(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Special van cannabis-expertise-centrum Plantarium over trichoderma. Zeer veelzijdige schimmelstammen die elke levensfase van je wietplant verbeteren en het immuunsysteem van jouw wietplanten versterken. Ze weren schadelijke indringers bij de wortels en stimuleren de aanmaak van plantmassa. En dat is nog lang niet alles…

In dit artikel nemen we mee in de wondere wereld van de draadvormende plantenhelpers die trichoderma heten. Dat niet alleen maar we zullen je ook uitleggen waarom je zelf trichoderma zou moeten inzetten in je organische kweek!

Zonder de Cornell Universiteit en hun Trichoderma Harzanium T22, uit 1996, hadden thuiskwekers nooit van de nuttige schimmelstammen kunnen profiteren. Foto: rukawajung, Shutterstock

Wat is trichoderma?

Trichoderma is een benaming voor diverse nuttige schimmelstammen, die vooral woonachtig zijn in organische aarde. Er bestaan ruim 90 soorten trichoderma schimmels en niet iedere soort is geschikt. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer agressieve trichoderma schimmels die je absoluut niet in je bodem wil aantreffen. Eigenlijk zijn we vooral op zoek naar de Harzianum trichodermastammen, want die zijn voor de cannabiskweek het effectiefst. Koop dus niet zomaar een trichodermastam!

De wijsheid van moeder natuur

Het unieke aan de toepassing van deze nuttige schimmels is hun symbiotische eigenschap. Ze hechten zich aan de rand van de wortelzone, de rhizosfeer genaamd. Vervolgens ontstaat er een bijzonder intieme liefdesrelatie, waarbij de schimmels letterlijk meegroeien met de wortels. Ze versterken elkaar. De schimmels zorgen ervoor dat de wortels zo gezond mogelijk blijven. De wortels belonen de schimmels op hun beurt met een fijne leefomgeving en voedingstoffen. Dat wordt in de biologie ook wel een mutualistische-endofytische relatie genoemd. In Jip-en-Janneke taal: de wortel en de schimmel worden de beste vriendjes!

Vermijd het gebruik van synthetische voeding, pesticiden en insecticiden. Gebruik de natuur om plagen te bestrijden en voorkomen. Sowieso ook veel beter voor onze aarde! Foto: Ryland zweifel, Shutterstock

Hoe gezonder de plant, hoe meer opbrengst

Trichodermaschimmels in je pot hebben meerdere voordelen. Ten eerste fungeren de draadvormige reisgezellen als een snelweg voor voedingstoffen. De schimmels helpen bij het transport vanuit de aarde, naar de wortels. Je wietplant hoeft dus minder moeite te doen. Ook wordt de opname van de kleinere nutriënten effectiever. Zo zien we dat zink, mangaan, ijzer en koper veel beter worden opgenomen. Dat optimaliseert de terpeenproductie en dus de smaak!

Ten tweede, en dat is de belangrijkste reden, verhogen trichoderma de weerstand tegen schadelijke schimmels en indringers. Het zijn de ideale beveiligers! Het is dus praktisch onmogelijk om problemen in de wortelzone zoals wortelrot te krijgen met een rijke populatie aan trichoderma. De schimmel weert schadelijke pathogenen.

Wat heeft trichoderma nodig?

Net als ieder organisme moeten ook schimmels ademen en eten. Zoals we in een eerder artikel over mycorhizza al vertelden, verteren de mycorrhiza glucose, afkomstig van de plant. Trichoderma lust liever een maaltje van stikstof, koolstof en organisch plantmateriaal. Uiteraard in combinatie met een beetje zuurstof.

Dat is ook de reden dat een strikt biologisch gecertificeerde kweek nodig is om trichoderma effectief in te zetten. Met minerale voedingstoffen (zouten dus) kunnen trichoderma niet zoveel! Daarom mix je idealiter ook extra compost door je aarde, bijvoorbeeld de Startrex druivencompost van BioTabs. Naast organisch materiaal in of op de aarde toe te voegen, kun je ook denken aan échte biologische voeding. In een fles BioCanna Vega of BioCanna Flores zitten voldoende etenswaren om de schimmels een lekker hapje te bezorgen. Hierdoor kunnen ze zich naar hartenlust vermenigvuldigen.

Ook trichoderma schimmels gebruiken?

Er zijn twee vormen van geschikte trichodermastammen die je kunt gebruiken: vloeibaar of in korrelvorm. In veel biologisch gecertificeerde wortelstimulatoren zit een trichoderma stam, alhoewel dat niet altijd erg veel is. De voornaamste reden hiervoor is de productie van enzymen. Hier hebben we al eerder iets over geschreven. Deze wortelstimulatoren kun je met je voedingswater in de pot gieten of als bladspray gebruiken.

Wil je een optimale werking van trichoderma? Kies er dan voor om een pure korrel/poedervorm door je voedingswater te roeren. Wij hebben zeer goede ervaring met Bactrex van BioTabs. Dit product geef je één keer in de paar weken met een organisch gebonden voeding. Door de voeding is er in de gieter letterlijk wat te eten beschikbaar, wat de populatie zwemmende schimmels als bijzonder prettig ervaren. Met Bactrex kun je al zeer vroeg starten!

Met Bactrex voeg je een uitgekiende mix van nuttige bacteriën en trichoderma toe.

En ja, diverse schimmelstammen kunnen het met elkaar aan de stok krijgen. Ze vechten om een stukje ruimte op de wortel en zijn soms concurrenten. Er is immers maar beperkte ruimte én beperkte voedingstoffen. Toch zijn de mycorrhizae stammen in Mycotrex en de trichodermastam in Bactrex hierop een uitzondering. Deze kun je prima tezamen toedienen.

Gouden combi

Als laatste een tip voor een optimale organische bodem. Hiervoor gebruiken we de Canna Terra Professional PLUS als basis. Deze is niet gestoomd en bevat dus velen bodemorganismen. De aarde heeft daarnaast geen perliet, maar Frans dennenschors voor extra luchtigheid en de productie van extra enzymen.
De aarde mixen we vervolgens met mycorrhizae (Mycotrex), druivencompost (Starttrex), extra silicium voor dikkere celwanden (Silicium Flash) en een klein beetje Root Protector van Rogis Garlic. Het is namelijk zo dat er soms wat varenrouwmug in deze aarde zit. Dat is helemaal geen probleem, want in een organische kweek maak je gebruik van aanvullende organismen. Zo zet je, als je deze gouden combinatie gebruikt, ook nematoden uit. Deze kleine aaltjes graven minuscule gangetjes en eten de eitjes en larven van de mug op. Door de gangen komt er ook nog eens extra zuurstof bij de wortels, waardoor de populatie bodemorganismen extra snel groeit. Win win dus!
Als laatste bedek je de aarde met een droge, schone mix van hooi. Daardoor droogt de aarde minder snel uit, wordt er meer aarde benut door het wortelgestel en heeft het bodemleven een latere voedingsbron. Uiteraard heeft je wietplant extra voedingstoffen nodig en dat zit niet allemaal in de aardemix. Zorg er dan voor dat je voeding gebruikt voorzien van het Control Union keurmerk. Daar kunnen we je in onze winkel alles over vertellen.

[Openingsfoto: Aree, Shutterstock]
(advertenties)