(advertentie)
(advertentie)
Jack's dagboek Lees ook:
(advertenties)

Onder de leden van Mediwietforum is hij een grote bekende maar op CNNBS behoeft Jack wellicht nog een introductie. In dit debuut-kweekverslag stelt hij zich aan je voor en kom je erachter hoe ontzettend groen zijn vingers wel niet zijn. Maak je op voor een heerlijk kweekverslag en een scrog van de kortbloeiende wietsoort Top 44 op DWC.

Aangenaam!

Hallo allen, ik ben Jack la Ventura en een liefhebber van het groene kruid. En dan het liefst het zelf gekweekte groene kruid. Ik kweek namelijk al heel wat jaren mijn eigen wiet, en dat doe ik nu ook alweer een paar jaar hydrologisch op DWC (Deep Water Culture, red.), en dat bevalt me uitstekend. Waar het kan probeer ik de spullen daarvoor zoveel mogelijk zelf te maken en op te lossen als dat nodig is.  Verder kweek ik met een Dimlux kweeklamp en de Dimlux controller, wat erg fijn werkt moet ik zeggen.

Zó, na deze korte introductie over mezelf, ga ik graag snel door met mijn kweekverslag. Wil je de bouw van mijn kweekruimte lezen, dan kan dat hier op Mediwietforum. Ik ben daar overigens ook moderator, en nodig alle meelezende kwekers van harte uit om lid te worden en gezellig mee te kletsen over (medicinale) wiet, kweken, verdampen, druppelen en nog veel meer.

Top 44 op DWC

Zoals gezegd kweek ik momenteel Top 44, en daarover gaat ook dit kweekverslag. Ik neem je graag mee op kweekavontuur en dat zal voor mij ook een avontuur worden want ik ben het schrijven (nog) niet heel gewend. Het kweken daarentegen des te meer. Op het moment van schrijven staan mijn planten één week op 12/12, sinds 30 november om precies te zijn.

Zoals altijd na de zomerstop, veranderde ik bij aanvang van deze ronde alles waar ik tijdens de voorafgaande kweek tegenaan liep. Zo heb ik deze ronde mijn scrogrek wat verlaagd, een extra luchtgat aangebracht en een zwaardere luchtpomp met grotere bruisstenen en dikkere luchtslangen toegevoegd.

Daarnaast ben ik deze keer onder meer overgestapt op de hydrovoeding van Plagron. Ik heb voorheen altijd gebruik gemaakt van Hesi, en ben benieuwd hoe mijn planten op de nieuwe voeding reageren. Wanneer ik zulke veranderingen doorvoer, dan test ik dat altijd een week of twee zonder planten, zodat ik weet hoe en wat. Mocht er dan wat zijn, kan ik het in die weken het aanpassen zonder dat de plantjes er last van hebben.

Testen met voeding

Zó, ik heb de tuinslang in het watervat gehangen om het met een kleine 80 liter water te vullen. Plagron hydro A er in gedaan, en goed laten mengen met het water. Een uurtje later doe ik pas Plagron hydro B er in, zodat de twee componenten niet direct met elkaar gemengd worden. Weer een uurtje later voeg ik Pure Zyme toe en zuur ik het water af naar een pH-waarde van 5,8. Als het voedingswater klaar is laat ik het door de bakken stromen en kijk ik hoe het systeem volloopt.

Het was maar goed dat ik alles eerst uitprobeer. Er ging namelijk iets niet helemaal goed met het water. Wat er precies aan de hand was moest ik in samenwerking met Plagron en Pendergast uitzoeken, door dingen één voor één uit te sluiten. Dát er iets mis was, zie je wel aan witte aanslag op de foto’s hierboven.

Eén van de eerste oorzaken waar ik aan dacht was mijn tuinslang. Deze had ik nog nooit doorgespoeld dus het zou kunnen dat daarin iets zat wat er niet in thuis hoorde. Dus maar weer uren gaan schoonmaken want op mijn knieën zitten kost mij veel moeite.

Daarna heb ik het systeem opnieuw gevuld maar deze keer met emmers vanuit de keuken. Deze keer gebruikte ik alleen de hydro A en hydro B voeding, en niet de Pure Zym. Twee weken later had ik nog steeds geen last van de witte aanslag. Wel zit het in de probe (sensor) van mijn pH- en EC-meter maar gelukkig beïnvloed het de metingen niet. Ik gebruik de probe ook alleen tijdens het meten; als ik niet meet staat ie in een glas met water en Halamid. Dat is een sterk ontsmettingsmiddel dat alles hoort te doden.

Ontkiemen

Uiteindelijk werd na testen bij Plagron duidelijk dat de Pure Zym het probleem veroorzaakte. Gelukkig maar want ondertussen had ik ook al twee wietzaadjes laten ontkiemen. En wel een old school klassieker, namelijk Top 44. In dit geval kwamen de zaden van Suzy Seeds.

 

Waarom Top 44? Omdat een échte top 44 een bloeitijd doormaakt van slechts 44 dagen, dus ik ben benieuwd! Oké de zaadjes zijn ontkiemd. Ik schuur ze altijd eerst even lichtjes met een schuurpapiertje, zodat ze wat sneller uitkomen (zie scarification). Dan gaan ze vervolgens in een glas water en daarna in een nat koffiefilter; ik hoef je vast niet meer uit te leggen hoe dat werkt.

Na het ontkiemen gaan de zaailingen bij mij in een blokje steenwol en dan tussen de kleikorrels, en kunnen de wortels op zoek naar water.

Ahh, wat lief!

Ik was aanvankelijk van plan om van die twee plantjes elk vier stekjes te snijden en te laten wortelen. Waarom niet gewoon vier zaadplanten gebruiken? Nou, ik wilde eigenlijk vier genetisch dezelfde planten, zodat ze gelijkmatig zouden opgroeien en tegelijk klaar zouden zijn. Ik heb namelijk altijd het probleem dat de ene plant eerder klaar is dan de andere, en dan kan ik niet spoelen omdat de andere nog voeding nodig heeft.

Maar goed, helaas heeft mijn lieve dochter zonder dat ik het in de gaten had mijn stekjes water gegeven. Ze dacht laat ik papa maar even helpen… ahh wat lief, ja best wel.
Toen ik erachter kwam was het kwaad al geschied: alle stekjes hadden stamrot dus tja daar ging mijn plan. Gelukkig had ik de twee plantjes nog bewaard. Ik heb toen snel nog twee zaadjes laten ontkiemen. Dan maar vier verschillende wietplanten. Het resultaat is dat ik één plant heb met twee takken, één plant met vier takken, een andere dame is getopt en de laatste laat ik gaan zoals die gaat.

Zoals je op de foto’s kunt zien scrog ik mijn wietplanten, dus veel problemen in de hoogte zal ik niet krijgen. De EC-waarde is tussen de 1,7 en 1,8 en de pH-waarde schommelt tussen de 5,8 en de 6,2. Elke week ververs ik mijn water met vers voedingswater. De temperatuur van het water is tussen de 20 en 21 graden en in het ‘hok’ zelf is het een aangename 26.5 graden Celsius.

Ik kan de temperatuur dankzij mijn grote afzuiging goed regelen. Wil ik dat het 20 of 24 graden is dan is dat geen probleem. De luchtvochtigheid schommelt wel een beetje maar dat is voor mij niet zo’n probleem. Als de luchtvochtigheid in de bloei maar omlaag gaat maar dat kan ik ook weer instellen.

Nou, dat was mijn eerste kweekverslag, ik hoop dat je het leuk vond! Over een week ben ik er weer en dan misschien ook wel met de eerste bloeifoto’s van deze ronde.

Jack la Ventura

(advertenties)