- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Biokweken #1: mycorrhiza voor je wortels
Buiten wiet kweken kan alweer bijna. Als het aan cannabis growshop Plantarium ligt doe je dat dit jaar puur biologisch en 100% organisch. Ze schreven namelijk een serie artikelen die geheel in het teken staan van het biokweken. In dit eerste deel lees je alles over de mycorrhiza, oftewel nuttige schimmels voor de wortels van je buitenwiet.
Zoals je waarschijnlijk al wel hebt gelezen, schreven we vorige jaar een hele reeks artikelen over de buitenkweek van cannabis. Dit jaar focussen we op het organisch buiten kweken van wietplanten. We gaan in onze stukken dieper in op het gebruik van organische additieven. Wat gebruik je wel? Wat niet? Dit eerste deel gaat over de mycorrhiza, ofwel een onmisbare samenlevingsvorm van nuttige schimmels en de wortels voor de organische kweker!
‘Maar schimmel wil je toch voorkomen?’ hoor ik je denken. Absoluut! Maar naast een hoop schadelijke schimmels, zoals valse en echte meeldauw, toprot en wortelrot, bestaan er ook nuttige schimmels. Maar wat doen deze nuttige schimmels voor je wietplanten? En hoe kun je ze zo effectief mogelijk inzetten in je kweektuin?
Wat is het?
De mycorrhiza is een samenwerkingsverband tussen schimmels en planten. Nuttige mycorrhiza-schimmels nestelen zich in en aan de wortels van je wietplant. Je mengt de sporen door de grond, waarna verschillende schimmels een partnerschap met het wortelnetwerk aangaan. De schimmels zetten voedingsstoffen om, en krijgen suikers terug van de planten. Hierdoor groeit de schimmel letterlijk met het wortelgestel mee. Een symbiose, noemen ze dat.
Deze samenwerking is heel normaal in de plantenwereld. Onderzoek suggereert zelfs dat de mycorrhiza tussen schimmels en planten meer dan 230 miljoen jaar teruggaat. De schimmelfamilie blijkt ongekend belangrijk voor het ontstaan van al het groen op onze planeet.
Waarom schimmels inzetten?
Het toepassen van nuttige schimmels bij de organische cannabiskweek heeft meerdere voordelen. Ten eerste zetten de schimmels verschillende niet opneembare voedingsstoffen om naar opneembare voedingsstoffen. Net zoals je eten fijnprakt voor een baby, maken de schimmels voedingsstoffer kleiner. Hierdoor kunnen de wortels veel effectiever de benodigde voedingsstoffen opnemen. Daarbij verhoogt het je potentiële oogst, aangezien je wietplant vele malen makkelijker de nodige bouwmaterialen opneemt!
Onderzoek suggereert zelfs dat de mycorrhiza tussen schimmels en planten meer dan 230 miljoen jaar teruggaat. De schimmelfamilie blijkt ongekend belangrijk voor het ontstaan van al het groen op onze planeet.
Ten tweede heeft een wietplant in een mycorrhiza veel meer weerstand tegen stress, droogte en hogere temperaturen. De schimmels maken namelijk extra vertakking en fungeren als een verlengstuk van het wortelsysteem. Hierdoor heeft je plant een groter bereik en kan het meer voedingsstoffen en water opnemen. De mycorrhiza verhoogt ook het transport van voedingstoffen en water. Het creëert zelfs minuscule waterbuffers om bij droogte in te zetten. Vooral met een warme zomer en een cannabisplant in de volle grond!
Ten derde is je cannabisplant significant beter bestand tegen andere schimmels. Dat komt doordat de nuttige schimmels een barrière om de wortel creëren, waar de schadelijke schimmels niet doorheen kunnen. Eigenlijk bestrijdt je schimmels met schimmels, hoe mooi is dat?
Hoe werkt het?
Zoals planten zich vermeerderen middels zaden, planten schimmels zich voort door middel van schimmelsporen. De sporen zijn los te koop, in diverse mengsels. Let er wel op dat er verschillende mycorrhiza schimmels zijn. Niet iedere soort is geschikt voor de cannabiskweek! Wij verkopen de Mycotrex van BioTabs. Mycotrex bevat negen nuttige schimmels en in de hoogste concentratie. De sporen zijn vrij groot, waardoor ze niet erg makkelijk door een aardemengsel reizen. Je moet ze echt door de aarde mengen.
De schimmels hechten zich pas aan een wortel, wanneer ze direct met de wortel in aanraking komen. Meng daarom Mycotrex sporen door je aardemengsel. Dat geldt voor de kweek in potten, maar ook in de volle grond. Als je de zaailingen gaat verpotten strooi je ook wat sporen in het plantgat. Hierdoor groeit de wortel letterlijk langs de mycorrhiza en kan de samenwerking beginnen. Je kunt niet overdoseren, maar te veel geven is niet nodig.
Tot zover deel #1! We kijken uit naar volgende week, om je meer over de organische kweek te vertellen. Diepgaande informatie vinden we belangrijk. Zowel hier op CNNBS als in onze offline winkel in Nijmegen. Voel je het groene vinger syndroom ook kriebelen? Kom dan eens langs voor uitleg over de kweek van cannabis. We zijn je graag van dienst!
(advertentie)