(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De natuur laat zich echt niet tegenhouden door een virus en onze buitenwiet-correspondenten ook niet. De eerste die zich aan je voorstelt is Alkaline. Hij is al aan het buitenwietseizoen begonnen en kweekt dit jaar onder meer tien reguliere super autoflowers genaamd Copacabana Haze. Laat de zomer maar komen!

Omdat dit mijn eerste buitenwiet kweekverslag is, zal ik mezelf even netjes voorstellen (scrol gerust verder). Ik ben dus Alkaline. Ongeveer 13 jaar geleden werd de prachtige wietplant mij voor het eerst in de schoot geworpen. En wel in de vorm van een heerlijk blokje Marokkaanse hasjiesj. Sindsdien ben ik constant op zoek naar de volgende unieke en smaakvolle wietsoort om mee te kunnen experimenteren. En zo is mijn liefde voor genetica en de geschiedenis van de cannabisplant uit onverwachte hoek ontstaan.

Super autoflowers

Op de planning voor dít jaar, staat dan ook een zaadvermeerdering van de Super-auto Copacabana Haze (La Buena Hierba). Deze haze-soort is gekozen vanwege de relatief lange zaad-tot-oogst-tijd van 95 tot 110 dagen. Er zal niet echt sprake zijn van een selectieprocedure omdat ik maar 10 zaden tot mijn beschikking heb.

Naarmate het buitenwietseizoen vordert, zullen er ongetwijfeld nog enkele andere soorten bijkomen. Heel het jaar hetzelfde roken gaat ook snel vervelen natuurlijk. Maar laten we bij het begin beginnen: ontkiemen.

  • Soort: Super-auto Copacabana Haze
  • Breeder: La Buena Hierba
  • Genetica: Super-auto Copacabana x LBH’s Early Haze
  • Zaad tot oogst: 95 – 110 dagen
  • Bloeitijd: 11/12 weken
  • Opbrengst: hoog
  • THC: gemiddeld / hoog
  • Type zaad: regular

4 april: ontkiemen

Ik begon het buitenwietseizoen op 4 april met het ontkiemen van de 10 eerder genoemde Super-auto Copacabana Haze zaden. Dit deed ik door de zaden eerst vijf uurtjes in een glas handwarm water en in het donker te laten weken.

Ondertussen heb ik hun eerste potjes klaargemaakt voor de komst van de zaden. In dit geval een hoge palmpot van 2 liter, gevuld met DCM Ecoterra® Groenten & Kruiden potgrond, ingewaterd met zo’n 200 milliliter water (10% van het volume van de pot) en enkele druppels Atami B’cuzz root stimulator (1ml/L). Daarna zaaide ik de geweekte zaadjes in, met de navel (of hilum, zie foto) naar boven. Om de luchtvochtigheid tijdens het kiemen hoog te houden plaatste ik halve plastic flessen over ieder zaadje.

De navel of hilum van wietzaadjes, richt ze naar boven bij het zaaien.

Keizersneden

Op 8 april waren de eerste plantjes bovengronds. Ik heb wel enkele ‘keizersneden’ moeten uitvoeren; ze kregen hun zaadhuls en vlies niet vanzelf afgeworpen. Dit komt omdat ze zijn gekiemd bij iets te lage temperaturen (±17°C), waardoor de luchtvochtigheid onder de fles niet hoog genoeg kon oplopen. Daardoor blijft het zaadvlies leerachtig.

Dan zijn er twee opties: ze het zelf laten uitzoeken of je kan ze een handje helpen. Dat doe je door eerst VOORZICHTIG de zaadhuls uit elkaar te trekken, en daarna met een pincet (of twee tandenstokers) het vlies te verwijderen. Op 9 april (groeidag 1) waren alle tien de plantjes bovengronds. Het zag er echter niet al te goed uit voor één van de zaailingen. Op 12 april bleek dat ook wel want deze zaailing heeft het helaas niet gehaald.

Naast de wietplanten heb ik trouwens ook andere decoratieve planten in de psychotrope moestuin. Zo had ik 14 dagen eerder al Papaver Somniferum van Cibiday gezaaid, waarvan vandaag de eerste sprietjes bovengronds komen.

15 april: het is de zesde groeidag en de zaailingen zijn wat gestrekt. Ik had ze liever minder gestrekt gezien, maar het past nog binnen de marge. Verder heb ik een voorlopig afdakje van draadstangen en plexiglas in elkaar gestoken. Zo zijn de jonkies toch iets meer afgeschermd voor hevige regenval.

Om even een idee te geven voor de beginnende kwekers omtrent het water geven: vandaag zijn ze voor het eerst lichtjes begoten met water en Atami B’cuzz root stimulator (1ml/L).

Zó, de kop is eraf! Bij leven en welzijn, tot volgende maand.

Greetz Alki

(advertentie)