(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten wiet kweken gaat beter en makkelijker wanneer ze automatisch en altijd op tijd hun water krijgen. Het kan in zogeheten AutoPotten. Cannabis growshop Plantarium vertelt je wat AutoPotten zijn, en leert je de fijne en tips en trucs van het kweken in deze handige eb-en-vloedsystemen. 

Goede buitenzaadjes in de pocket? Tijd om na te denken waar je de jonge zaailingen na de voorgroei in gaat plaatsen. Worden het grote potten, in de volle grond of een automatisch bewateringssysteem? Dit artikel gaat we je over dat laatste. We delen onze beste tips en tricks over de buitenkweek in AutoPotten. Oftewel, speciale containers met een eb-en-vloedsysteem per pot. Dat betekent geen zorgen meer over te weinig (of te veel) water. Handig als we weer zo’n warme zomer tegemoet gaan!

Waarom zou je automatisch water willen geven?

Iedere cannabisplant in een pot is de afgelopen zomer flink dorstig geweest, vooral op de snikhete dagen. Waarschijnlijk heb je je bloeiende planten iedere dag twee keer water moeten geven. Misschien zelfs drie keer. Dat is op zich helemaal niet erg en juist leuk om te doen. Het verzorgen van wietplanten is immers een bijzonder prettige hobby!

Wel betekent het dat je er misschien drukker mee was dan je wilde. Met een gerust hart op vakantie gaan, of een dagje weg bleek een uitdaging te zijn. De dames hadden immers liters water en voeding nodig. Het kan ook voor problemen gezorgd hebben; hittestress, minder oogst, of gestorven planten. Ondanks dat laatste hopen we natuurlijk dat onze Nederlandse zomer dit jaar wederom zo mooi is!

AutoPot

Gelukkig zijn er uitvindingen die het je een stuk makkelijker kunnen maken. Voor de buitenkwekers die hun wietplanten ten alle tijden van voldoende water willen voorzien, bestaan er automatische bewateringssystemen. Daar hebben we best wat ervaring in, maar wat ons betreft is AutoPot één van de beste oplossingen voor wietplanten buiten. Om twee redenen.

Ten eerste krijgt je plant door de AutoPot een afgestemde hoeveelheid water, dat betekent niet te veel, maar ook zeker nooit te weinig. Bovendien kun je met AutoPot vrij makkelijk biologisch kweken. Dat is voor ons een groot voordeel, daarover dadelijk meer. Afgelopen zomer hebben meerdere van onze klanten zeer succesvol op AutoPots gekweekt. Zowel op balkons als in de achtertuin.

Wortelgestel = plantmassa

In de biologie geldt het principe dat wat onder de grond gebeurd in balans moet zijn met dat wat boven de grond gebeurd. Oftewel: de hoeveelheid wortels moet in balans zijn met de plantmassa boven de grond. Dat is ook logisch natuurlijk. Maar doordat de AutoPot je plant altijd van voldoende water voorziet, heeft je plant de kans om veel groter te worden dan de hoeveelheid wortels die in de pot passen. Als je plant meer drinkt, krijgt ze ook meer water. Vergelijk het met de kweek op steenwolpluggen: enorme planten op een klein steenwolblokje. De truc is het geven van voldoende water en voldoende voeding, en dat is precies wat een AutoPot ook doet.

Ook in de commerciële legale growrooms in de USA wordt AutoPot toegepast

Hoe werkt het AutoPot systeem?

Het systeem is erg simpel en er komt geen stekker of pomp bij aan te pas. Het werkt met behulp van zwaartekracht en een ingenieus vlottersysteem (zie afbeelding hieronder). Elke pot heeft namelijk een onderbak met een individuele mechanische sensor die bepaalt of de plant water nodig heeft of niet. In de onderbak staat een speciale plastic pot. Deze komt in twee maten: de L en de XL variant. De L variant is perfect voor een Autoflower en een gemiddeld hoge buitenplant. De XL is voor mensen die écht enorme bomen willen kweken.

De AutoPot sluit je aan op een watertank door middel van de bijgeleverde slangetjes. De tank zet je op een verhoging, waardoor er door de waterdruk altijd water naar het vlottersysteem toe stroomt. Dankjewel zwaartekracht! Jij zorgt er vervolgens voor dat de tank altijd gevuld is met water.

Hoe vul je een AutoPot?

Natuurlijk begin je met de opkweek van een kleine zaailing. Als deze naar de definitieve pot kan ga je de AutoPot vullen. Allereerst stop je een laag kleikorrels in de AutoPot, dat is je drainage-laag.
Tip van Flip: Maak de kleikorrels vooraf eerst goed schoon.

Bovenop de drainage-laag komt een mix van 50% kwalitatieve aarde en 50% kleikorrels. Dat mengsel is nodig om de wateropname en doorvoer te bevorderen. Het water dient namelijk van onderin de pot naar bovenin de pot getransporteerd te worden, zodat de hele pot bevochtigd wordt. Dat gaat minder goed werken met alleen aarde. We zagen na diverse experimenten dat er alleen onderin de pot wortels vormden bij een AutoPot met alleen aarde. De mix met kleikorrels zorgt juist voor een evenrediger wortelgestel. Meng de aarde met de kleikorrels in een grote bak of op een stuk plastic.

Welke (bio)voeding?

In de tank van het AutoPot systeem mag je eigenlijk geen biologische voeding stoppen. Deze voeding is te stroperig en verstopt de kleine leiding. Dat betekent dat je altijd minerale voeding moet gebruiken als je de voeding in de tank wil aanmaken. Minerale voeding is namelijk dunner en veroorzaakt geen verstoppingen. Je mengt dan de juiste verhoudingen water met voeding in de tank aan. Daarbij moet je altijd je leiding en tank eens in de zoveel tijd schoonmaken met alleen water om algengroei te voorkomen. Uitdagingen zijn overvoeding, houdbaarheid of pH-schommelingen.

Gelukkig is er een betere oplossing die naar onze mening zeer goed functioneert. Dat is gebruik maken van BioTabs. Dit zijn in essentie organische voedingstabletten die je in de pot stopt, tezamen met bijvoorbeeld compost. De BioTabs tabletten geven langzaam voeding af wanneer ze vochtig zijn. Hierdoor hoef je in de watertank alleen maar water te gieten! Makkelijker kan niet, want het tablet zorgt voor de plantenvoeding. Overvoeden is ook erg moeilijk met een biologische voeding als BioTabs, maar let wel altijd op de juiste hoeveelheid tabletten per pot. Let er ook op dat een BioTab ongeveer 6-10 weken meegaat, natuurlijk afhankelijk van de voedingsbehoefte van je wietplant.

Voorbereiding loont

We kunnen je aanraden om de aarde/kleikorrels mix vooraf te mengen met een paar schepjes Mycotrex. Dit is een product met verschillende mycorhizza schimmels welke zorgen voor een gezonder wortelgestel en verhoogde weerstand. Een hogere weerstand is ook goed tegen schimmelvorming en plagen.
Praktische tip: steek in een L AutoPot drie extra Tabs wanneer de bloeifase begint. Hierdoor heeft je plant gedurende de bloeifase altijd genoeg voeding!

Tip voor gevorderden: Een AutoPot kun je ook prima met een gieter bewateren. Dat betekent dat je voeding-injecties kan geven, bijvoorbeeld een biologische booster, wat extra bio-PK of compostthee. Zorg er wel altijd voor dat je bij een biologische kweek ook gecertificeerde biologische producten gebruikt. Anders maak je het bodemleven kapot.

Tip 2 voor gevorderden: Je hoeft het AutoPot systeem niet altijd te voorzien van water. Installeer dan een klein tapkraantje met wat Grodan-koppelingen. Het is juist aan te raden om in de beginfase meer handmatig water te geven. Hierdoor kun je door de watergift de wortelaanmaak bevorderen. In de bloeifase, wanneer je dame veel nodig heeft, zet je de kraan vaker open. Daarbij kun je de pot ook prima verplaatsen als je vooraf de kraan dicht zet. Bijvoorbeeld in de laatste weken voor de oogst.

Voorgroeien als een pro

Wil je het buitenwietseizoen helemaal goed beginnen en denk je erover om in een AutoPot te kweken? Bekijk dan ook eens de mogelijkheid om in een kleine 1 liter AirPot voor te groeien. Een AirPot is een speciaal ontworpen pot, die voor een betere vertakt wortelsysteem zorgt. Hierdoor ontstaan er geen ronddraaiende wortels en root-lock, wat je in een normale ronde of vierkante pot wel hebt. Een plantje die je van een AirPot naar een AutoPot transplanteert, groeit zonder vertraging direct door…

Air-Pots zijn de perfecte voorbereiding op een plantenleven in een AutoPot.

Natuurlijk kunnen we je van nog veel meer tips voorzien over het kweken in AutoPotten, zowel voor de binnenkweek als je buitenplanten. Kom gerust eens langs in onze winkel in Nijmegen of lees meer op onze Plantarium webshop. We hebben alles op voorraad en kunnen je de AutoPot ook laten zien.

[Openingsfoto: CarlosRamos, Shutterstock]

 

(advertentie)