(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wachten duurt lang, vooral als je niet kunt wachten! Daarom laten we zien hoe je je zaden supersnel kunt ontkiemen door ze een handje te helpen met scarification. Het is ook heel handig voor hele oude en harde zaden die moeilijk op gang willen komen. Het is een methode waarbij je de buitenste coating van een zaadje een klein beetje beschadigt, zodat vocht sneller in het zaadje kan doordringen. Dit geeft namelijk de aanzet voor de groeihormonen om het ontkiemproces in gang te zetten.

Scarification is een betrouwbare methode. Het zorgt voor een supersnel ontkiemproces en een hogere succesratio. Het kan met een scherp mesje, maar dat vergt een handigheidje en daarmee loop je het risico om je zaadje te veel te beschadigen. Beter is de methode waarbij je de beschadigingen met een vel schuurpapier aanbrengt, die werkt prima en is supermakkelijk.

041060047-02_medJe neemt hiervoor een vel schuurpapier die je met de ruwe kant naar binnen oprolt tot je een soort koker krijgt. Met wat ducktape en wat papier plak je de uiteinden dicht, maar niet voordat je de zaadjes erin gedaan hebt. Het papier zorgt er natuurlijk voor dat de zaadjes niet aan het tape blijven plakken. Als je een afsluitbare pot hebt die net wat groter is als je rol schuurpapier, kun je de rol ook gewoon daarin doen (zie afbeelding). Dan moet je even schudden en het scarification proces is klaar!

Nu kun je de zaden verder gewoon ontkiemen zoals je gewend bent, je zal zien dat de zaden die je op deze manier bewerkt hebt veel sneller ontkiemen. Het is een heel handige methode voor wie het nooit snel genoeg gaat, of voor hele oude zaden met een verharde schil. Je moet de zaten wel meteen na de scarification ontkiemen.

Om het nog wat duidelijker te maken hier een leuk filmpje waarin kweekgoeroe Jorge Cervantes het even voordoet.

 

(advertentie)