(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In navolging van mijn column over hoe ouders wiet uitleggen aan hun kinderen, bij deze mijn aangekondigde – pragmatische – column over wat te doen als je kind gaat blowen...

 

Coffeeshops waren ooit 16+

Immers, ga je googelen op dit probleem dan kom je alleen pagina’s tegen die moord en brand schreeuwen, en waar je tegelijkertijd je kind kan opgeven voor de verslavingskliniek.

Wat weinig mensen weten is dat ooit de minimale leeftijd waarop je de coffeeshop binnen mocht 16 jaar was, net zoals voor alcohol gold tot voor enige jaren geleden. En eigenlijk ben ik daar nog steeds voorstander van.

Dit komt omdat over het algemeen jongeren rond die leeftijd gaan experimenteren. Met sex, maar ook met drugs. En ook al mogen ze niet meer legaal drinken, wat je nu ziet is het zogenaamde ‘binge drinken’ in een ‘zuipkeet’ ergens ver weg van de cafes waar ze nog niet binnen mogen komen.

Laten we wel even melden voor de goede orde dat gebruik van drugs voordat de hersenen zijn volgroeid wordt afgeraden. Maar gebruik van drugs voordat de hersenen zijn volgroeid, is ook geen garantie voor een ‘mislukt’ leven.

Pragmatische aanpak

Ikzelf begon te drinken net voor mijn 16e verjaardag. Blowen pas vanaf mijn 19e. Eerder had ik wel eens een sigaret gerookt, maar daar vond ik weinig aan. Mijn broertje daarentegen had een beetje pech. Eerst werd de alcoholleeftijd voor zijn neus verhoogd en moest hij nog twee jaar wachten – wat hij net zoals ieder ander kind niet heeft gedaan.

En daarnaast wist ie al lang wat cannabis was. Immers, ik stop het niet onder stoelen en banken.

Rond hun zestiende komen seks, drank én drugs om de hoek kijken in het leven van jongeren… [foto: Motortion Films/Shutterstock]

Maar toen mijn moeder belde over wat te doen, nadat ze uitvond dat hij aan het blowen was geslagen, heb ik geadviseerd wat ik iedereen zou adviseren. Laat het toe!

Immers, je kunt wel zeggen dat het niet mag maar dan gaan ze het achter je rug om doen. Het is beter dat ze het voor je neus doen en je ze in de gaten kan houden. Dat is ook gelijk mijn argument voor 16 jaar als minimum leeftijd voor de coffeeshop.

Gezond cannabis consumeren

Daarnaast heb ik ze aangeraden om thuis zelf een plantje eens in de tuin te zetten. De dichtstbijzijnde coffeeshop verkoopt de grootste rommel namelijk. Door het zelf te kweken leren ze wat het is, waarom het kost wat het kost in de coffeeshop én dat het geen boeman is maar gewoon een plantje uit de tuin.

Daarnaast kan je je kroost eventueel nog informeren over gezond gebruik. Liever geen tabak, maar puur of met een vaporizer. En anders lekker wietkoekjes bakken met je kroost.

Daarna samen een Disney film gaan kijken en zo wat aan ouder-kind binding doen!

[openingsfoto: Artem Avetisyan/Shutterstock]
(advertenties)