafrechter.

Albert Tió is veroordeeld tot vijf jaar (!) celstraf, terwijl hij nooit iets anders heeft gedaan dan wat de honderden Cannabis Social Clubs in Barcelona nog steeds doen

Uit de andere landen kwam vooral slecht nieuws. Zeker in Spanje is sprake van een noodtoestand, vertelde een activiste uit Barcelona. Komende week verdwijnen meerdere bestuursleden van Cannabis Social Club AIRAM achter de tralies. Secretaris Albert Tió is veroordeeld tot vijf jaar (!) celstraf, terwijl hij nooit iets anders heeft gedaan dan wat de honderden Cannabis Social Clubs in Barcelona nog steeds doen. Ook de politie-inval bij zadenbank Dinafem is hard aangekomen in Spanje.

Ook Oostenrijk draait de klok terug

Ook in Oostenrijk gaat het hard de verkeerde kant op, meldde Toni Straka, oude bekende uit Wenen en oprichter van het Hanf Institut. Na de laatste verkiezingen is het klimaat voor cannabis omgeslagen, na de gouden jaren tussen 2015 en 2017. De conservatieve kanselier Sebastian Kurz breekt de bloeiende CBD-industrie af, aldus Straka. Ook zijn eigen CBD-handeltje moet dicht.

Mix van oude rotten en jonge mensen

Ons eigen land werd vertegenwoordigd door Has Cornelissen van Legalize!, journalist Steven Kompier (voorheen Cannabis News Network) en uw CNNBS-columnist, namens het VOC. Ik werd blij van de meeting omdat ik me realiseerde dat we nu, eind 2020, als cannabisactivisten in staat zijn om daadwerkelijk vanuit huis met elkaar te overleggen en samen te werken. Ik ben twee jaar voorzitter geweest van ENCOD, de Europese organisatie  die zich richt op hervorming van alle drugswetten, maar in die tijd was een zoom meeting als die van ECAN alleen al technisch onmogelijk.

Ik werd ook blij van de mix van oude rotten, zoals Georg, Toni en vooruit: ikzelf, en jonge mensen, met een ander perspectief, veel energie en weinig cynisme. Daar kunnen we in Nederland nog iets van leren.

[openingsbeeld: ARTPROXIMO/Shutterstock]
(advertenties)