(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een berg  knipafval  uh.. trim in de vriezer liggen? Blijf dan even plakken want de hasjkikkers van Plantarium staan klaar om je in geuren en kleuren te vertellen hoe je daar de lekkerste hasj van maakt. En dan niet zomaar een stukje hasj maar bubblehasj, ice-o-lator of zelfs full melt hasj die vloeibaar wordt door de warmte van je handen. 

Hallo, daar zijn we weer van cannabis growshop Plantarium in Nijmegen. Hopelijk is je buitenoogst dit jaar goed gelukt en liggen er heerlijk geurende wiettoppen te drogen in je droognet. Daarbij ben je hopelijk ook niet vergeten om de kleine afgeknipte suikerblaadjes, tijdens het knippen op te vangen en in de vrieskist te parkeren.
Goed, mocht je dat gedaan hebben dan kan dit weleens hét moment zijn om het ijzige zakje uit de vriezer tevoorschijn te toveren. We leggen je in dit artikel namelijk uit hoe je met de bevroren trim een heerlijke stukje ijshasj maakt voor jezelf. Denk dan aan live-resin bubblehasj, wat kleverige ice-o-lator of misschien zelfs een plakkerige, goudbruine full-melt temple ball. Wat dat is? Gaan we je uitleggen!

Kleine notitie: het lastig om de fijne kneepjes van de ijshasj-kunst in één artikel neer te pennen. Mocht je daarom meer informatie willen, dan ben je daarvoor van harte welkom in ons cannabis-expertise-centrum in Nijmegen. We laten je dan ook de verschillende producten zien, met extra praktische tips.

Ice-o-lator en Bubblehasj

Er zijn een paar manieren om de heerlijkste ijshasj te maken. We zullen je de twee meest gebruikte methodes laten zien, namelijk de Bubblehasj- en de Ice-o-lator-methode. Het principe is simpel maar vereist wel wat handen uit de mouwen. Je maakt de hasj namelijk niet met dry sift screens, zoals in het vorige deel maar met behulp van water en (véél) ijs. Idealiter uit te voeren in de badkamer, waarbij het aan te raden is om een paar handdoeken bij de hand te houden.

Scheiden van trichomen

We verplaatsen ons direct even naar de praktijk. De bevroren trim uit de vriezer wordt in een bak/emmer met ijskoud water en ijsblokjes gedaan. Dit mengsel roer je een aantal minuten met een pollepel; verderop lees je waarom. De volgende stap is het filteren van het water om zo het plantmateriaal van de trichomen te scheiden.

Hasj gemaakt met een Bubbleator is kwalitatief gezien vaak het beste. Deze mini-wasmachine, scheidt trichomen met een sterke waterstroom, zodat er minimaal plantmateriaal meekomt. Ee aanrader! Foto: David Pharoe, Shutterstock

Dat gebeurt met filterzakken met een speciaal fijnmazig gaas. Veelal worden minimaal drie verschillende filterzakken gebruikt maar met meerdere zakken kun je ook verschillende kwaliteiten trichomen opvangen. Zo giet men het ijskoude water met inhoud eerst door een filterzak met een grove zeef (220 micron). Hierin blijft het grovere plantmateriaal achter, dat veel groter is dan de grootste kristallen van de plant.
Daarna druppelt het water door naar de tweede filterzak, deze vangt nog wat kleiner plantmateriaal op. Vervolgens druppelt het trichoomrijke water door naar de laatste filterzak. Deze is zo fijnmazig dat de trichomen erin blijven hangen maar het water niet. Na het uitdruppelen vind je in deze zogenoemde opvangzak een fijne blubber van trichomen en (waarschijnlijk) ook nog wat minuscule stukjes plant. Dit wordt kief genoemd. Uiteraard dien je het te laten drogen tot een poeder voordat je de kief tot een balletje kneedt of perst. Dit uiteraard om je hasj anders zal gaan schimmelen.

De kunst van ijshasj

Waarschijnlijk ben je wel bekend met trichomen, de minuscuul kleine kristallen op de wiettop en het blad. In de ronde glinsterende bolletjes zitten alle cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Belangrijk is te noemen dat het trichoom met een piepklein stammetje aan de plant vast zit. En hier komt het ijskoude water om de hoek kijken. Dit stammetje wordt namelijk hard (bevroren) en broos in het ijswater, waardoor het sneller breekt zodat je het trichoom kunt opvangen in één van de eerder genoemde filterzakken. Daarom het ijskoude water.

Om de trichomen van de stammetjes af te breken is naast kou ook wat agitatie, beweging vereist. Dit vereist wat kracht want een trichoom breekt niet zomaar af. Jij dient daarvoor in het koude ijswater te roeren, waarbij de ijsblokjes ook enigszins tegen de trim aan beuken. Daar schuilt ook een gevaar, want roer je te hard en behandel je de doorweekte trim te ruw, dan maak je in feite ook stukjes plant kleiner. Dat zorgt ervoor dat er meer plantmateriaal door de mazen van de filterzakken glipt en in je opvangzak belandt, met een lagere kwaliteit ijshasj tot gevolg. De balans daartussen is de uitdaging… En dat dames en heren, is de kunstvorm van het maken van ijshasj!

Tip: als je handmatig ijshasj maakt, behandel het materiaal dan zonder buitensporig geweld. Hoe harder jij roert, hoe meer stukjes plant afbreken en kleiner worden. We zien het op filmpjes, maar een klopboor met pollepel heeft een desastreus effect. Het zorgt voor kleine stukjes blad, die zo klein zijn dat ze door de mazen van je filterzak glippen. Het lijkt dan of je veel opbrengst hebt, maar de kleur zal naar alle waarschijnlijkheid groen zien van het blad. Wil je de beste kwaliteit en minder werk, gebruik dan een Bubbleator. Minder werk, meer opbrengst.

Wat je overhoudt in de filterzak wordt kief genoemd. Dit is de verzameling trichomen, stammetjes en kleine stukjes plant. Hoe minder plantmateriaal er in de kief zit, hoe makkelijker het te persen is tot een bal of blokje. Foto: goobafish, Shutterstock

IJshasj en ijshasj

Zoals met alles bestaat er ook een verschil tussen goede en slechte ijshasj. Het belangrijkste kwaliteitsverschil zit ‘m in twee dingen. Allereerst natuurlijk het materiaal waar je mee werkt. Je kunt je voorstellen dat je met een Mega Power Plant uit een LED binnenkweek een hogere kwaliteit maakt dan met een net niet afgebloeide buitenwiet. Tussen beiden zit een flink verschil. Denk dan aan het THC percentage, de hoeveelheid smaakstoffen en vooral: de hoeveelheid trichomen en het formaat daarvan. Je begrijpt, met de binnenwiet zal ook je ijshasj een stuk potenter zijn. Je maakt nu eenmaal geen hoogwaardige ijshasj van slechte trim!

Ten tweede meten we de kwaliteit van ijshasj in de hoeveelheid trichomen ten opzichte van plantmateriaal. Simpel gezegd, de verhouding van kristallen en kleine stukjes plant. Dat zie je vaak aan de kleur van de droge kief. Hoe groener het poeder, hoe meer plant. Klinkt logisch toch? De andere, betere check is met een microscoop. Dan zie je écht de hoeveelheid trichomen en de ministukjes plantmateriaal. De kleur kan soms namelijk erg lastig te zien zijn.

Full melt

De hoogst haalbare kwaliteit heet full melt. Dat betekent dat er geen plantmateriaal of trichomenstammetjes in de kief aanwezig zijn. Het bestaat louter en alleen uit trichomen, en dan alleen de ronde kopjes daarvan. Als je deze kief verwarmt, zie je dat er niets overblijft. Het smelt volledig weg. Er is namelijk geen plant aanwezig die verbrandt en residu achterlaat! Full melt is daarbij handmatig te persen tot een zeer kleverige bal. Het wordt vloeibaar in je hand!

Ice-o-lator vs. bubble hash vs bubblehasj

Beide termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het is niet altijd helemaal duidelijk, maar er is een simpel onderscheid. Ice-o-lator is vernoemd naar de eerste filterzakken, die gemaakt werden door de de Pollinator Company van Mila Jansen. Maak je hasj die zo puur is dat het gaat bubbelen wanneer je het verhit, dan heet dat bubble hash (bubblehasj in het Nederlands).

Ook zulke mooie hasj maken? Gebruik dan je beste kwaliteit trim of wiet. Foto: Aaron Tamarit, Shutterstock

De naam bubblehasj wordt echter ook gebruikt omdat de filterzakken waarmee het gemaakt wordt ook wel bubble bags genoemd worden, naar een bekende Amerikaanse versie van Mila’s Ice-o-lator filterzakken. Daarnaast wordt de term bubblehasj ook gebruikt voor hasj die gemaakt is in een Bubbleator (eveneens afkomstig van de Polinator Company). Dat is een soort wasmachine die het werk van het agiteren voor je uit handen neemt, en daarbij letterlijk – je verwacht het niet – bubbelt.

Als we kijken naar kwaliteit en opbrengst is bubblehasj gemaakt met een Bubbleator bij de meeste mensen met afstand de beste methode. Het is dan ook makkelijker om met de Bubbeator een full-melt ijshasj te maken. De trim heeft veel minder te verduren. Je stopt de bevroren trim namelijk in een Bubbleator gevuld met water en ijsblokken. Dit apparaat werkt met een krachtige waterstroom, wat de perfecte agitatie verschaft en waardoor zeer veel trichomen afbreken. Daar kan absoluut geen handmatige ice-o-lator tegenop. Na een aantal minuten laat je het water uit het apparaat stromen, en filter je het met de filterzakken. Net zoals je zou doen met Ice-o-lator eigenlijk.

Tot zover onze beknopte uiteenzetting van het maken van ijshasj. Er zijn nog wat andere methodes, die overigens niet altijd even goed werken. Mocht je nog vragen hebben of wil je de filterzakken eens in real-life aanschouwen, kom ons opzoeken. Je bent welkom! Mocht je van ver komen, voel je dan ook vrij om een afspraak te maken. Dan staat een van onze kweekexperts en hasj-connaiseurs klaar voor al je vragen. Je kunt ook je vragen stellen via de mail op info@plantarium.nu.

[Openingsfoto: CYAM, Shutterstock]
(advertentie)