(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op Nieuwjaarsdag 2014 startte de verkoop van legale recreatieve wiet in de Amerikaanse staat Colorado. Daarmee was het de eerste in de VS en dat betaalt zich zes jaar later nog altijd uit. Wat heet; 2019 was een absoluut recordjaar met 1,75 miljard dollar aan verkochte cannabisproducten! Niet slecht voor een bergachtig staatje met nog geen zes miljoen inwoners!

Colorado legaliseerde recreatieve wiet als eerste

First mover advantage noemen ze het in marketingtaal, en bedoeld wordt dat je een soort bonus krijgt als je ergens de eerste mee bent. Zoals Colorado dus mooi de eerste was in Noord-Amerika waar funwiet legaal werd, nu alweer ruim zes jaar geleden.

En die verstandige keuze toen betaalt zich anno 2020 nog altijd uit voor de staat in het midwesten van de Verenigde Staten. Niet alleen omdat er nog steeds veel toeristen op de legale wiet afkomen, maar ook omdat een aanzienlijk deel van de cannabisindustrie gevestigd is in Denver en andere steden in Colorado. En dat legt de regionale overheid daar dus ook bepaald geen windeieren!

2019 recordjaar met wietomzet van $1,75 miljard

Het afgelopen (zesde) jaar blijkt zelfs het meest lucratieve tot dusver en dat wil wat zeggen aangezien er ook in de eerste vijf jaar al behoorlijk veel wiet, concentraten en edibles over de toonbanken van de dispensaries vlogen daar tussen de Rocky Mountains.

In totaal werd er in 12 maanden voor een recordbedrag van 1.750.000.000 dollar aan medicinale en recreatieve cannabis verkocht in Colorado. Dat is 13 procent meer dan in 2018, aldus de data van de Marijuana Enforcement Division van het Department of Revenue. 

Vanzelfsprekend piekten daarmee ook de belastinginkomsten voor de staat: in 2019 kwam er dankzij legale wiet meer dan 302 miljoen dollar binnen!

Augustus beste verkoopmaand van het jaar

Feestmaand december besloot het afgelopen jaar sterk met iets meer dan 144 miljoen dollar aan wietverkoop (+6,7% t.o.v. december 2018). Maar toch blijkt uiteindelijk de maand augustus de beste maand voor de dispensaries – het Amerikaanse equivalent van onze coffeeshops – want in die zomerse vakantiemaand verwisselde voor 173 miljoen dollar aan cannabis van eigenaar.

Bij dit alles is het ook goed om even te bedenken dat er in heel Colorado een stuk minder mensen wonen dan in de Randstad! En als we toch zo aan het redeneren zijn; bedenk eens wat Nederland jaarlijks zou kunnen verdienen met legale wiet in plaats van geld dat nu wordt uitgegeven aan de bestrijding ervan…

Zes jaar legalisering goed voor 8 miljard dollar omzet

Ook de totaalcijfers, dus na zes volledige jaren van legalisering, mogen er bepaald zijn in Colorado. Zo is er al voor 7,79 miljard dollar (ruim 7,2 miljard euro) aan cannabis verkocht sinds 1 januari 2014. Volgens Truman Bradley, de baas van de Marijuana Industry Group, zijn de inkomsten in lijn met de verwachtingen.

“Mensen bewegen zich van de illegale markt naar de gereguleerde markt. Als de reefer madness verdwijnt, het stigma rondom cannabis afneemt en mensen naar de gereguleerde markt overstappen, verwacht ik dat die trend (van stijgende verkopen, red.) voortduurt.”

Ook staatskas en onderwijs profiteren mee

Zoals gezegd vaart ook de staatskas wel bij legale wiet. De cannabisindustrie leverde de belastingdienst van Colorado in zes jaar tijd al 1,21 miljard dollar op afkomstig van BTW, accijnzen en licentiegelden.

Dat geld wordt deels ook weer geïnvesteerd in de maatschappij. Zo gaan er jaarlijks miljoenen naar BEST ofwel ‘Building Excellent Schools Today’. Ook vloeit er wietgeld naar gezondheidsonderzoek, jongereneducatie en… drugsvoorlichting en verslavingsprogramma’s. De belastingopbrengsten komen ten slotte ook nog ten goede aan lokale overheden.

[openingsbeeld:  p_saranya/Shutterstock]
(advertentie)