(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het internet is een geweldige collectieve bron van informatie, en ook over wiet kweken valt er genoeg te vinden. Helaas is er op het wereldwijde web alleen geen redactie die het kaf van het koren voor je scheidt, en dus gaan er nogal wat kweekmythes rond. Gelukkig hebben wij dan weer wel het cannabis expertisecentrum Plantarium om zulke mythes de kop in te drukken.  

Door het thuiswerkbeleid heb je wellicht veel tijd om op het internet en fora te zoeken naar kweekinformatie. Een goede ontwikkeling, want er is niets zo mooi als passie hebben voor de kweek van je eigen ontspanningsmiddel of medicijn. Nieuwsgierigheid maakt een goede kweker en tot in de late uurtjes topics uitpluizen is ook het team van Plantarium niet vreemd.

Maar let op want niet alle online informatie is onderbouwd, kloppend of passend. Er is ook genoeg onzin te vinden, om het maar even onvriendelijk te formuleren. En dan doelen we vooral op een aantal mythes die nog steeds circuleren. Ze zijn zo hardnekkig dat we ze wekelijks bespreken met bezoekers van ons cannabis-expertise-centrum in Nijmegen.
Helemaal niet erg hoor, want het is fijn dat mensen ons weten te vinden en deze vragen stellen. Het zorgt naast nieuwsgierigheid, ook voor een stukje kritisch en logisch nadenken. Doen we graag, zowel in de winkel als via de mail, de telefoon of Facebook, ook in deze gekke Covid19-tijden. Zó, en nu is het tijd om de nodige myths te busten!

Kweekmythe #1: wiet kweken is moeilijk!

Het is een plant! En die plant die groeit wel, mits jij haar af en toe van water voorziet… En ja, met minder liefde en/of slechte leefomstandigheden is de opbrengst ook minder. Logisch toch? Toch is het natuurlijk wel fijn om na drie maanden tijd wel genoeg te oogsten, zodat je weer drie maanden vooruit kunt. Daarom zijn we van mening dat het bezuinigen op cannabiszaden, voeding, aarde en kweekapparatuur eigenlijk geen goed idee is.

De basis dient goed te zijn, dat maakt het kweken zelf makkelijker en de kans van slagen veel hoger. Wekelijks hebben we meerdere nieuwe klanten, die we altijd hetzelfde vertellen. Het is vooral zaak om het de eerste keer simpel te houden. Laat je niet verleiden tot het toedienen van meerdere flesjes voeding, tot allerlei kweektechnieken, tot de hipste Amerikaanse genetica. Gebruik alleen een basisvoeding voor de groei en eentje voor de bloei. Idealiter biologisch gecertificeerd, dat is wat minder gevoelig voor fouten. Laat je dame lekker haar gang gaan, maar top haar na vier vertakkingen wel een keertje. Zet haar redelijk snel in de bloeifase en ga vooral niet stiekem spieken als de lamp uit is.

Kweken hoeft niet moeilijk te zijn, als je het simpel houdt. Toch moeilijk doen? Lees dan Plantarium’s Perfecte Bladerdek Methode er nog eens op terug.

Als je eerste oogst succesvol is, kun je de tweede cyclus één of twee dingen extra gaan doen. Hierdoor bouw je ervaring én kennis op! En weet, je kunt met alle vragen, foto’s en dilemma’s bij ons terecht, mocht je daarvoor open staan. We leggen je graag stap voor stap uit hoe het proces van zaadje tot oogst tot curen tot consumeren verloopt. Dat doen we altijd met advies op maat, want iedere setup, kweek en zaadje is weer anders.

Kweekmythe #2: stam splijten voor meer THC

Stammen splijten, splitten of klieven voor meer THC, het blijft een heerlijk terugkerend fenomeen. Gezegd wordt dat als je de hoofdstam van een bloeiende cannabisplant doorklieft met een spijker, mes of een stokje, de plant dan meer THC gaat aanmaken door de stress. En dat ze stress krijgt, dat klopt helemaal. Leidt die stress tot meer cannabinoïden? Nee.

De interventie heeft zelfs serieuze nadelen. Om te beginnen onderbreek de sapstroom van de plant, waardoor er minder water en voedingstoffen getransporteerd worden. In een notendop: het splijten zorgt voor minder fotosynthese en dus minder energie. Dit betekent minder aanmaak van plantmateriaal en een stagnerende ontwikkeling. Je remt dus letterlijk de aanmaak van THC en het aanzwellen van de top. Daarnaast creëer je een open wond, wat gemakkelijk een besmettingshaard voor schimmels en ongewenste infecties kan worden.

Splijt je stammen en verminder je opbrengst in 3 eenvoudige stappen…

Kweekmythe #3: kweken is duur

Je kunt kweken zo moeilijk en duur maken als je zelf wilt. Zoals eigenlijk met alles in deze wereld. Maar weet: het hoeft niet. Je kunt het komend voorjaar gewoon een goede NL-buitenwietsoort in een pot met voorbemeste aarde zetten, en alleen een flesje biologische bloeivoeding gebruiken. Dat kost de kop niet!

Wil je binnen starten? Dat hoeft ook niet heel veel geld te kosten. Voor de startende-binnenkweker met een klein budget bieden we bijvoorbeeld al kweeksetjes aan vanaf €375,-. In theorie zou je ook een plant in een pot onder een TL lamp of een goedkope LED van Ali Baba kunnen zetten. We zijn niet degene die je enthousiasme willen afremmen, maar de praktijk leert dat het niet echt werkt. De oogst is minimaal ten opzichte van een complete kweekset met HPS lamp.

Wat ons betreft is het vooral belangrijk dat je een kweekset koopt die bij je beoogde cannabis-behoefte past. Oftewel, hoeveel cannabis jij denkt nodig te hebben per jaar. Hoe je dat kunt berekenen kun je hier teruglezen. Vervolgens is het de vraag, hoeveel budget heb je? Daar zijn we altijd heel transparant in. Het is beter dat je aan de gang kunt en dus de eerste keer cannabis oogst, dan dat je veel geld investeert waardoor je na een mislukte oogst alsnog naar de coffeeshop moet. Dat werkt niet. Zo bieden we ook complete LED kweektenten aan met alles erop en eraan. Uitgebreide minerale voedingslijnen, klimaatgestuurde afzuigers, hoog-THC genetica… Maar, dat is niet voor iedereen weggelegd. En dat hoeft ook niet!

Eerste keer binnen kweken? Houdt het simpel! Gebruik goede aarde, een goede kweekset en kies voor uniforme, stabiele zaadjes zoals deze Mega Power Plant van Spliff Seeds.

(advertentie)