(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl we allemaal nog steeds zo veel mogelijk thuis zitten, gaat ons werk voor de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod gewoon door. Al is het dankzij corona meer digitaal geworden. Immers, het verbod is nog steeds niet opgeheven.

Cannabis is niet legaal in Nederland

Dat er nog steeds behoefte is aan een organisatie aan de onze, werd wederom duidelijk toen bekend werd gemaakt dat het verbod op de consumptie, koop en bezit van alcohol na 20.00 uur ook voor cannabis gold.

We doen natuurlijk ons best voor de bewustwording dat cannabis niet legaal is in Nederland, niet mag gekweekt worden en je dus ook niet bij je mag hebben of consumeren op straat. In principe was dit verbod op bezit en gebruik op straat dan ook overbodig, want dat was het daarvoor ook al.

Het Nationale Cannabis Debat

Nu zou ik willen zeggen dat we daar met de aanstaande verkiezingen wat aan kunnen doen, maar echt duidelijk is het niet. Ik heb de laatste keer GroenLinks gestemd, maar ook wel eens D66 en een keer Piratenpartij. Ik ben zo’n zwevende kiezer kan je dus concluderen, want ik zie eigenlijk niet een partij die op het single issue dat ik nu eenmaal ben – opheffing van het cannabisverbod – voor mij voldoende is.

Om dat aan de kaak te stellen zijn we met de stichting bezig met de organisatie van Het Nationale Cannabis Debat in Nieuwspoort in Den Haag, een paar weken voor de verkiezingen van maart 2021, evenals met een aantal publicaties die in de planning zitten.

Waardering uit de wietbranche

Vaak kun je nog zulke mooie ideeën hebben, maar als er geen geld is kan je niets. Gelukkig leverde de meest recente fondsenwerving wat op, waaruit blijkt dat we mogen rekenen op waardering uit de branche. Ondanks het oplopende aantal maandelijkse donateurs, zogenaamde Patrons via onze Patreon, zijn we voor de grotere bedragen nog altijd mede afhankelijk van de de branche.

Maar ik heb ook wel geleerd dat het niet erg is om afhankelijk te zijn. Onze drang naar onafhankelijkheid (in het algemeen) zorgt immers ook voor allerlei problemen.

De Gouden Gieter

Diezelfde branche is tijdens de crisis als ‘essentieel’ aangemerkt, de volledige sluiting op 15 maart werd binnen 24 uur namelijk teruggedraaid. Er ging dan ook afgelopen jaar veel niet door, maar wat wel door kon gaan is de fotocompetitie De Gouden Gieter voor hobbykwekers. Op moment van publicatie van deze column zijn er 17 aanmeldingen binnen en zijn er nog 12 dagen (tot en met 1 december) om je inzending te doen. Let daarbij wel op dat we een controlefoto verwachten. Een voorbeeld daarvan staat bij de spelregels.

Aan al het bovenstaande werken we de laatste tijd vooral digitaal. Deelnemen aan een openbare vergadering kan tegenwoordig digitaal via Discord. De volgende vergadering is op dinsdag 22 december vanaf 13:00 uur en je bent bij deze van harte welkom om mee te denken en praten!

[openingsbeeld: INAMEL/Shutterstock]
(advertentie)