(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo op de vooravond van het spektakel in Barcelona van dit weekend – de grootste cannabisbeurs van de wereld, te weten Spannabis, besteed ik in deze column juist aandacht aan een ander land: Canada. Want daar is wiet nog dit jaar 100% legaal, medicinaal én recreatief.

Legalisering funwiet

Zoals de meeste vaste lezers waarschijnlijk niet is ontgaan, is 2018 het jaar waarin Canada cannabis in zijn totaliteit gaat legaliseren. De datum: 1 juli 2018, al is het maar de vraag of ze dat halen. Er wordt gewaarschuwd voor ten minste 8 tot 12 weken vertraging, waarna tot de daadwerkelijke verkoop van legale recreatieve wiet kan worden overgegaan.

Caregivers ingeruild voor bedrijven

Eerst wat geschiedenis. In Canada is al sinds 2001 cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd. Eerst werd dat nog voornamelijk door ‘caregivers’ geproduceerd. Hobbyisten en liefhebbers die dat deden met een licentie, voor zichzelf maar ook voor anderen. Sindsdien is dat plaatje komen te vervallen ergens rond 2013, waarna de regels voor thuiskweken voor medicinale doeleinden drastisch zijn veranderd en de grote Licensed Producers (LP’s kortweg, zoals Tilray, Bedrocan, Canopy, Tweed etc) hun opmars hebben kunnen maken.

Canada wordt deze zomer het 2e land op aarde – en het eerste grote westerse land – waar cannabis volledig legaal is! [foto: Doug Shutter/Shutterstock]

Les voor de Nederlanders

Pas sinds de verkiezing van de liberaal Trudeau, die tijdens zijn campagne verkondigde wiet te legaliseren wanneer hij verkozen zou worden, is het wachten tot dat ook uiteindelijk staat te gebeuren. Een goede les ook voor Nederlanders, om maar aan te geven dat ook al zijn ze voor, nog wel moet uitgevogeld worden hoe een en ander dient plaats te vinden…

Dit allemaal terwijl er in Vancouver, en in mindere mate in de rest van het land, cannabis dispensaries blijven opereren en ontstaan op eenzelfde manier als ooit hier de coffeeshops zijn begonnen!

Maar in heel Canada zou je wel zelf voor eigen gebruik mogen telen

Waaraan ondertussen wordt gewerkt is regulering die wiet zou legaliseren, maar waarin de provincies wel zelf te zeggen krijgen hoe ze dat precies willen uitvoeren. Of er dispensaries komen, alleen via de post, verkocht in tabakswinkels…

Kritiek op regelgeving

Maar in heel Canada zou je wel zelf voor eigen gebruik mogen telen. Met verwachte restricties, maar laten we eerlijk wezen. Die heb je in drukke steden ook nodig, maar de rest van het land is natuurlijk groot genoeg om lekker je gang te gaan als je dat zou wensen.

De Canadezen zijn er al lang klaar voor; mooi beeld van de smoke-out tijdens 4/20 afgelopen jaar in Vancouver… [foto: LeonWang/Shutterstock]

Natuurlijk zijn er ook veel cannabis liefhebbers kritisch op deze manier van legaliseren, maar die vind ik erg beginnen te gaan lijken op de aanhangers van de NRA en dus gunlobby in Amerika. Die zien beide namelijk iedere vorm van regelgeving als een bedreiging.

De ene legalisatie de andere niet, het is wel een behoorlijk statement naar de rest van de wereld wat Canada hoog in het vaandel heeft staan.

Werken in Canada

Dat daarnaast Canada de mogelijkheid biedt voor Nederlanders (18-30)  om een werkvisum voor een jaar aan te vragen – net als Nieuw-Zeeland en Australië doen overigens – is wel bijster interessant. Graag zou ik voor lange tijd vertrekken naar India, maar de kans is groter dat ik voor een werkvisum opteer in Canada waar ik eerder twee keer ben geweest voor een lange periode. Het land maakte een enorme indruk op mij als 13, 14 jarige. En ik kon me er thuis voelen.

Of ik daarna terug zou keren of willen blijven? Tja, we gaan het zien. Plekken voor de werkvisa zijn namelijk beperkt…

[openingsfoto:  bastinda18/Shutterstock]
(advertentie)