(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf ben ik niet echt getroffen door het coronavirus. Sterker nog, het is niet de eerste keer dat ik in een quarantaine ga. Laatst nog. Verder heb ik al zo veel gegamed in mijn leven… jaren voor getraind dus!

Het duurt nog wel even…

Misschien dat dit wel de eerste keer is dat de quarantaine vrijwillig is. Enige vervelende is dat het straks in de zomer 40 graden gaat zijn en ik niet naar buiten mag. Gaat het nog zo lang duren ja? Ga er maar van uit.

Als raspessimist zag ik het al langer aankomen. 24 februari voorspelde ik ook al dat Spannabis niet door zou gaan. Eerder voorspelde ik al dat de wietproef niet door zou gaan, ga daar ook maar van uit inmiddels met deze tijdlijn.

Wel is er nu al een aantal lessen te leren over cannabis en corona. Dat we toch richting Barcelona zijn gegaan voor Spannabis – en voor het weer – is een gevalletje fear of missing out (FOMO).

Coffeeshops moeten open blijven

We beginnen met de coffeeshops. Zoals we op de VOC website al schreven:

‘Het besluit van het kabinet Rutte III om een half uur van te voren aan te kondigen dat alle coffeeshops voor een periode van minimaal drie weken op slot gaan is ondoordacht en heeft nu al geleid tot voorspelbare negatieve gevolgen. De extreem lange rijen van soms dicht opeengepakte klanten, waarbij in sommige gevallen straatdealers hun visitekaartjes uitdeelden aan de wachtenden, hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden. Hier in Barcelona was veel langer van tevoren bekend welke maatregelen wanneer in zouden gaan.’

Het duurde dan ook nog geen 24 uur tot de beslissing werd teruggedraaid.

Als het CDA nu nog steeds wilt dat alle coffeeshops dicht gaan in Nederland… Laat ze de filmpjes van de dealertjes maar zien. Maar er zou ook gewoon een legale bezorgservice moeten zijn.

En je zou gewoon meer dan 5 gram moeten kunnen kopen, wat natuurlijk gepaard gaat met een grotere handelsvoorraad voor de coffeeshop en meer dan 5 gram wat je als individu in bezit mag hebben.

Dit op zich sociale gebaar moet je even achterwege laten zolang het coronavirus rondwaart in Nederland… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Niet afhankelijk zijn van de coffeeshops

We zouden ook niet van de coffeeshops of die bezorgservice afhankelijk moeten zijn. Er moeten meer verkooppunten zijn. En meest belangrijke, mensen moeten zelfvoorzienend kunnen zijn als ze dat willen. Oftewel, laat ons kweken!

Betere medicinale cannabis beschikbaar zijn (en makkelijker)

Ook bleek hoeveel patiënten blijkbaar toch naar de coffeeshops gaan. Wat verder ook weer aantoont dat het aanbod van medicinale cannabis niet genoeg is. Als je dokter je al serieus neemt.

Beter omgaan met je stash

Wel doet het misschien mensen wat effectiever omgaan met hun stash. Het meest inefficiënte wat je kunt doen is een joint maken als je het maximale aantal bestanddelen wilt opnemen. 75% van de stoffen gaan namelijk verloren bij het in de fik zetten. Bij verdampen en dabben gaat er maar 25% verloren en behoud je juist 75% van de stoffen. Meest efficiënt? Edibles.

Zelf heb ik nog wat geëxperimenteerd in de korte tijd in Barcelona zonder tabak. Uiteindelijk deed ik met een pure joint een hele dag.

Geen joints delen

Verder moest ik ook denken aan mijn eigen column ’Waarom joints delen niet vanzelfsprekend is’. Toen nog controversieel. Nu de norm. Het is voor de luchtwegen sowieso niet goed om te roken, dus het is slim om het hoe dan ook tot een minimum te beperken allemaal. En als het kan, zonder tabak mensen.

Ik ga lekker verder met wat ik toch al aan het doen was en wens iedereen sterkte in deze moeilijke tijden. Heb het goed en gedraag je.

[openingsbeeld: romvo/Shutterstock]
(advertentie)