(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dit onderwerp stond al langer op mijn lijstje van mogelijke onderwerpen. Aanleiding was ook De Gouden Gieter jurering die we met de stichting VOC in samenwerking met Plantarium afgelopen maandag hebben gedaan. Alhoewel dat iets anders is dan een cannabis cup, maar er moest ook worden gejureerd… 

Meedoen aan een cannabis cup

Daarover gesproken, dat was best leuk. Helemaal omdat in het laatste weekend het aantal inzendingen is verdubbeld en uitkomt op 22 inzendingen – voor een eerste keer in maar een paar maanden tijd. De inzendingen waren uitgeprint door Plantarium en door middel van deductie (net zoals Sherlock Holmes dat doet) zijn we zo tot de 2 winnaars gekomen die 16 december bekend worden gemaakt.

Maar goed, het onderwerp is hoe jureer je een cannabis cup… Lang was er maar één cannabis cup in Nederland waaraan je als bezoeker kon deelnemen: de High Times Cannabis Cup. Nu zijn er nog steeds wel Cannabis Cups waar je als jurylid aan kan meedoen, maar er is er geen een die ik aan kan raden. In het buitenland – Spanje maar ook in de VS en Canada – zijn er wel een hoop goede opties.

Gelukkig is de informatie die volgt ook relevant voor het jureren van (verschillende) soorten cannabis die voor je liggen.

Begin met ruiken aan de wiet

Eigenlijk is de eerste stap die je neemt nadat je over de te beoordelen wiet beschikt, je terug te trekken op een plek waar je de ruimte en tijd hebt om het allemaal voor je uit te stallen. In een cannabis cup zullen ze (anonieme) nummering hebben; leg ze dan eerst op volgorde.

Natuurlijk zul je al wat in de verpakkingen hebben gekeken, maar ik vind het eerst zaak om juist te gaan ruiken. Daardoor zul je al snel een selectie kunnen maken van uitzonderlijke deelnemers, de middelmaat en een deel wat je waarschijnlijk niet eens gaat gebruiken. En if it’s too good to be true, it probably is.

Ruikt het bijna nep? Dan zou er best wel eens mee geknoeid kunnen zijn. Goed idee is om koffie of gemalen koffiebonen dichtbij te hebben. Als je daaraan ruikt, kan je je reukzintuig een reset geven.

Afhankelijk van of je ook op effect moet jureren, zul je jezelf ook de kans en tijd moeten geven om weer een beetje bij te komen

Daarna gaan we kijken en voelen, om te kijken of onze neus een goede richtlijn was. Als het goede wiet is, zal het – behalve goed ruiken – er ook gezond uit zien. Met een microscoopje zul je zelfs de trichomen kunnen zien. Als het goed is, staan die mooi afzonderlijk van elkaar als kleine balletjes op een klein stammetje. Verder zou het er compact uit moeten zien, maar niet zo hard als een steen zoals veel wiet uit de VS lijkt te zijn.

Belangrijk voor het archief is ook om van iedere deelnemer een goede foto te nemen, liefst buiten in de middag. Zodat je later nog eens kunt checken, nadat het al op is.

Roken of verdampen

Dan komt het leukste (alhoewel ik dit hierboven ook altijd ontzettend leuk vind). Het oproken of verdampen. Eigenlijk wil je beide doen en dan het liefst puur roken. Maar dat hoeft geen hele joint te zijn. Dat kan ook met een pijpje namelijk, waardoor je er iets minder hard door heen gaat. Om te verdampen, kan ik een Dynavap aanraden. Daar heb je niet zoveel voor nodig ook en hij geeft een snelle goede hit.

Afhankelijk van of je ook op effect moet jureren, zul je jezelf ook de kans en tijd moeten geven om weer een beetje bij te komen. Dat kan ook door wat te eten en drinken. Effect is lastig, want het is erg subjectief. Een van de redenen waarom we het bijvoorbeeld niet meer doen op de HomeGrown Cup. Gaat het erom dat je heel stoned bent? Dat je lekker gaat? Of..? Lastig dus.

Let op as en vul pas later je punten in

Toch volgt er nog een punt waar je op kan jureren. Zeker als je puur rookt, moet je eens opletten op de as. Of die echt wit moet zijn is discutabel, maar ook daar zie je verschil en kan je al snel voor jezelf opmaken wat er gezond uit ziet en wat niet.

Het aloude trucje bij hasj is bijvoorbeeld eerst met een aansteker erbij houden en kijken of het bubbelt. En daarna steek je een klein stukje hasj in de brand, waarna je op de rook let. Die zou wit en helder moeten zijn. Zitten daar zwarte wolken tussen, dan is dat geen goed nieuws.

Ik raad aan bij al deze punten een korte, geschreven impressie te geven. En pas later de cijfertjes in te vullen. Hopelijk kan je iets met deze informatie en jureer je binnenkort ook een cannabis cup!

(advertentie)