(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Net zoals wel meer mensen, heb ik nog steeds graag de traditionele hasj joint. Liefst met American Spirit shag blauw. Ook houd ik van diversiteit. Voor overdag heb ik liever een hasj die me high maakt, terwijl ik in de avond liever een hasj heb die me stoned maakt. Mede daarom ben ik altijd op zoek en heb ik ondertussen aardig wat ervaring en kennis opgedaan. Tijd om het eens in een column uiteen te zetten.

Hasj komt uit Marokko

Tegenwoordig komt vrijwel alle hasj uit Marokko. Vroeger waren er wel meer productielanden, maar die verwateren tegenwoordig simpelweg bij de hoeveelheden die uit Marokko komen. Vrijwel iedere shop heeft tegenwoordig meerdere soorten, meestal variërende van een aantal verschillende polms en een donkere hasj met traditionele namen.

Steeds vaker zie je ook namen voorbij komen die je eerst juist bij de wiet zag staan. Ik noem Critical, OG Kush, Amnesia. Heel soms kom je ook andere soorten tegen.

Hasjprijs varieert tussen 4 en 18 euro

Wel varieert de prijs. De goedkoopste hasj die je op de kop kan tikken in een coffeeshop met een traditionele naam, begint rond de 4 euro. Het duurste wat ik heb gezien dat ze vroegen voor hasj is 18 euro, maar over het algemeen zitten de meer exclusieve soorten op 15 euro per gram. Maar is het die prijs waard?

Dat is de vraag die ik me ging stellen toen ik voor de zoveelste keer met dure hasj thuis kwam en vond dat het toch wel erg duur was voor wat ik kreeg. Uiteindelijk smaakt ook de duurste exclusieve hasj gewoon naar hasj.

We zullen in de wietproef mooie, schone hasj krijgen net zoals in Amerika: mooie drysift of iceolator

Een leuk wietveldje in het hart van de Marokkaanse hasjindustrie: het Rifgebergte… [foto: Lukas Hudec/Shutterstock]

Voor die exclusieve hasj ga je toch voor naar Amsterdam en daar heb ik mijn vaste plekken. Uiteindelijk concludeer ik dat het maar een klein deel is van het aanbod wat echt anders smaakt. In 2017 was er bijvoorbeeld een goede Gorilla Glue #4 in omloop en Strawberry Banana.

Maar ondanks dat er tegenwoordig nog exclusievere soortjes verschijnen, tippen ze daar niet aan. Meer dan de helft van het aanbod voor die prijs (15 euro) is het niet waard, zo is mijn ervaring.

Prijs drie keer over de kop

Dat kan een aantal dingen betekenen. Het kan zijn dat de wietsoort niet geschikt is om er hasj van te maken en de smaak niet goed doorkomt. Het kan ook zijn dat de genetica niet zuiver is. Er kan ook gesjoemeld worden; in Marokko of zelfs nog in Nederland bij de coffeeshops.

Aan die coffeeshopkant gaat de prijs minimaal 2 maar meestal 3 keer over de kop van de inkoopprijs. Dat betekent dat hasj van 15 euro in de shop voor 4 à 5 euro te koop is op de zwarte markt. Met een beetje connecties en rondvragen kun je hier overigens vrij gemakkelijk aankomen.

Hasj in de wietproef

Tijdens de wietproef zullen deelnemende shops geen geïmporteerde hasj mogen verkopen, maar alleen hasj die wordt geproduceerd door de legale toeleveranciers. Hier is enig geklaag over, maar zelf zie ik het niet als een heel groot probleem. We zullen mooie, schone hasj krijgen net zoals in Amerika: mooie drysift of iceolator. Maar er zit ook een aantal haken en ogen aan, dat spreekt voor zich.

Daarnaast zal de handel in Marokkaanse hasj gewoon doorgaan. Legaal of niet, zolang Marokko blijft produceren zal het ook in Nederland verkrijgbaar zijn. En zullen mensen het blijven roken…

[openingsfoto: FABRIZIO CONTE/Shutterstock]
(advertentie)