(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabis, het komt in de beste en hoogste kringen voor, maak je daar maar geen illusies over. Wat te denken bijvoorbeeld van de edele kaksport bij uitstek: paardrijden? Twee springruiters uit Qatar kunnen de Olympische Spelen van dit jaar op hun buik schrijven nadat ze betrapt waren op THC in hun urine!

Cannabis doping

Nu denk je misschien net als wij: who gives a fuck, het is toch het paard dat al het werk moet doen, wat maakt het uit of die ruiter op zijn/haar rug een  keer aan de waterpijp heeft gehangen! Maar zo eenvoudig denkt men natuurlijk niet bij de sportbond die verantwoordelijk is voor paard en mens: de Fédération Equestre Internationale (FEI). Ofwel de overkoepelende organisatie van de paardensport.

Nee, bij de FEI zijn ze niet gediend van doping, noch voor de viervoeter noch voor de tweevoeter bovenop. En ja, cannabis valt onder doping, ook al zien wij een paard niet direct hoger springen of sneller het hindernissenparcours afleggen als hij/zij of de ruiter on top dik in de THC hangt…

Mohammed en de Sheikh

Enter Sheikh Ali Al Thani (38) en zijn landgenoot Bassem Mohammed (33). Twee begenadigde springruiters uit oliestaatje Qatar, het bloedhete landje waar in 2022 ook de WK Voetbal wordt gehouden in openluchtstadions met airco (echt waar). Sterker nog, de Sheikh werd op de vorige Spelen 6e in de individuele springwedstrijd én hij was nota bene de vlaggendrager voor zijn land bij de Parade of Nations.

Voorwaar geen koekenbakker dus, maar een gedreven paardengek met tot aan vandaag 32 professionele zeges op zak. Daar gaat in ieder geval geen Olympische titel bij komen in 2020 voor de Sheikh en datzelfde geldt voor zijn cannabisvriend Bassem Mohammed, die toch ook al 36 overwinningen heeft en bij de laatste Spelen in Rio 28ste werd in de springwedstrijd.

Cannabisresten in de plas

Afgelopen zaterdag namelijk velde het FEI Tribunaal een keihard oordeel over beide springruiters uit Qatar. In een lijvig document van liefst 27 pagina’s verklaren de verzamelde beulen dat beide liefhebbers van paarden en wiet gezondigd hebben tegen de regels van de paardensportbond, de atletenbond en het bekende World Anti-Doping Agency ofwel het gevreesde WADA.

Beide Arabieren zijn in oktober vorig jaar betrapt tijdens een Olympisch kwalificatietoernooi in de Marokkaanse stad Rabat. Waarschijnlijk hebben de heren daar van de lokale lekkernijen gesnoept, want in hun urine werd ‘Carboxy-THC (Cannabis metabolite)’ aangetroffen. Dat is het afbraakproduct van wiet of hasj.

And the winner is…

En het blijkt een verdomd duur jointje, of wellicht waterpijp gezien de plek des onheils. Beide springruiters mogen hun tickets voor de Olympische Spelen namelijk op bevel van het FEI-tribunaal weer inleveren. Einde oefening dus voor de Sheikh en Mohammed.

En nou moet jij eens raden naar wie die twee door dopingzonde vrijgekomen deelnamebewijzen gaan? Juist ja, naar… MAROKKO!

[openingsfoto: White_Fox/Shutterstock]
(advertenties)