(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als geboren Zeeuws-Vlaming voel ik me altijd een beetje Belgisch. Als ik een Belg tegen het lijf loop, is de kans groter dat ik het ermee kan vinden dan met een Nederlander is mijn bevinding. De afgelopen weken keek ik dan ook met veel plezier naar ‘slow television’ met een Vlaams tintje. Van Reizen Waes Vlaanderen, tot Dwars Door België en zelfs een seizoen Typisch over mijn geboortegemeente Hulst. Dat versterkte het gevoel alleen maar.

Unhappy birthday voor Belgische drugswet

Ik zie mezelf best in België neerstrijken uiteindelijk als mijn leven in verdere stadia is gevorderd. Maar, dan moeten ze wel de honderdjarige drugswet flink gaan aanpassen. Gisteren – woensdag – was het zelfs exact honderd jaar geleden dat de drugswet in was gegaan op 24 februari 1921. Deze Unhappy Birthday werd met de gelijknamige campagne dan ook nog eens uitgelicht door Smart on Drugs en STOP 1921. 

Toch was er wel iets te vieren gisteren. Oud-leden van de reeds opgeheven en failliet verklaarde cannabis social club Trekt uw Plant werden gisteren in het Hof van Beroep schuldig bevonden, maar krijgen geen straf. In Nederland noemen we dat een 9a, iets wat ‘onze’ Doede de Jong uiteindelijk ook kreeg te horen van de rechter voor zijn biologische wietteelt.

Smart on Drugs en Stop 1921

Daarmee komt een punt achter een langlopend project wat onderdeel van de oplossing had kunnen zijn van het opheffen van de drugswet. In plaats daarvan zijn doodnormale mensen zoals jij en ik zijn beschadigd. Een heeft zelfs zichzelf van het leven beroofd. Het was al moeilijk om je uit te spreken als cannabis activist in België, maar ik kan me voorstellen dat de volgend generatie niet staat te springen om het gat te vullen.

Politiek is het geen pretje in het versplinterde land. Bart de Wever, de populistische burgemeester van Antwerpen, heeft het in België voor het zeggen. Nu zijn wij bepaald niet gezegend met Mark Rutte, maar ruilen zou ik nooit van z’n leven overwegen. Jammer, want een beeld van Antwerpen met onze ‘Hollandse’ coffeeshops, zit er voorlopig niet in. Ik zou direct verhuizen.

Gelukkig zijn er nog mensen die achter de campagnes Smart on Drugs en STOP 1921 zitten. 

Nederbelgen en de Nederlanders

Misschien dat een deel van de oplossing dan ook schuilt in de Belgen die net over de grens (gaan) wonen – waar wiet technisch gezien ook niet legaal is – maar daar kan je cannabis met iets meer rust en minder paranoia consumeren.

Van de Nederlanders kan je niet verwachten dat het gaat komen, al doen we ons best met de stichting VOC om waar mogelijk de Belgen te steunen. Maar we zijn al druk bezig genoeg hier in Nederland met alle problematiek van een halfbakken beleid, waarbij de oplossingen worden bedacht door politici met geen enkel gevoel voor de plant.

Het goede voorbeeld geven

Wat we wel kunnen doen is leiden door goed voorbeeld te geven en onze zuiderburen blijven verwelkomen in de coffeeshops. En helpen met de proceskosten.

Voor de rest? Houd vol lieve Belgen. Er komen betere tijden aan. Misschien dat als Luxemburg dan toch over de brug komt met hun plan om cannabis volledig te legaliseren, dat in de Benelux de wetgeving op het gebied van cannabisbeleid ook wat wordt rechtgetrokken. Met name in het midden kan het heel veel beter…

(advertentie)