(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De pret voor de straat- en huisdealertjes na de abrupte sluiting van alle coffeeshops zondagmiddag heeft niet lang geduurd. Wat heet; nog geen etmaal hebben ze van de (gedoogde) cannabisloze toestand kunnen profiteren! Halsoverkop is de sluiting van de shops teruggedraaid – zij het als veredelde afhaalloketten – om de illegale handel te beteugelen.

Nederlander kan niet zonder cannabis (coffeeshop)

Eén ding is wel razendsnel glashelder geworden door dat klotevirus. De moderne mens kan niet zonder cannabis! Direct na de aangekondigde sluiting zondagmiddag ontstonden er lange rijen klanten voor de coffeeshops, in de hoop nog snel een voorraadje wiet of hasj aan te leggen voor drie weken.

Vanaf 18.00 uur diezelfde zondag hadden de illegale concurrenten ineens vrij spel: huis- en straatdealers, o6-koeriers en online coffeeshops. Sommige zwartwerkers waren zelfs zo brutaal om hun visitekaartjes uit te delen aan wachtende coffeeshopklanten.

Overigens zijn niet de coffeeshops op zich onmisbaar natuurlijk, maar het product dat zij verkopen. Maar aangezien coffeeshops de enige door de Nederlandse overheid toegestane verkooppunten zijn, kunnen we cannabis en coffeeshops op dit moment als een-en-hetzelfde beschouwen.

LEES OOK:  Prioriteit nr. 1 van de corona-hamsteraar: WIET!

Sluiting ongedaan gemaakt binnen 24 uur

Gelukkig zagen diverse burgemeesters in coffeeshopgemeenten ook wel in dat de sluiting van hun shops een vrijbrief is voor mensen die helemáál nergens belasting over betalen. En op straatoverlast van dealers en (wanhopige) klanten zit niemand te wachten, laat staan in deze tijden van gevaarlijke virussen die van mens op mens overslaan. Enter de overheidsbeslissing binnen 24 uur na de sluiting om die weer ongedaan te maken!

Oranje boven! Als er alvast één ding razendsnel en kraakhelder is geworden in deze corona-tijden is het wel dat de coffeeshop onmisbaar is!

‘Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag bekendgemaakt na overleg van de 25 veiligheidsregio’s met justitieminister Ferd Grapperhaus. Dit besluit is genomen om de straathandel voor wiet en hasj tegen te gaan’, lezen we in het Algemeen Dagblad over de razendsnelle overheidsmove. Ook de Bond van Cannabis Detaillisten signaleert dat de illegale straathandel “zondagavond massaal in het gat is gedoken.”

Overigens gaan de ongeveer 570 coffeeshops in ons land niet helemaal open, maar worden het veredelde afhaalloketten. Waarbij medewerkers en klanten de gebruikelijke corona-maatregelen (hygiëne, afstand, niet te veel mensen tegelijk) in acht moeten houden.

Coffeeshopbranche is dus ook een essentiële sector

Hahaha. Als het coronavirus niet zo ellendig zou zijn konden we er keihard om lachen. Immers, het zijn dezelfde coffeeshops als waarover de meerderheid van de politiek normaal gesproken geen goed woord over heeft. ‘Broeinesten van criminaliteit’ en zo, je kent het wel…

Maar nu de crisis als stront tegen het hek vliegt en duidelijk wordt waar de burgers écht behoefte aan hebben in tijden van economische onzekerheid/maatschappelijke crisis/dodelijke virussen, komt de aap uit de mouw. Coffeeshops – of cannabis als je wil – zijn net als ziekenhuizen, supermarkten en kinderopvang ESSENTIEEL voor de samenleving. En bedankt hè Rutte!

[openingsfoto:  Luca Santilli/Shutterstock]
(advertentie)